Legăturile lui Dracula cu Bistrița
Legenda lui Dracula are mai multe versiuni. Deși cea mai populară îl prezintă pe Dracula ca un conte care a locuit la Castelul Bran, există și oameni care susțin că și-a făcut veacul în Bistrița.
De fapt, mitul lui Dracula a fost exploatat și în această zonă a țării, care a atras numeroși turiști în ultimele trei decenii, captivați de legendele contelui.
A contat mult și amplasarea în zonă a hotelului Castel Dracula, unde adesea veneau turiști străini dornici să facă tururi în locurile în care se crede că a trăit personajul creat de Bram Stoker.
De altfel, pentru a crea o punte de legătură și mai mare cu povestea lui Dracula, la acest hotel a fost amplasată și o statuie a scriitorului irlandez Bram Stoker. La dezvelirea statuii a fost prezent și Padraic Cradock, cel care la vremea respectivă ocupa funcția de ambasador al Irlandei în România.
La nivel de planuri, în acea zonă s-a dorit și crearea unui parc tematic Dracula, dar lucrurile au rămas doar pe hârtie și discuțiile nu au mai avansat.
Dracula, unul dintre cele mai cunoscute personaje
Mitul lui Dracula atrage oameni din toate sferele. Din acest motiv, Dracula este un personaj des întâlnit în filme, desene animate și jocuri. Spre exemplu, accesând cazinou online NetBet puteți juca Dracula, o producție de succes dezvoltată de compania NetEnt. Jocul Dracula a fost lansat în 2015, iar printre simboluri se mai află un bețiv și un cerșetor, alături de o doamnă.
În pus, sunt 22 de jocuri video Dracula. Practic, din 1986 au apărut constant noi jocuri despre Dracula.
Totodată, Dracula mai este un personaj adesea întâlnit în piese de teatru și musicaluri.
Există de asemenea și o mulțime de seriale și filme despre Dracula. Cel mai apreciat este Dracula (1992), în regia lui Francis Ford Coppola. Acest film ne arată evoluția dificilă a seducătorului Dracula, care se mută în Londra secolului al XIX-lea.
Un alt film apreciat este Dracula 2000 (2000), în care personajul principal este Gerrad Butler. E o poveste oarecum diferită, având în vedere că ne arată încercarea unei echipe de hoți de a sparge o încăpere de maximă securitate cu gândul de a fura obiecte de artă. Totuși, ei au reușit doar să reactiveze teroarea lui Dracula, care este astfel eliberat după 100 de ani.
Pentru fanii filmelor de animație, Hotel Tranyslvania (2012) este un titlu de referință. Acțiunea are loc într-un hotel extravagant de cinci stele deținut de Dracula. Printre actorii care au făcut voice over se află Selena Gomez, Adam Sandler și Andy Samberg. Această animație a avut două continuări.
De asemenea, cei de la Netflix au lansat în 2020 serialul Dracula, inspirat din romanul lui Bram Stoker. Serialul s-a bucurat de recenzii bune în lumea filmului.
Dracula a luat naștere le finalul secolului al XIX-lea, când irlandezul Bram Stoker a lansat această carte. În ultimele decenii, legenda lui Dracula s-a rostogolit și a devenit un fenomen mondial.
Ea este rezultatul unui amestec de fapte istorice și legende legate de domnia lui Vlad Țepeș. În schimb, în cartea lui Stoker, Dracula este un conte transilvan, care conducea un castel aflat pe vârful unei stânci înalte.
Bram Stoker nu spune cu exactitate care este acest castel, motiv pentru care au apărut mai multe variante. Cea mai vehiculată este cea de la Bran, dar există și oameni care susțin că Dracula a trăit în Bistrița, mai ales prin prisma legăturilor bune avute cu urmașii lui Bram Stoker. Ce-i drept, Bram Stoker nu a vizitat niciodată România, astfel că acest mister rămâne unul care probabil nu va fi elucidat niciodată.
Adaugă comentariu nou