Stoker l-a creat pe Dracula, Misiuga l-a adus Acasă

Cristina Rusu

Se știe că România este cunoscută în străinătate prin vampirul Dracula, singura contribuție românească la mitologia mondială; se cunoaște, de asemenea, că mitul contelui-vampir este creația scriitorului irlandez Bram Stoker, care, în capodopera ,,Dracula”, descrie din imaginație Pasul Bârgăului (,,un ţinut din ce în ce mai sălbatic şi mai pustiu. Multe prăpăstii mari şi ameţitoare, multe cascade, de parcă natura ar fi serbat cândva un carnaval", Dracula, pag 29), unde își avea castelul temutul vampir care sperie lumea, de peste 100 de ani.
Ce se cunoaște mai puțin, probabil, este strădania primului draculist al țării de a aduce pe meleagurile bistrițene, acolo unde le este locul, resursele turistice descrise de Bram Stoker în paginile romanului. Este vorba despre Alexandru Misiuga, fost director al Oficiului Județean de Turism Bistrița-Năsăud care, în anii ´70-´80, aflând de existența romanului de la o echipă de filmare americană face rost de acesta, apoi pe baza descrierilor lui Bram Stoker, construiește machete și insistă pe lângă autoritățile vremii până când se ridică Hotelul-castel ,,Dracula” din Pasul Bârgăului și Hotelul ,,Coroana de Aur” din Bistrița, adică tocmai obiectivele care apar în capodopera scriitorul irlandez.
Însemnările nepublicate ale Baronului Dracula, puse la dispoziția noastră de către soția acestuia, doamna Victoria Misiuga, abundă în amănunte, unele hazlii, din zilele în care Baronul se chinuia să aducă în județ, castelul vampirului. De exemplu, macheta hotelulului-castel Dracula, construită de Baron, înfățișa un cimitir prin care urma să se facă intrarea în castel. La vederea acestei machete, Ministrul Turismului din acele vremuri, a izbucnit: ,,Misiuga, eşti nebun? Cum să pui un cimitir în faţa unui hotel?". Astfel, cimitirul ce trebuia să apară în faţa hotelului, îl regăsim astăzi în stânga drumului de acces la hotel, Baronul păcălind, vigilenţa securiştilor din timpul comunismului.
Ca urmare, dacă astăzi ne bucurăm de obiective și manifestări de sorginte draculistă, dacă ne putem lăuda cu un patrimoniu draculist unic pe mapamond, să ne amintim pentru o clipă de pionierul turismului draculist din România, bistrițeanul Alexandru Misiuga, a cărui pasiune pentru mitul Dracula a debutat atunci când a aflat despre romanul care poartă numele vampirului, după cum recunoaște în însemnările sale: ,,Primul microb draculist mi se şi cuibărise în minte. Eram nespus de curios să aflu ce-o fi cu acel conte Dracula despre care nu ştiam absolut nimic! Şi-ntr-o bună zi, mi-a surâs norocul! De la Bucureşti, un amic ce lucra la Biblioteca Centrală mi-a trimis romanul cu pricine; l-am citi cu sufletul la gură! Pentru mine, contele Dracula, de-atunci devenise o bună cunoştinţă. Şi anii au trecut...." .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5