Liga Scriitorilor și-a deschis larg porțile pentru năsăudencele Dorina Catarig și Luminița Rus Cincea

Comitetul director și Comisia de validare a Ligii Scriitorilor din România cu sediul la Cluj, președinte Alexandru Florin Țene, întrunite recent, au aprobat primirea în Ligă a Dorinei Catarig din Rebrișoara și a Luminiței Cincea stabilită la Bistrița – două scriitoare puternice, care practică genul liric, ce au scos cărți cu puternice stări afective, pline de entuziasm, redând realitatea prin evocarea sentimentelor și emoțiilor.

Dorina, cu cele două romane – „Poveste de Crăciun”, iar Luminița cu cele trei volume de poezie,  elegante în expresii, cu amintiri și trăiri pline de maturitate, mereu în căutarea armoniei pe calea imaginarului, dăruind prin propriile creații totul, fără a avea speranța de răsplată.

„Să fii iubit de cineva îți dă putere, iar să iubești pe cineva îți dă curaj”, spunea Lao Tzu.

Cu cele două scriitoare nou primite, filiala Năsăud are un număr de 26 de membri, condeieri cu legitimație de scriitor, fixați în diferite zone, ca de exemplu: la  Rodna - Dan Popescu, Liviu Păiuș și Domide Filip, Ilva Mare - Ana Berengea, Poiana Ilvei - Grigore Guzu, Leșu - Elisabeta Lușcan, Nepos - Mircea Daroși, Rebrișoara - Leon Catarig și Dorina Catarig, Năsăud - Ioan Mititean, Lucreția Mititean, Ioan Boțan, Ioan Seni, Romulus Berceni, Floarea Pleș, Chiuza - Ioan Bindea și Valeriu Mureșan, Uriu - Nadia Urian, Bistrița - Dumitru Popițan, Rodica Fercana, Ioan Cordovan, Gheorghe Tanco, Luminița Cincea, Josenii Bîrgăului - Mihai Bîltag, Oradea - Ioana Precup, Brașov - Gheorghe Petri. Toți și-au unit gândurile în volumul „Destine literare”, cu petalele vieții lor,  coordonator Ioan Mititean. Pasiunea lor de o viață este scrisul, „poarta noastră de cer sub care trebuie să visăm” așa cum spunea Noica.

La Năsăud mai avem câțiva slujitori ai scrisului ce se încadrează în viața culturală a urbei, buni colaboratori, chiar dacă deocamdată nu fac parte din nicio organizație scriitoricească: Ana Vaida, Ioana Lăpușneanu, Claudia Talpoș, Maria  Sângeorzan, Elena Săsărman, Lucian Bichigean și Daniela Bodiu Echim, cărora le dorim multe realizări pe ogorul scrisului.

Iată modele de intelectuali ce slăvesc cultura prin cărțile lor pe bază de voluntariat, punând mult suflet în tot ceea ce fac. Drept dovadă, unii sunt premiați pe plan internațional, ca de exemplu -Rodica Fercana și Nadia Urian sau pe plan național și local ca de exemplu: Mircea Daroși, Elisabeta Lușcan și Ioan Mititean (cu medalia de aur, pentru cartea cu caracter jurnalistic - Pagini de ziar, pagini de carte, de către Euroinvent –Iași) și alte premii și diplome oferite de Liga Scriitorilor în cadrul cenaclului „Artur Silvestri”, de la Cercul Militar din Cluj, ce se desfășoară lunar, în ultima joie din lună.

Activitatea noastră scriitoricească, prin acțiunea „Cu cartea pe roți”, de talia celor din Rodna, Poiana Ilvei, Nepos, Parva, Romuli, Chiuza, Feldru, Dej, Cluj, Oradea, Iași, Zalău, Leșu, va continua, așa că sâmbătă 22 mai 2021, la ora 12.00, ne deplasăm cu „Cartea pe roți” pe Valea Gersei, la Școala din Dobodea, unde rebrișoreanul – bîrgăuan Mihai Bîltag își prezintă cartea amintirilor din viața de școlar a acestei școlii, ce se află în pragul centenarului, fapt pentru care autorul adună în această școală dascălii, colegii de școală și colegii de condei din Liga Scriitorilor.

Cuvintele despre școală, dascăli și colegi, încolțesc în cartea lui Mihai precum sămânța bună, semănată în pământ bun, ce se ridică în cartea sa, precum o cetate luminată.

Felicităm autorul, pe elevul Gersei de ieri, care povestește despre felul cum și-a însușit el tainele scris-cititului cu trăistuța la gât, făcându-și temele păzind mieii și vacile pe Scrada, la circa 2 km față de școală. Au fost zile frumoase, a avut dascăli minunați, colegi harnici și prietenoși, ca dovadă i-a invitat la o întâlnire de suflet.

Invităm scriitorii din Ligă la poveștile lui Bâltag despre școală, școlari, dascăli acțiune premergătoare  Centenarului școlii.

 

Comentarii

17/05/21 20:48
Seni Ioan

Felicitări amfitrionilor...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5