Cu Cartea pe roţi, la Rebrişoara

Sâmbătă, 10 iulie 2021, am fost „Cu cartea pe roţi” acasă la DORINA CATARIG, în comuna Rebrişoara, unde am sărbătorit al treilea roman „Floare de nu mă uita”, ce prezintă toate notele definitorii ale liricii ardeleneşti - vigoare, forţă, sobrietate, profunzime - într-un joc de cuvinte desfăşurat după toate regulile, respectând toate principiile – caracterul liber, captivant, ritmul şi armonia, comunicarea, solemnitatea etc. Un joc desfăşurat la nivelul cuvintelor, prin care romanciera redă sau imaginează o lume ce cucereşte necunoscutul. Caută un sâmbure de lumină ascuns în întunericul necunoaşterii. Prin romanele sale, Dorina comunică cu iubitorii de adevăr şi frumos şi se comunică prin stilul pe care-l cultivă - apropierea de oameni, sensibilitatea, dăruirea, simţind nevoia de comunicare şi împărtăşire cu tainele discrete ale vieţii, iar personajele sale fac o incursiune prin istoria socială, abordând chestiuni de moralitate, care parcă ne deschid cerul, iar cartea sărbătorită e un cosmos întreg.

Sărbătorită ca o mireasă în cadrul acţiunii culturale „Cu cartea pe roţi”, iniţiată de Liga Scriitorilor, Filiala Năsăud, ca un semn al prieteniei dintre scriitori, cititori şi editori, deoarece Dumnezeu adună pe cei care au nevoie unii de alţii.

Apariţia în sală a profesoarei sale de matematică din liceu, Doamna Ana Vaida, i-a   răscolit scriitoarei, amintirile din viaţa de licean, „când ne vorbea în „limba” matematică şi de multe ori nu finalizam exerciţiul din cauza emoţiilor ce mă copleşeau.” De data aceasta profesoara sa  a spus:  „Dorina eşti eroul zilei de azi, cartea ta o apreciez la modul superlativ şi ţin să-ţi amintesc faptul că aşa cum gramatica te-a învăţat să vorbeşti şi să scrii corect, tot astfel şi matematica te-a învăţat să gândeşti corect. Lucru desprins din scrierile tale de adevărat romancier.”

La sărbătoarea cărţii de la Rebrişoara a fost prezent editorul cărţii, scriitorul Dumitru Munteanu, cu fiica Ema, care a spus: „sunt încântat de această activitate culturală de cinstire a cărţii, acasă la autor, aici unde Dorina dă sens iubirii supreme învestite în om, ca o călătorie într-un veritabil efort spiritual, cu curiozităţi şi scormoniri în mister.”

Gândurile celor prezenţi: Mircea Daroşi, Lucreţia Mititean, Floarea Pleş, Ioan Boţan, Ana Filip, Ema Cîrcu, Ioana Lăpuşneanu, Leon Catarig şi Leonard Catarig, fiul autoarei, care a aranjat într-un mod plăcut copertele, au fost cuvinte înălţătoare la adresa autoarei, cu un dar de suflet şi reflecţii de viaţă şi răscolirea amintirilor cu care de fapt se deschide romanul - Cum ar fi să porţi amintirile într-o sticlă de parfum? Ai deschide-o când ţi-ar fi dor.

Cuvântările pe marginea romanului „Floare de nu mă uita” au fost atât de ample în arta cuvântului, încât merită aşezate într-o carte de critică literară, ca adevărate medalioane ce ţintesc  esenţa originalităţii celui creionat.

Interpreta de muzică populară Oniţa Ciuta ne-a încântat cu melodiile şi costumele sale şi promite că va fi mereu alături de „Cartea pe roți”, o rânduială a spiritului românesc care parcă ne deschide noi orizonturi spre o lume a adevărului şi dreptăţii, a grijii şi respectului faţă de om.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5