Cu ce aparat foto se fac cele mai bune poze - DSLR sau Mirrorless?

Trăim într-o perioadă în care fotografiile joacă un rol vital în viața noastră. Le facem pentru a imortaliza momente importante, pentru a îi încânta pe alții pe siteu-rile sociale, ori dintr-o pasiune nebună pentru frumos. Cert este că o imagine face mai mult decât 1.000 de cuvinte, iar brandurile producătoare de aparate foto se întrec în a scoate pe piață produse cât mai bune.

Sursa Foto: https://pixabay.com/photos/photographer-adult-woman-photo-2179204/

Dacă ai de gând să achiziționezi o cameră foto, însă încă nu te-ai decis ce să alegi între un DSLR sau un Mirrorless, informațiile prezentate mai jos îți vor fi de folos. În primul rând, trebuie să știi ce înseamnă DSLR și  Mirrorless.

O cameră DSLR este un aparat foto digital care combină mecanismele SLR (single lens reflex) cu un senzor digital. Principiul de funcționare SLR este elementul diferențiator între un DSLR și alte tipuri de camere foto digitale. Mai exact, este folosit același obiectiv pentru a viza și pentru a captura imaginea.

În cazul unei camere foto Mirrorless, sunt folosite obiective interschimbabile care nu utilizează nicio oglindă (așa cum este utilizată la DSLR-uri). Mai exact, focalizarea este realizată  direct prin senzor.

Iată, însă, și alte detalii care te vor ajuta să îți formezi o părere atât despre aparatele foto DSLR, cât și despre cele Mirrorless.

DSLR sau Mirrorless: Mărimea și greutatea

Când vine vorba de achiziționarea unui aparat foto bun, mărimea și greutatea sunt aspecte de care este bine să ții cont.Dacă în trecut se mergea pe ideea că un aparat foto cu cât este mai mare, cu atât este mai bun, în prezent cele mai revoluționare modele de camere foto sunt micuțe, comparativ cu modelele clasice.

Așadar, luând în calcul greutatea și mărimea, camerele Mirrorless au fost întotdeauna preferate datorită portabilității (ele sunt mai înguste). Mai exact, aceste camere au dimensiuni mici. Însă, există și aparate Sony DSLR care au dimensiuni semnificativ reduse față de majoritatea DSLR-urilor. Important este să pui confortul pe primul plan. Dacă simți că ții mai bine în mână un DSLR mai mare și nu o cameră mai mică, atunci alege ceea ce ți se pare mai confortabil.

DSLR sau Mirrorless: Lentilele

La fel ca DSLR-urile, camerele Mirrorless (cunoscute și sub denumirea de CSC-uri sau camere de sistem compacte) îți permit să schimbi lentilele, dar după cum sugerează și numele, acestea nu au un un sistem complex de oglinzi interne, cum au DSLR-urile. În ceea ce privește mărimea lentilelor, pentru aparatelor Mirrorless există lentile care au aceeași dimensiune ca cele pentru DSLR.

Există lentile dedicate pentru fiecare tip de aparat de fotografiat. Din fericire, au fost scoase pe piață adaptoare care îți permit să folosești la un Mirrorless lentile concepute pentru DSLR.

DSLR sau Mirrorless: Autofocus

Comparativ cu o cameră Mirrorless, una DSLR are un autofocus mai bun (ideal pentru fotografiile realizate în cadrul competițiilor sportive). Cele mai multe camere DSLR au trei moduri autofocus distincte (AF), care sunt proiectate pentru a ajuta fotografii în diferite situații.

DSLR-urile folosesc module de autofocalizare rapidă și eficientă "de detectare a fazei", montate sub oglinda din corp. Acest sistem poate fi incredibil de rapid la focalizarea și urmărirea subiectelor, cu camera foto ca Nikon D850.

Camerele Mirrorless trebuie să utilizeze autofocusul bazat pe senzori tot timpul. Majoritatea aparatelor sunt bazate pe contrast AF, dar acestea tind să fie mult mai rapide decât modurile de contrast AF echivalente pentru DSLR-uri, datorită faptului că lentilele au fost proiectate în jurul acestui sistem.

Așadar, dat faptul că multe dintre camerele moderne Mirrorless (sunt livrate cu sisteme autofocus hibride care utilizează atât focalizarea, cât și autofocusul de detectare a contrastului, nu trebuie să îți faci griji cu privire la alinierea detectării de fază și a oglinzii secundare.

DSLR sau Mirrorless: Video

Până acum câțiva ani, DSLR-urile erau preferatele multor profesioniștii și producători de filme video pentru că oferă capturi video profesionale HD și Full HD. Însă, în ultimul timp, în ceea ce privește funcția video, camerele Mirrorless par să fie în topul preferințelor.

De ce? Pentru că DSLR-urile oferă o captare 4K mai lentă, față de camerele Mirrorless.

DSLR sau Mirrorless: Calitatea imaginii

Calitatea imaginii este unul dintre cele mai importante aspecte, când alegi aparatul de fotografiat. În prezent, imaginile realizate de un DSLR - Canon EOS 5D (de de 50MP ) – au cea mai bună rezoluție. Însă, și modelul Sony Alpha A7R III de 42.2 MP este extrem de bun,când vine vorba de rezoluția imaginilor.

Nu este vorba doar de megapixeli, pentru că factorul principal în ceea ce privește calitatea imaginii este dimensiunea senzorului. Senzorii full-frame sunt cei mai mari și oferă cea mai bună calitate, în timp ce camerele cu senzori APS-C sunt aproape la fel de bune și mult mai ieftine.

De asemenea, există senzori buni de imagine și pentru camerele Mirrorless. Așadar, poți găsi senzori Full Frame și pentru aparate foto fără oglindă.

Dacă vrei să îți achiziționezi un aparat foto, diferențele tehnice dintre DSLR-uri și Mirrorless -uri nu sunt singurele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare și poate că nu sunt chiar cele mai importante.

Recomandat este să încerci diferite modele de camere, pentru a vedea ce te face să te simți confortabil. Stabilește-ți un buget și în funcție de acesta - informează-te în privința modelelor pe care ți le permiți. Totul depinde de nevoile tale de fotograf.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5