CU CARTEA PE ROȚI PE VALEA GERSEI

S-a înrădăcinat în activitatea scriitoricească năsăudeană de a sărbători cartea în localitatea unde domicilează autorul sau în locurile în care se petrece acțiunea, sub genericul „Cu cartea pe roți”, acțiune cu o expresie puternică și o mare încărcătură emoțională, născută din focul pasiunii pentru frumos și pentru locurile de la izvoare.

De data aceasta ,sâmbătă, 22 mai 2021, la volanul mașinii a fost Mihai Bîltag, care ne-a condus pe Valea Gersei - Dobodea, locul său natal, unde am sărbătorit cartea  „Școala Dobodea în prag de centenar“, o carte cu amintiri din anii de școală, cu bucuriile primelor „mari” descoperiri. Eroii cărții sunt dascălii și elevii de ieri, colegii autorului cu care și-a împărțit fiecare bucurie și fiece amărăciune și cu care întocmea planuri de viitor și colinda toate văile și pădurile. Prieteni pe care i-a invitat  din nou în sala de clasă, alături de dascălii lor, dezlănțuind șirul întâmplărilor din anii copilăriei, ani ce ne-a marcat un mare examen de viață spune autorul, stabilit pe Valea Bîrgăului, unde se remarcă ca un priceput activist cultural, aducând la lumină Asociațiunea Transilvană pe Valea Bîrgăului și Muzeul Sătesc din Joseni, opera lui,  care  justifică faptele sale  pe ogorul culturii  pe bază de voluntariat.

Cartea prefațată de Lucreția Mititean, este animată de o legitate a  revenirii la origini, ce împrăștie un aer de seninătate, încărcată de o plinătate sufletească prin chemarea străbună, nostalgia pragului casei părintești și a școlii în care a descâlcit  tainele primelor începuturi în ale scris-cititului.

Elevii prezenți, au fost încântați de această întâlnire, au vorbe alese despre dascălii lor, care cu toată tinerețea și lipsa de experiență se achitau cu satisfacție de îndatoririle lor , de la care noi am învățat nu numai carte ci și atâtea alte lucruri prețioase pentru viață - arta cusutului, a croiului, grădinăritul, altoitul sau probleme de menaj, lucruri ce ne-au ajutat în viață, precum și atâtea povestiri din viața satului, gânduri consemnate de elevii școlii de ieri: prof. Ioan Seni, maistru Georgică Mureșan, preotul Ștefan Burdeț, Onișor Mîti, Raveca Clapău sau membrii familiei lui Pompei Roș plecat prea de timpuriu la cele veșnice , ocupând locul lui în bancă soția, copiii și nepoții încântați de frumusețea cărții și a întâlnirii  de suflet  de azi.

Dintre dascălii menționați în cartea lui Bîltag au fost prezenți: Ioan Mititean, coordonatorul și organizatorul acțiunii, Lucreția Mititean și Ana Tohati Filip, venită cu fiica Ramona, directoarea Școlii din Salva, spre a vedea școala și locurile cutreierate de tatăl său, fost director al acestei școli, care a înființat aici ciclul II și a susținut internatul pentru școlarizarea tuturor copiilor. Așa că noi, dascălii, eram mereu în compania elevilor, la lecții, la orele de pregătire a lecțiilor, la masă și la dormitor. Legăturile ce s-au stabilit între dascăli și elevi în asemenea condiții, sunt nu numai durabile, ci și, mai ales  temeinice, adânci prin puternicul  sentiment de  solidaritate, prin  comunitatea  de interese  spirituale  și de idealuri.

Sciitorii invitați – Mircea Daroși, Ioan Boțan, noul președinte al Asociațiunii Transilvane, Dorina și Leon Catarig, Claudia Talpoș și pictorul verde  Nechita Bumbu din Nepos, alături de ceilalți scriitori implicați în eveniment  au accentuat spiritul nostru solidar de formare a multor generații de absolvenți  care ulterior s-au distins în toate ramurile de activitate intelectuală a ținutului năsăudean și a țării. Succesul unuia dintre noi, de data aceasta autorul cărții, îl privim  în general un succes al Ligii Scriitorilor și a Asociațiunii Culturale din care toți facem parte  după cum și  succesele noastre de-a lungul anilor, le considerăm succesele școlii, pentru că toți suntem într-o adevărată familie a educației și solidarității.

În memoria dascălilor și elevilor plecați către paradigma îngerească, preoții locali au făcut un parastas spre omagierea și neuitarea lor.

În veci pomenirea lor!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5