La Livezile, un nou cerc ASTRA! Felicitări astriștilor de pe Valea Bârgăului!

prof. Ioan Seni

            Într-o atmosferă de deplină încredere și onestitate, mai mulți membri ai ASTREI din Josenii Bârg. și Bistrița – președintele Ioan Cordovan, prof. univ. dr. Florian Purghel, dr. Lidia Purghel, Sarcă Livia - secretar Cercul Joseni, pr. paroh din Joseni - Ioan Nichita – președinte de onoare, Rus Maria, prof. Șovrea Nicoleta - directoarea Școlii Gimnaziale din Tiha Bârgăului, prof. Lazăr Ioan, exprimarii - Olteanu Ștefan și Ciotmonda Tudorel, col. (rtg.) Păduraru Ioan - administratorul Cercului ASTRA Bârgău, Holbură Olimpia - casierul  Cercului ASTRA Bârgău, prof. Mureșan George - Rusu Bârgăului, Ioana Nela Vrîncean, jurist Pavel Știrbu, Petreuș Florin, Matei Ioana – participau în 29 mai 2024 la întemeierea Cercului ASTRA Livezile, grup la care se asociau și astriștii năsăudeni Ioan Seni, Ioan și Lucreția Mititean, Ovidiu Maghiar, Sabina Gălan din Ilva Mare și col. r. Marian Dospina – prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor BN. Din Livezile au participat mai mulți săteni în frunte cu primarul Simionca Traian. Dintre aceștia, în fruntea ASTREI locale au fost aleși: ca președinte - Gordon Florin Petru, custodele Muzeului Săsesc din Livezile, fostul senator Ioan  Simionca – vicepreședinte, eleva Drăguș Ștefana – secretar, iar ca membri în comitet:  pr. Gordon Florin Emanuel, Viorel Roș, Elena Gordon, Leon Doci, Viorel Cărăuleanu ș.a.

Pentru mulți dintre oaspeți era o mare curiozitate să vadă încă urme ale civilizației săsești, conservate atât de bine în Casa Muzeu din Livezile, unde custodele Florin Petru Gordon a avut grijă ca cele mai multe dintre artefactele rămase de la sași să se păstreze cât mai bine. Impresionează și astăzi zidurile groase ale casei, din piatră și cărămidă, care iarna păstrează și asigură căldura necesară, iar vara asigură răcoarea confortabilă, impresionează mobilierul casei, atât de util și funcțional și astăzi, impresionează uneltele industriei casnice, ale industriei textile, ale prelucrării cerealelor, fructelor și mai ales a strugurilor. Grajdurile imense, șura încăpătoare, podurile largi pentru fân, anexele gospodărești sugerează cât de gospodari erau sașii din această localitate, numită la un moment dat – Iad, pentru că la venirea tătarilor, cu secole în urmă, și trecerea rușilor prin localitate, în cel de-al doilea război mondial, pentru sași, suferințele pricinuite de aceștia erau asemuite cu „căderea iadului pe pământ”. La sfârșitul războiului s-au retras în Germania, lăsând totul baltă, pentru a-și proteja cel puțin viața… Au revenit peste ani, dar n-au rămas pentru că în România s-a instalat comunismul de sorginte sovietică, incompatibil cu starea de libertate pe care și-o doreau sașii, libertate pe care și-au cumpărat-o inclusiv cu bani, lăsând pomană statului comunist român toate aceste gospodării, dotate și utilate cu cele mai avansate instalații ale timpului. Între românii băștinași și coloniștii sași s-au păstrat de-a lungul timpului, relații trainice de respect reciproc, și de admirație a gradului de cultură și civilizație, reușindu-se uneori crearea unor familii mixte. Așa se face că verișorii custodelui Florin Petru Gordon trăiesc azi în Germania și se mai vizitează din când în când. Dar pentru mai multă informație îl puteți întâlni pe fermecătorul custode la Muzeul săsesc din Livezile, având astăzi și calitatea de președinte al ASTREI locale. Merită să-i ascultați povestea lui, povestea satului Iad – azi Livezile și povestea Muzeului săsesc din localitate..

          Oaspeții au fost primiți cu pâine și sare iar activitatea a debutat cu Imnul țării, în prezența primarului din localitate – Traian Simionca, iubit și respectat de toți consătenii. O informare succintă despre situația internă și externă a României a fost susținută de col. r. Ioan Cordovan – președintele ASTREI Josenii Bârgăului, în debutul activității, informare care anunța cu căldură dorința bârgăoanilor de a-și extinde arealul ASTREI prin înființarea de noi cercuri, inclusiv cel din Livezile, pentru a promova împreună acțiuni culturale, științifice și educative prin cultivarea artelor, literaturii, a patriotismului local și național, în vederea integrării noastre în circuitul valorilor europene, spre un progres economic și social al țării, aducător de bunăstare pentru toți românii. În acest voluntariat, astriștii bârgăoani vor colabora cu forurile cultural - științifice județene, cu alte filiale ASTRA, cu instituții de învățământ și educație, cu alte societăți și asociații similare, promovând împreună simpozioane, sesiuni științifice, mese rotunde, expoziții, spectacole, serate literar-muzicale, festivaluri, diferite concursuri, vizite, excursii, schimburi de experiență etc, toate acestea și multe altele - în scopuri educative și recreative.

          În cuvântul său, prof. univ. dr. Florian Purghel aprecia ASTRA ca cea mai valoroasă societate culturală prin care ne putem exprima științific, istoric, prin care putem contribui la ameliorarea cadrului moral-civic de astăzi, prin care ne putem pune în slujba interesului național, așa cum au procedat altădată înaintașii noștri. Îi felicită pe astriștii din Livezile pentru demersul lor și se bucură să facă parte din viitorul Despărțământ al Bârgăului. D-l exsenator Ioan Simionca numește activitatea de astăzi un moment istoric în care se pun bazele unui voluntariat cultural prin care localnicii își pot evidenția valorile moștenite de la înaintașii lor. Este onorat să susțină acest demers patriotic prin care se înalță valorile sufletului românesc. D-l Florin Gordon etala frumusețea casei săsești, devenită muzeu, construită prin 1838 și protejată de profesorul Ioan Rusu; nuanțează denumiorea de Iad, fostul nume al localității, înainte de anul 1960 și insistă pe frumusețea colaborării de-a lungul timpului, dintre sași și români. Prof Ioan Seni aducea în atenția celor prezenți două sintagme : „Răul acolo se extinde unde oamenii buni nu fac nimic” (Edmund Burke, Scoția, sec. XVIII) și „Românii trebuie să merite țara pe care o au” (Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române). Prin ASTRA, toți membrii ei își etalează dorința sinceră de a promova prin voluntariat interesul țării – progres, bunăstare, unitate, confort, aspecte ce se pot atinge numai prin implicare directă, sinceră și de bună voie. Preotul Nichita Ioan nuanța starea bolnavului de lângă scăldătoarea Bitesda care „nu avea om” să-l arunce și pe el la tulburarea apei, pentru a se face bine. România are prin ASTRA și alte societăți culturale similare, voluntarii care să-i asigure un viitor mai bun și prosper. D-l Mihai Bâltag, fondator al ASTREI Bârgău, se bucură de eveniment și dorește ca pe Valea Bârgăului să se înființeze cât mai multe cercuri. Experiența ASTREI Joseni poate fi folosită și de celelalte comunități. D-na Dr. Lidia Purghel insistă pe inițierea unei reviste care să consemneze și să conserve întreaga activitate astristă a bârgăoanilor. În încheiere, președintele ASTREI bârgăoane îi felicită pe astriștii ce-și sărbătoresc ziua de naștere în luna mai: Ioana Nela Vrâncean, Ștefan Oltean și Ioana Matei, oferindu-le flori și urări de bucurii și sănătate.

          Întrunirea a fost binecuvântată prin rugăciune de către preoții Ioan Nechita și Florin Emanuel Gordon, după care gazdele au întins o masă bogată, cu bucate și bunătăți specific interferenței dintre culturile culinare săsească și românească. Starea de voie bună a fost menținută de poetul cantautor Ioan Pop din Bistrița, la chitară și voce, de localnicul Ioan Moldovan la taragot, Mihai Bâltag – voce, Mărioara Domnici - versuri. Starea de bucurie a celor prezenți era animată unanim de dorința sinceră a tuturor participanților de a se implica în folosul comunităților locale din care proveneau. Felicitări astriștilor de pe Valea Bârgăului!

Prof. Ioan Seni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5