CU CARTEA PE ROȚI LA JOSENII BÂRGĂULUI, ACASĂ LA MIHAI BÂLTAG

În ziua de Sfântul Nicolae, mai mulți scriitori năsăudeni, membri în Liga Scriitorilor,  îmbarcați în două mașini conduse de Ovidu Maghear și Pompei Pop, și-au continuat traseul „Cu Cartea pe roți”, poposind acasă la Mihai Bâltag, spre a sărbători cartea „Amintiri”, scoasă recent la Editura „Solon” din Bistrița, prefațată de scriitorul militar, col. Ioan Cordovan, care a spus: „...și ca inspirație și ca expresie, în versurile culese de Bâltag, se adie ceva din zona pamfletară, în care cu oarecare tandrețe atinge relația de dragoste a tânărului dus la oaste și dorința lui pentru  viață și iubire, în libertate. Majoritatea versurilor sunt o profundă meditație existențială a ostașului, în care se străvede o ușoară și tainică melancolie, din dorința menținerii unei relații de iubire în condiții de despărțire temporară.

Cartea bârgăoanului Mihai, la origine din satul  Mureșenilor, Rebrișoara, Valea Gersei  unde în această toamnă i-am sărbătorit și cartea „Amintiri din viața de școlar”, ca onoare și respect dascălilor și  colegilor cu ocazia centenarului școlii din Dobodea.

Sărbătoarea cărții la Joseni, în prezența primarului Nicolae Vrîncean, omul ce se implică în promovarea faptelor de cultură, s-a apropiat prin versuri populare de ținutul îndepărtat al anilor petrecuți în cazarmă sau pe front, când soldații comunicau prin scrisori și cărți poștale cu cei dragi de acasă, cu mândruțele, cu familia, cu prietenii. Amintiri și suveniruri transmise pe cale orală, prin viu grai, de la o generație la alta de către rapsozii populari, prin mijloace și  expresii artistice, într-o diversitate nesfârșită, ca un produs artistic al unei conștiințe colective. Numai colectivitatea asigură drept de circulație în mai multe arii geografice unui produs  folcloric creat de un individ anonim. Cartea sărbătorită, cu semnătura lui Mihai Bâltag, poartă  pecetea talentelor  umane.

Astfel de creații, adunate de-a lungul anilor de către autor, cu caracter oral, tradițional, colectiv și anonim, au ca tematică iubirea, dorul, jalea, înstrăinarea, revolta, blestemul sau  ireversibilitatea, care de multe ori au devenit lucrări de inspirație pentru operele culte, ca de exemplu „Baltagul” de Sadoveanu, „Luceafărul” de  Eminescu sau  piesa „Meșterul Manole” de Lucian Blaga.

Cartea cu aproape 150 de pagini cuprinde creații hazlii, umoristice care ascund ceva  misteriosc, tainic, fantastic spre a impresiona și încânta.

„ A iubi un militar

E un lucru foarte clar,

Când e dragostea mai dulce

 Își ia arma și se duce.” 

„Du-te carte dute-n vânt

Și la poștă nu sta mult

Te du carte  și te lasă

La mândruța sub fereastră

Când s-o trezi să citească

La mine să se gândească.

Așa cum  m-am gândit eu,

Când  am lipit plicul tău.”

„Cartea-i mândră-n cornurată,

Eu sunt tristă, supărată.

Că am un bade în armată,

Și sunt tristă cu amar,

C-am un bade militar.”

„Merișor cu mere coapte

Te-am visat mândră azi noapte.

M-am sculat și ți-am scris carte,

Carte scrisă la lumină

Și cu dor de la inimă.”

„Foicică  floare albastră

Să nu crezi că sunt nevastă

Că sunt fată pe ogor,

Și te aștept bade cu dor.”

„Nimic  nu e mai frumos

 În  lumea omenească 

Decât o amintire

Din vremea tinerească.”

„Mâinile scriu, gura dictează

 Ochii plâng și  lăcrimează.”

„Îți  trimit pe nori,

Un buchet de flori.

 Și pe o mică stea,

Gurișoara mea.”

„Te iubesc și-ți jur credință

Martor am pe Dumnezeu.

Și ca semn de  cunoștință,

Iscălesc numele meu.”

Cuvintele de recunoștință și apreciere din partea celor prezenți - Iana Cordovan, Ioan Mititean, primarul Nicolae Vrâncean, Ioan Boțan, Lucreția Mititean, Leon Catarig, Mircea Daroși, Ioan Seni și Floarea Morar - s-au raportat la tradiție, la farmecul creațiilor populare și dispoziția individului pentru umor și comunicare ca receptor, producător și creator de cultură.

Președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, a prezentat câteva aspecte din activitatea scriitorilor năsăudeni în colaborare cu Asociațiunea Translivană, pentru promovarea  cărții și atragerea cititorilor, dând citire hotărârii Consiliului Director al Ligii, de acordare a medaliei VIRTUTEA LITERARĂ, Filialei și președintelui acesteia, puse pentru prima dată la  piept de președinte și autorul cărții în acest cadru de cinstire și sărbătorire a cărții, într-un mod elegant cu  atribute  care  conturează profilul unui scriitor, cu oameni mereu prezenți pe scenele culturii.

   Ioan Mititean

 

  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5