Cercul ASTRA Josenii Bârgăului cinstește familia preoților Buzdug
Liderii Cercului ASTRA Josenii Bârgăului – președinte col. r. Ioan Cordovan, vicepreședinți – dr. Lidia Purghel și Mihai Bâltag, secretar prof. Sarcă Livia au decis să cinstească familia preoților BUZDUG din Rusu și Josenii Bârgăului prin dezvelirea unei plăci omagiale pe clădirea unde altădată se afla casa familiei Buzdug, moștenită pe rând de la cel mai vârstnic, până la cel mai tânăr preot al acerstei familii. Deși arborele genealogic al familiei Buzdug este mult mai bogat, placa îi cuprinde doar pe protopop Ioan Buzdug (1829-1884), preot Leon Buzdug (1855-1924), protopop Ioan Buzdug (1889-1953), prof. dr în teologie Andrei Buzdug (1891-1939), preot profesor Liviu Buzdug (1908-1991). Placa este fixată pe fațada clădirii ce aparține familiei Ioana și Ioan Vrâncean cu fiul lor Petru. Preotul actual al comunei Josenii Bârgăului Ioan Nechita – președinte de onoare al ASTREI Bârgău a oficiat un paos religios la dezvelirea plăcii, amintindu-i și pe ceilalți membri ai familiei Buzdug, trecuți la cele veșnice. Participanții au participat apoi în sala festivă a Primăriei, la lansarea cărții lui Mihai Bâltag, „Genealogia familiei Buzdug”, o carte de circa 200 pag, tipărită de editura Solon, Bistrrița, 2022. Despre carte au vorbit col. Ioan Cordovan, primarul Nicolae Vrâncean, autorul, Maria Holbură, Ioana Vrâncean, Ioan Mititean, care s-a referit la întreaga colecție de cărți scrise și editate de autor, evidențiindu-l ca pe un harnic și priceput om al scrisului, membru al Ligii Scriitorilor.
Fiecare vorbitor a făcut referiri la vrednicia acestor preoți Buzdug iar prof. Ioan Seni aprecia că această familie s-a afirmat în perioada când România era o monarhie constituțională, în special în vremea vrednicului monarh Carol I (1866-1914), monarh remarcat și de poetul nostru George Coșbuc în scrierea „Povestea unei coroane de oțel”. În această proză, poetul Coșbuc vedea lumea ca o casă țărănească în care: în „casa dinainte„, la masă se află împărații sau stăpânii lumii, pe la mijlocul casei se află regii lumii iar pe la ușă, prinții care-și așteaptă rândul… Coșbuc era încântat de faptul că în 1881 România devenise regat, iar prințul Carol I devenea alteță regală, iar locul regilor era în casa dinainte... Da, în perioada monarhiei constituționale România era în casa dinainte a lumii, căci acolo erau și sunt și azi regii lumii, era respectată, căci niciodată capitalul străin n-a depășit 49% din investiții și profit. Unde este România azi ? Nici măcar prin tindă, nici măcar în spațiul Schenghen, căci fără alteță regală a ajuns de batjocura lumii, jefuită, cu acordul celor din fruntea ei, ce și-au asigurat și trăiesc din foloase necuvenite. Revenind la cartea D-lui Mihai Bâltag, ea se bazează pe documentele găsite într-o ladă ascunsă în șura casei familiei Buzdug, și descoperită atunci când casa a fost demolată, și din fericire, aceste documente n-au fost distruse sau aruncate ci protejate de cel care, înființând Muzeul satului Josenii Bârgăului, a protejat alte sute sau mii de artefacte ce aparțin acestei localități. Folosind aceste documente – certificate, adeverințe, sentințe, decizii, carnete, caiete, fotografii, cărți, scrisori etc, etc, autorul a reușit acest volum care se va citi cu mult interes, întrucât se bazează pe multe date inedite. Dacă autorul ar fi folosit și revista „Transilvania” (1868) ar fi putut afla și contribuția acestei familii la ASTRA, mai ales implicarea acestor preoți în acțiunile de emancipare a satului.., finalizând cu marea izbândă din 1918 – Marea Unire, despre care un ziarist maghiar spunea: „Fără ASTRA Transilvania n-ar fi fost niciodată unită la România”.
La fel de mult aș fi dorit să aflu ce spuneau ziarele timpului despre preoții Buzdug.., ce cuprinde colecția Buzdug de la Arhivele Statului BN, dacă un astfel de fond există.
O nouă reeditare a cărții, cu revizuiri și adăugiri ar aduce și mai multă lumină în viața și opera acestor vrednici preoți – fiii satelor de pe Bârgău. Felicitări ASTREI Bârgău, autorului Mihai Bâltag, primarului Nicolae Vrâncean (care ne încântă cu reușitele sale la nivelul comunei), preotului Ioan Nechita, patronilor, Ioana, Ioan și Petru Vrâncean… pentru tot ceea ce au reușit în onoarea acestei familii, un semn cert al recunoștinței și prețuirii ce le-o poartă sătenii bârgăoani acestor vrednici preoți. Discuțiile au continuat și la agapa asigurată de proprietarii clădirii pe care-I faxată placa. Din partea ASTREI Năsăud au participat prof Ioan Seni – președintele de onoare, Ioan Mititean – vicepreședinte ASTRA și președinte al Ligii Scriitorilor năsăudeni, Macedon Tofeni și Gavrilă Zăbală - ASTRA Salva. A fost o zi minunată, de prețuire și cinstire…
Comentarii
Felicitări organizatorilor, conducerii ASTREI Bârgău, Domnului primar și felicitări scriitorului Mihai Bâltag, pe care l-am cunoscut de abia acum deși suntem consăteni din Gersa Rebrișoarei. Evocarea și omagierea unei „dinastii locale” formată din atâtea personalități din aceeași familie este un fenomen destul de rar întâlnit, deși localitățile județului sunt pline de asemenea oameni de valoare, uneori lăsați în uitarea vremii până și de cei apropiați. Împreună cu prof. Ioan Seni – președintele de onoare al Despărțământului ASTRA Năsăud și cu Președintele Ligii Scriitorilor – Filiala Năsăud – dl. Ioan Mititean, într-una din pauze am enumerat la întâmplare câteva familii care cuprind asemenea „dinastii” de oameni de valoare, familii care fac cinste unor localități apropiate Năsăudului, care ar merita asemenea gesturi de omagiere și prețuire.
Adaugă comentariu nou