Prof. Ioan Seni: Breviar ASTRA Năsăud pe luna decembrie 2024
Breviar ASTRA Năsăud pe luna decembrie 2024
1 Decembrie 2024 – De Ziua Națională a României astriștii năsăudeni au fost alături de autoritățile locale la depunerea de coroane și îndeplinirea ideilor susținute de primarul orașului Dorin Vlașin cu privire la promovarea obligațiilor cetățenești și apărarea interesului național. S-au implicat cu răspundere Claudia Talpoș - președintă, Ioana Lăpușneanu, Macedon Tofeni – vicepreședinți, Ovidiu Maghiar – secretar, Diana Morar, Ștefan Ghioc, Livia Gavrilaș, Lucreția Mititean, Ionuț Nistor, Aurica Someșan, Dan Brisiuc, Viorel Taloș, Veturia Bâgiu, pr. Florin Rusu, dr G. Celsie, dr. Lucian Greabu, dr. Iuliu Mureșan, Ionuț Nistor – manager Casa de Cultură, prof. Ioan Seni – președinte de onoare a Desp. Năsăud.
4 dec. La Casa de Cultură/ manager Ionuț Nistor, avea loc a II-a ediție a acțiunii „Schimb o carte”, activitate la care au colaborat școlile năsăudene – C.N.„G. Coșbuc” – director prof. Steluța Vâju, Liceul Economic – dir. prof. Alina Sălvan, Liceul Silvic – dir. ing. prof. Cristian Cosma, Școala Generală – prof. Maria Greabu și Clubul Elevilor - prof. Constanța Pop.
Programul a fost deschis de președinta Claudia Talpoș - organizatorul și moderaturul acțiunii,
la care au fost antrenați și ceilalți astriști – Ioana Lăpușneanu, Macedon Tofeni și Ștefan Ghioc, toți directorii de școli menționați mai sus, Primăria, Liga Sciitorilor - președinte Ioan Mititean și Casa de Cultură – manager – Ionuț Nistor. Toți elevii s-au bucurat ca participanți, de valoarea educativă a acestei activități astriste, au schimbat cărți, au colaborat cu cântece, poezii și colinde, exprimându-și dorința ca și generațiile viitoare să se bucure de o astfel de activitate cu cartea, căci cartea nu te minte niciodată…
12 dec. La Palatul Culturii Bistrița, ziarul Răsunetul își sărbătorea fastuos cei 35 de ani de existență. Este un motiv special și pentru Despărțământul ASTRA Năsăud de a trăi cu mare bucurie acest eveniment și de a fi alături de liderii de astăzi ai acestui periodic, dorindu-le ani mulți de existență cu bucuriile și izbânzile pe care și le doresc. ASTRA Năsăud rămâne și în viitor un admirator al succeselor acestui ziar și un partener pe care poate conta, pentru că activitățile astriștilor năsăudeni stimulează implicarea și răspunderea civică în promovarea interesului național pe plan cultural-educativ. O Diplomă aniversară de merit și recunoștință, pentru reușite și înalte competențe în jurnalism au primit de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, diplomă semnată de președintele Emil Radu Moldovan.
10 XII La Casa de Cultura Năsăud a fost organizată Expoziția talentatei pictorițe, Anamaria Bodea, cu minunate picturi reușite prin muncă și răbdare în numeroase ateliere din școli, unde lucrează cu copii de diferite vârste, dezvăluindu-le multele secrete din domeniul atractiv al picturii. Cultura și educația vor schimba omenirea în bine. Felicitări și cât mai multe succese în armonia culorilor.
13-14 decembrie Astriștii năsăudeni salută cu bucurie Simpozionul de la Muzeul Județean BN care scoate în evidență cele mai noi rezultate ale cercetărilor arheologi din județul nostru, desfășurate pe limes-ul nord-estic al Provinciei Romane Dacia. În simpozion s-au implicat și câțiva astriști năsăudeni, lideri ai Societății Cultul Eroilor BN, astfel: Col. r. Gh. Tanco - „Rezistența anticomunistă”; col. Ioan Cordovan - ,,Ofițerul Victor Rusu, o figură ,,de legendă” în rândul elitelor militare românești din perioada Primului Război Mondial. Destinul unui ofițer uitat.” Specialiștii bistrițeni își vor putea prezenta rezultatele cercetărilor arheologice proprii, realizate în siturile cunoscute sau recent identificate pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. O anchetă jurnalistică ar putea afla ce s-a întâmplat cu busturile lui Decebal (regele dacilor liberi) din comunele Rebrișoara și Coșbuc, inaugurate în prezența academicienilor Dumitru Protase și Horia Colan, cu fanfară, paradă și onoruri militare, cu prezența autorităților locale și județene, în prezența unei mari părți a populației din fiecare localitate amintită – Rebrișoara și Coșbuc ?!?
17 XII Biblioteca Jud. „G. Coșbuc” - manager pr. Ioan Pintea organiza a VIII-a ediție a întâlnirii cu scriitorii „Cărțile, Pâinea și Vinul”. Invitații ediției au fost universitarul Mircea Popa din Cluj-Napoca, ex președinte al ASTREI Cluj, care și-a prezentat cartea: „Din țara lui Coșbuc și a lui Rebreanu. Cultură și literatură în ținutul grăniceresc”, Editura Școala Ardeleană, 2024, 400 pag, în care se regăsesc foști și actuali năsăudeni (Nicolae Drăganu, Liviu Rebreanu, Gavril Scridon, Alexandru Husar, Teodor Mihadaș, Teodor Tanco, Dumitru Protase, Ioan Pintea, Vasile Tutula, Meniuț Maximinian, Nadia Urian, Ioan Seni…); editorul Vasile G. Dâncu, „Avram Iancu – 100”. A fost prezentat filmul documentar: „UNESCO. Limesul roman în Bistrița-Năsăud. Turnul roman – Poniță, Ciceu-Corabia”, realizator: Florin Săsărman și Radu Zăgreanu. Au cântat colinde copii de la Șc. „Sever Pop” Poiana Ilvei și Șc. „Ioan S. Pavelea” din Runcu Salvei. Au fost acordate premii pentru concursul „Fii în cărți”. 17 decembrie Primarul orașului Năsăud - Dorin Vlașin și managerul Casei de Cultură – Ionuț Nistor organizau în scop caritabil, Concertul "Colindă-ne, Doamne" pentru micuța Mara, care se luptă cu o boală groaznică și are mare nevoie de sprijinul nostru pentru a se putea bucura de copilărie; Au participat și astriștii din oraș împreună cu președinta Claudia Talpoș…
18 XII În concertul de colinzi al Colegiului Național „G. Coșbuc” Năsăud s-au implicat și membri ai ASTREI: director Steluța Vâju, pr. protopop Ovidiu Sermeșan, pr. Leon Pop, ex. insp. general Marc Vasile, care au ținut și spiciuri, pr. dr. George Celsie, pr. dr. Lucian Greabu, prof. Cârcu Anca, Camelia Berceni, Sofia Hărăpașcu, Nona Catarig, Ioan Seni, Gh Dohotar, Macedon Suciu, Mariana Dîmbu, Nicu Roș, Ștefan Ghioc și D-tru Buhai/ dirijor. Au jucat Belciugarii, copiii din Lunca Ilvei, au cântat Corul „Deisis” - Biserica nr 1, Corul „Laudațio” - Biserica nr 2, cantautorul Sorin Găzdac cu trupa sa, corul Cadrelor didactice din Colegiul Național „George Coșbuc” - dirijor prof Cornel Pop jr..
19 decembrie Concertul de colinde cu artiștii invitați Deți Iuga, Năstăcuța Iuga și Alexandru Pop, organizat de managerul Ionuț Nistor a făcut neîncăpătoare sala mare a Casei de Cultură pentru că năsăudenii își doreau un colind străbun într-o atmosferă tradițională;
20 decembrie Se crea oficial Despărțământul ASTRA Bârgău, prin prezența la Căminul Cultural din Joseni a delegaților din Livezile, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Tiha Bârgăului. Adunarea delegaților își propunea aprobarea Statutului și a primului Comitet de Conducere în vederea obținerii personalității juridice, de utilitate publică, apolitică, independentă și democratică. În deschidere prof. Ioan Seni, președinte de onoare al Desp. ASTRA Năsăud, cu o experiență de 30 de ani în funcția de președinte ASTRA (1990-2020) a expus celor prezenți câteva aspecte din experiența sa, oferindu-le și volumul referitor la primii 25 de ani de existență a ASTREI Rediviva Năsăudene și revista Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare, o zonă a Văii Chioarului care seamănă mult cu Valea Bârgăului iar astriștii respectivi sunt de-o demnitate și onestitate elegantă. Exemplul lor poate fi luat de astriștii bârgăoani. Revista lor reflectă întocmai reușitele pe care le obțin prin unitate și respect unii față de alții. Cantautorul Sorin Găzdac din Năsăud a onorat adunarea cu un potpuriu de colinzi specifice sezonului iar elevii Școlii „Aurel Rău” au încântat publicul cu colinzi locale, instructor prof. Maria Moldovan. La fel de apreciați au fost Ioan Târziu și Cristina Bugnar. Adunarea a fost salutată de primarul comunei – Urs Marius Vasile, de directorul Centrului Județean de Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna și de col. r. Gheorghe Tanco – președintele Societății Cultul Eroilor Bistrița-Năsăud, însoțit și de Marian Dospina. Pictorul Nechita Bumbu din Nepos a fost prezent cu o galerie de tablouri pictate având o tematică legată de ocupațiile străvechi ale satelor ardelenești, cuprinse în genericul Drumul pâini și Drumul cânepii, ocupații care printr-o tehnică străveche obțineau îmbrăcămintea și pâinea zilnică pentru înaintașii noștri. Adunarea a fost onorată de astriștii năsăudeni Ioan Boțan/ președinte Desp. ASTRA Năsăud, Ioan Mititean/ președinte Liga Scriitorilor Năsăud și Lucreția Mititean, Mircea Daroși/ scriitor membru în Uniunea Scriitorilor și Rodica Daroși, Ștefan Ghioc, Ioan Seni/ președinte de onoare, Ovidiu Maghiar/ secretar ș.a. După prezentarea demersurilor juridice de către avocatul Ioan Someșan, supuși la vot au fost aleși col Ioan Cordovan/ președinte, jr Ioan Someșan și prof. Ioan Lazăr/ primvicepreședinți iar secretar general/ prof. Livia Sarcă. În funcția de vicepreședinți vor fi cooptați toți președinții de cercuri. La Joseni se va alege un nou președinte de cerc…
20 decembrie, Casa de Cultură din Năsăud – manager Ionuț Nistor, cu acordul primarului Dorin Vlașin, găzduia Concertul de colinde numit generic "Vino, Iisuse, în inima mea’’, un concert de colinde al parohiilor din Protopopiatul Ortodox Năsăud – pr. protopop Ovidiu Sermeșan, în prezența ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În reușita concertului s-a întrebuințat cu toată energia pr. Ioan Clapa de la Feldru, care a adus pe scenă, rând pe rând cele 15 coruri din Bisericile comunelor Salva – pr. Grigore Mureșan, Chiuza – preotesa Paula Maria Buda, Runcu Salvei – preoteasa Adelina Cucul, Poiana Ilvei – pr. Marian Șteopoaie, Leșu II – înv. Mărioara Pop, Șanț - pr. Vasile Ureche, Lunca Ilvei – pr Victor Brici, prof. Cătălina Timiș și Iulia Văsieș, Coșbuc – pr. Iuliu-Ovidiu Morariu, Măgura Ilvei – pr. Mircea Prunduș și înv. Iulia Veronica Hoza, Ilva Mică – preoteasa Ana Potra, Leșu I – prof. Radu Todică, Telciu – prof. Cristina Vlașin, Feldru – pr. Ioan Clapa. Toți cei peste 400 de colindători au primit daruri prin grija nemijlocită a protopopului Ovidiu Sermeșan, a primarului Dorin Vlașin și a Consiliului Județean – președinte Emil Radu Moldovan. Din partea ÎPS Andrei au primit o plachetă de imnuri închinate Sfintei Treimi. Felicitări…
22 decembrie Astriștii năsăudeni Claudia Talpoș, Ioana Lăpușneanu, Ioan și Lucreția Mititean, Macedon Tofeni, Maria și Nechita Bumbu, Mirela și Ovidiu Maghiar au participat la festivitățile dedicate omului de cultură Anton Coșbuc din Leșu, oferind și primind cărți sau reviste. Au apreciat laudativ efortul primarului Ioan Pop, al preoților și celorlalți cărturari din comună pentru reușită și editarea revistei propri.
De Sfintele Sărbători ale sfârșitului de an 2024 și începutului de an 2025, liderii ASTREI Năsăudene împreună cu toți membrii astriști mulțumesc autorităților locale și județene pentru sprijin, mulțumesc pentru colaborare partenerilor din Societatea Cultul Eroilor BN, din Societatea VRR Cluj-Napoca și din Despărțămintele din țară, mulțumesc colaboratorilor tradiționali din Școli, Biserici, Clubul Elevilor, Muzee, Case Memoriale, Biblioteci, mulțumesc ziarului Răsunetul și întregii massmediei județene pentru statornica susținere, promovare și colaborare, mulțumesc ASTREI Centrale pentru îndrumare și evaluare…
„Per aspera ad astra!” (Seneca) – „Pe căi anevoioase spre stele!”
Prof Ioan Seni,
Președinte de onoare Desp. ASTRA Năsăud
Adaugă comentariu nou