Cronica unei victorii neanunțate oficial: Schimbarea la față a PNL Bistrița

Peste 130 de liberali au participat sâmbătă seara la consiliul de coordonare , structura care înlocuiește conferința municipală de alegeri. De altfel, întregul proces de alegeri a urmat instrucțiunile din vechiul statut al PDL. În sala de la Complexul Metropolis au fost prezenți foarte mulți democrat-liberali și, ceva mai puțini liberali de-ai lui Brătianu. Compensația a venit din pozele, afișele și ziarele de epocă interbelică care au poavazat zona mesei oficiale, toate cu amintiri despre un mare partid liberal. În urma voturilor liber exprimate, Sorin Hangan este noul președinte ale cu 67 de voturi, în dauna lui Ioan Turc, votat de 64 de liberali.

Alegerea președinților: discursuri, atacuri, lupte pe față

Alegerile propriu-zise au început decalate, așa cum le stă bine oricăror alegeri, file ele și la liberali, în zona oficială luând loc, președintele interimar al PNL BN, Robert Sighiartău, cel care a și condus ostilitățiile, cei doi candidați, Ioan Turc și Sorin Hangan, dar și o parte din foștii parlamentari, mai precis Stelian Dolha și Dorin Dobra. Aici a mai fost invitat să ia loc și primarul din Chiochiș, Vasile Silași. La strigarea catalogului, am observt că marii absenți au fost Ioan Oltean dar și Cristian Florian.

Rând pe rînd, o parte din viitorii vicepreședinți , și-au declarat susținerea pentru unul sau altul din candidați, vezi Ioan Peteleu pentru Sorin Hangan, iar lungimea unor speachuri au iritat sala care a vociferat, sigur, în funcție de opțiuni.

Vasile Silași, discurs de candidat

Primarul Chiochișului, Vasile Silași, fost vicepreședinte al PDL și viitor candidat la alegerile din 22 aprilie la o funcție în Biroul Politic Județean, a vorbit despre Iisus , elite și particula lui Dumnezeu: ”Iisus a spart porţile iadului, nu a băgat capul să le deschidă.  Acest lucru trebuie să se întâmple şi în PNL: să spargem porţile care duc spre electoratul de dreapta, să le sfărâmăm şi să găsim acele soluţii, să facem un big-band necesar PNL, acea particulă, numită Particula lui Dumnezeu, particula care învârtindu-se să creeze o elită. Toţi politicienii spun că avem nevoie de elite să conducă dreapta. Trebuie să daţi timp în această perioadă până la alegeri ca partidul să creeze o elită capabilă să ducă România înainte”.

El a mai precizat că niciodată poporul român nu a fost tolerant, ci îngăduitor, reamintindu-le celor prezenți în sală că PNL trebuie să se întoarcă la Biserică: ”Noi trebuie să punem Biserica deasupra statului. Să fim îngăduitori ca Iisus cu acei oameni care vindeau animale în templu pentru că suntem creştini. Asta trebuie să facă PNL: să ştie prin preşedinţii pe care îi va alege că vom avea acei lideri capabili să ne prezinte programe şi proiecte liberale. Nu mai vreau să alergăm pe aceeaşi pistă cu PSD, într-o Românie care se vrea socială”.

 

Stelian Dolha nu a iertat nimic                          

În speachul său, Stelian Dolha i-a reproșat lui Ioan Turc faptul că a intrat pe ușa din spate în PNL, că filiala bistrițeană nu trebuie și nu mai poate fi condusă de la București, el făcănd aluyie la nașul lui Turc, Teodor Atanasiu. Mai mult, Dolha, care nu a candidat la nicio funcție, le-a spus celor din sală că Turc nu poate fi președinte al PNL Bistrița, el primind o sinecură de la PSD , fiind menținut de Radu Moldovan pe funcția de director la Registrul Comerțului: ” Un asemenea președinte nu e decât vulnerabil, nu se poate bate direct cu PSD-ul, nu poate spune prea multe lucruri despre PSD. Mie îmi foate clar că nu avem nevoie de un asemenea președinte. Eu cred că vremea cooperativelor a trecut, aici sunt alegeri libere, care vor deschide partidul, îl vor face fregventabil”, a mai spus Dolha.

Sigur că pe la microfon s-au mai perindat și Dorin Dobra, Gavrilă Urs, Marin Rus, Ioan Peteleu, Florin Urâte, toți vorbind despre nevoia de unitate.

Speachuri de candidați

SORIN HANGAN: Eu sunt liberal născut şi, în ciuda rezultatelor, vorbesc, critic, mă expun public nu pentru că sunt mai bun ca dumneavoastră, ci pentru că sunt liberal ca şi dumneavoastră. Vorbim de câţiva ani de reformare, am întinerit partidul, dar nu am vrut să înţelegem că adevărata reformare vine din noi. (…) Echipa mea sunteţi dumneavoastră, stimaţi colegi, cei care îmi veţi da imbold să mă opun proiectelor dubioase ale lui Ovidiu Creţu. Au fost aproape 7000 de oameni care au protestat pe străzile Bistriţei. Avem simpatizanţi, ei există, trebuie doar să deschidem poarta, să comunicăm. E indubitabil că PSD va greşi, dar noi nu mai avem dreptul să greşim. Eu vreau ca unitatea noastră să se realizeze în sfârşit. Alegerile nu sunt pentru noi, ci pentru dumneavoastră. Haideţi să muncim împreună. E singura noastră şansă

IOAN TURC: La finalul acestor alegeri vom fi cu adevărat un partid politic. În ce priveşte administraţia PSD a Bistriţei e una falimentară. Urbanistic, oraşul a fost mutilat. Trotuarele vechi sunt mai bune ca cele noi. Străzile arată ca în Kosovo. Aruncăm bani publici pe proiecte megalomanice. Ne batem joc de resursa acestui oraş. Dacă voi fi ales preşedinte voi coagula o echipă puternică din care oamenii să facă parte cu plăcere, să muncească liniştiţi, în care jignirile şi impostura să nu îşi aibă locul. Voi constitui o echipă de experţi care să alcătuiască un program de guvernare al Bistriţei. Doresc o dezbatere în interiorul partidului a programului de guvernare şi apoi una publică. Apoi, trebuie să identificăm un candidat care să câştige Primăria Bistriţei. Vă invit să redevenim o mare familie, o echipă puternică. Nu reprezint niciun fel de tabără. Sunt oameni care nu mă agreează, dar eu îi agreez”

 

STRUCTURA BPM PNL Bistrița-Năsăud

 

Președinte: Hangan Sorin - 67 voturi

 

2 Prim-vicepreședinți, responsabili pentru următoarele domenii:

Strategii politice și comunicare;

Filip Alexandru Tudor  -  56 voturi

Politici publice:

Gaftone George – 56 voturi

 

8 Vicepreședinți, responsabili pentru următoarele departamente:

Departamentul pentru Strategii și Relații Politice;

Drulea Dorin Valentin

 

Departamentul Imagine, Comunicare, Relații cu mass-media și Purtător de cuvânt;

Pop Mostafa Amalia Felicia 

 

Departamentul pentru Poltici Economice, Mediu de afaceri, Dezvoltare Regională și Fonduri Europene;

Peteleu Ioan

 

Departamentul pentru Politici Sociale, Relații cu Sindicate, Patronate, Organizații Neguvernamentale și grupuri de cetățeni;

Podisor Adrian

 

Departamentul pentru Politici privind Administrația Publică, Justiție, Siguranță Națională, Ordine Publică și Siguranța Cetățeanului;

Cicioc Stefan

 

Departamentul pentru Politici în Agricultura, Silvicultură, Mediu și Dezvoltare Rurală;

Radu Marian Dorin

 

Departamentul pentru Politici în Educație, Cercetare, Cultură, Culte, Minorități și Sport;

Rebrean Liviu

 

Departamentul pentru Politici în Sănătate.

Pui Claudia

 

15 membri aleși de CCL PNL Bistrita

Bulea Rodica

Chetan Marius Florin

Dumitrescu Florina

Gaga Seica Mioara

Gaurean Florin

Hangan Ionel

Hasmasan Teodor

Indrecan Mihai

Marian Ioan

Onofrei Maria

Parcalab Ianka-Iarka

Pop Ovidiu Bogdan

Rus Dorin Octavian

Tamașoi Valeria

Tisa Mihai Remus

 

Trezorier

Herinean Sorina

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5