Crucea… la răscruce de drumuri

Deliberativul judeţean întrunit vineri în şedinţă extraordinară a aprobat proiectul privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean, proiect promovat de preşedintele CJ Liviu Rusu. Concret, consilierii judeţeni au trebuit să decidă prin vot,asupra a trei anexe din proiectul de rectificare al bugetului propriu. Prima anexa care viza bugetul judeţean rectificat, a fost votat în unanimitate de către toţi consilierii. Anexele 2 şi 3, cele care vizau alocarea de fonduri pentru lucrările de întreţinere, reparaţii şi modernizări drumuri judeţene, respectiv fondul de rulment, au iscat cele mai multe nemulţumiri în rândul social-democraţilor şi al liberalilor.

Înainte de propunerea spre aprobare a acestui proiect, Liviu Rusu , preşedintele Consiliului Judeţean, a făcut mai multe precizări referitoare la Crucea de la Piatra-Fântânele. El a explicat că a fost receptivi la semnalele date de media, şi drept urmare, a regândit alocarea bugetară pentru finalizarea lucrărilor la acest monument. Astfel, preşedintele CJ a anunţat că a redus suma, de la cinci miliarde de lei vechi, la un miliard, urmând să identifice alte resurse pentru finalizarea lucrărilor.

„ Nu am mai propus suma de 5 miliarde de lei, ci doar un singur miliard, ca să putem declanşa procedura de adjudecare pentru faza a doua a lucrărilor, urmând să găsim suma necesară pentru continuarea lucrărilor”, a precizat preşedintele CJ Liviu Rusu.

Social-democraţi nu s-au arătat mulţumiţi de explicaţiile şi „scuzele” invocate de Liviu Rusu şi i-au sesizat preşedintelui CJ diverse probleme de procedură.

„Nu înţeleg de ce în luna aprilie, când s-a discutat despre acest monument, nu li s-a adus la cunoştinţă faptul că cele şase miliarde de lei vechi alocate atunci, nu sunt suficienţi pentru edificarea Crucii. Nici atunci nu am votat proiectul, nu îl vom vota nici acum”- Daniel Suciu, consilier judeţean PSD.

„Crucea de la Piatra- Fântânele va fi un monument de o importanţă nu doar locală, poate chiar naţională. Nu era nevoie să se facă un concurs de proiecte pentru felul în care va arăta acest monument? Ar fi trebuit să ştim şi noi cum va arăta, din ce material va fi construit. Vrem să ştim dacă este legal să se ridice un monument cu o asemenea sumă, şi nu ar fi trebuit să se facă un concurs de proiecte. S-ar putea să ne trezim cu un kitsch.”- Alexandru Pugna, consilier judeţean PSD.

„Ştiaţi de multă vreme despre acest proiect. Crucea este cruce şi nu poate fi vorba de nici un kitsch”, a menţionat Liviu Rusu, preşedinte CJ.

În cadrul conferinţei de presă a PD-L, preşedintele CJ, Liviu Rusu, a venit cu explicaţii suplimentare asupra acestui proiect, menţionând „că a fost receptiv la semnalele media”, dar nu a uitat să-i atenţioneze pe ziarişti, ca pe viitor, să reflecteze obiectiv ceea ce se întâmplă în judeţ.

„Am fost receptiv la semnalele date de media, şi cred că alocarea de sume mari trebuie regândită (…) S-au alocat mai puţini bani pentru acest monument, urmând ca celelalte fonduri să le atragem din altă parte. În octombrie, ne gândim să finalizăm lucrarea”, a spus preşedintele CJ.

Trei liberali i-au ajutat pe PDL-işti să le treacă proiectul privind rectificarea bugetului

Trebuie spus că rectificarea bugetului propriu al judeţului a fost aprobată însă fără voturile consilierilor social-democraţi şi voturile a trei consilieri liberali.

În schimb, alţi trei liberali (Bumbu, Peter, Vlad) şi democrat-liberalii au votat în favoarea proiectului, şi astfel rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean a trecut, în varianta propusă de Liviu Rusu, cu amendamentul vicepreşedintelui CJ Mihai Bumbu.

Bumbu, cu o mână a dat primarilor liberali, iar cu cealaltă le-a luat. Au fost "sacrificate" comunele Romuli şi Livezile, cărora le-au fost retrase o parte din fondurile alocate pentru infrastructură, banii fiind realocaţi comunelor Silivaşu de Câmpie, Urmeniş şi Poiana Ilvei.

„Propun retragerea sumelor de 50.000 lei alocaţi pentru drumul Strâmba, 20.000 de lei alocaţi pentru modernizarea drumurilor în comuna Romuli, 20.000 alocaţi în comuna Livezile, şi realocarea a câte 30.000 lei, pe comună, pentru localităţile Silivaşu de Câmpie, Urmeniş şi Poiana Ilvei”, a precizat vicepreşedintele CJ Mihai Bumbu.

Chiar dacă social-democraţii au depus şi ei amendamente la acest proiect, preşedintele CJ nu le-a luat în considerare şi a supus la vot proiectul de rectificare, doar cu amendamentul lui Mihai Bumbu. Liviu Rusu nu a fost de acord nici cu propunerea consilierului judeţean PNL, Ioan Deneş, care a cerut ca alocarea celor 3 milioane de lei să respecte principiul parităţii, iar împărţirea să se facă în mod egal.

„Nici drumurile judeţene, nici drumurile comunale nu au culoare politică. Împărţirea mărunţită a bugetului înseamnă a nu se face nimic (…) Gândirea mea este de a orienta fondurile bugetare pe lucrări de anvergură”, a subliniat Liviu Rusu.

Şi astfel, cu 18 voturi „pentru”, proiectul privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean, în varianta lui Liviu Rusu şi a lui Mihai Bumbu, a fost aprobat.

Comentarii

07/09/09 14:42
Vizitator

nu cred ca e o prioritate

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5