Colocviile de la Joseni, un moment de cotitură În istoria comunei

Se împlinesc zece ani de când un grup de scriitori năsăudeni participă la colocviile de la Joseni, o manifestare culturală de mare amploare, meritul Primăriei şi Consiliului local pentru intenţiile generoase care stau la temelia satului, preţuită pentru avântul descrierii localităţii şi frumuseţea limbii.
Şi la această ediţie un grup de 8 scriitori năsăudeni, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, sub genericul „Cu cartea pe roţi”, cum sunt: Ioan Mititean, Ioan Seni, Mircea Daroşi, Lucreţia Mititean, Floarea Pleş, Ion Boţan, Romulus Berceni şi Leon Catarig s-au deplasat pe cont propriu spre a fi alături de cărturarii bârgăuani, ca un ferment cu răsfrângeri pozitive în viaţa culturală, condeieri care prin propriile creaţii influenţează sensibilitatea publică, formând prin propria contribuţie o nouă stare de spirit şi modele de viaţă pe tărâm cultural şi obştesc, momente de răsunet în definirea stării de spirit literar specific perioadei ce o străbatem.
Năsăudenii au adus în traistă ca merinde de suflet Antologia „Destine literare”, dedicată celor 150 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc şi celor 155 de ani de la înfiinţarea Astrei, un volum cu peste 800 de pagini, în care un număr de 25 de creatori de literatură, membri în Liga Scriitorilor Români şi-au construit din slove câte o căsuţă literară de unde răsare poezia, proza, proza scurtă, povestirea, descrierea, portretistica şi jurnalistica, creaţii de o inegalabilă strălucire aşezate la loc vizibil de coordonatorul volumului Ioan Mititean şi responsabilul cu sistematizarea acestui cartier literar prin doamna prof. dr. ing. Gabriela Nedelcu Teodorescu din Iaşi, precum şi doamna Nadia Baciu de la Editura Ecou Transilvan din Cluj.
Printre cele 25 de căsuţe literare, două aparţin bârgăuanilor, respectiv, colonelului Ion Cordovan, fiu al satului, cu creaţii pe teme militare şi istorice şi muzeografului voluntar Mihai Bîltag, la origine rebrişorean, stabilit de mulţi ani la Joseni, care dă curs poeziei populare.
Scriitorul din satul marelui Rebreanu, colonel Ioan Boţan prezintă cartea „Rebreanu şi Pripasul” cu episoade din anii tinereţii scriitorului în perioada conceperii romanului „Ion”.
Sărbătoarea cărţii de la Joseni se încheie cu cartea semnată de Mihai Bîltag „Istoria neamului meu” prezentată de Ioan Mititean. O carte mai altfel, în care autorul pe baza unei ample cercetări expune originea neamului său, pe bază de documente.
Avem o deosebită stimă faţă de primarul comunei, Nicolae Vrâncean, care a fost alături de noi pe perioada desfăşurării colocviilor, intervenind cu o comunicare concretă privind realizările edilitar-gospodăreşti şi în perspectivă, menţionând că va păstra tradiţiile locului şi va valorifica tot ce-i frumos din viaţa satului.
Alături de primar a fost şi viceprimarul Tudorel Ciotmonda, fost primar în trei mandate, care se bucură că acţiunile începute de el au fost continuate de noul primar, care nu s-a gândit să înceapă de la zero cum au făcut alţi primari, ca dovadă Zilele Joseniului se desfăşoară la Ediţia a -XII-a. Moderatorul acestei manifestări a fost avocatul Pavel Ştirbu, o personalitate a Văii Bârgăului, un astrist reprezentativ ce şi-a cucerit un loc bine meritat în istoria comunei. Au avut comunicări toţi factorii responsabili din comună. Astfel profesorul Remus Deac, autorul monografiei satului, a prezentat aspecte mai semnificative din istoria satului, iar directoarea şcolii, Felicia Măjer a prezentat şcoala ca pe o bijuterie dotată cu de toate şi în special cu un colectiv didactic de mare valoare, ca dovadă, cu toate că sunt în concediu au fost prezenţi cu toţii la sărbătoarea satului pe care cu onoare îl slujesc.
Preotul - profesor Simion Cristea venit de la Cluj, un cărturar de mare cuprindere ce deţine o bibliotecă de peste patru mii de volume, a prezentat o comunicare cu referinţe la unele personalităţi locale, fapte demne de urmat. Despre activitatea sanitară şi grija faţă de om a vorbit medicul de familie Rareş Ciuzan, iar despre viaţa duhovnicească a vorbit la superlativ preotul paroh Ioan Nechita.
Preşedintele Desp. Astra Năsăud, prof. Ioan Seni, a vorbit despre „Astra în contemporaneitate”, secondat de preşedinta cercului Astra oraş Năsăud, doamna Floarea Pleş, care a împărtăşit din experienţa sa în scopul valorificării faptelor de cultură. Scriitorul Mircea Daroşi, coborâtor de la Vărarea, autorul unor pagini ce şi-au cucerit un loc în istoria literaturii române, redactorul şef al revistei Astra Năsăudeană, apreciază la superlativ activităţile de la Joseni. Autoarea celor două volume „Vorbe înţelepte” şi a altor 6 cărţi, Lucreţia Mititean, apreciază colocviile de la Joseni, care dovedesc atâta energie, cu participarea unor oameni căliţi în înfruntări literare de răsunet. Doamna Maria Holbură a vădit o sensibilitate acută faţă de masacrul de la Prund din 1944, moment tragic în istoria Văii Bârgăului.
Coordonatorul revistei „Ecologistul”, prof. Romulus Berceni, dă un semn că Joseniul este o localitate în plină ascensiune culturală şi administrativ-gospodărească prin oamenii aleşi la cârmă. Rebrişoreanul Leon Catarig vine cu drag la Joseni în schimb de experienţă pe linie muzeistică la consăteanul său Mihai Bîltag, muzeografi voluntari care au un ţel comun „sensibilitatea satului românesc şi cerinţele artei”.
Mai adăugăm omagiul adus de preşedintele Consiliului Judeţean prin vicepreşedintele Vasile Puica, omul care vibrează la durerile culturale ale comunei.
În ziua a doua a manifestărilor de la Joseni s-a simţit bucuria nesfărşită în faţa spectacolului folcloric de pe scena din curtea şcolii printr-o călătorie romantică în lumea cântecului popular izvorât din credinţa în valorile umane şi artistice, din aceleaşi convingeri privitoare la rostul adevărat al cărţii şi cântecului care, laolaltă ne unesc şi ne duc spre o prietenie durabilă.
În final, LA GICĂ, am primit o stare de spirit tonică, optimistă, pornite din acelaş imbold sufletesc şi din aceeaşi dorinţă de mai bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5