“Daciada”… de la Beijing !!!

Rezultatele de la Olimpiadă reflectă situaţia sportului românesc, aparent în continuă dezvoltare...cu campioni premiaţi de Preşedinte, cu succese peste succese, răsunătoare, nemaiîntâlnite etc, etc...

Adevărul este altul, mai sumbru, nu prea dă bine pe sticlă şi nici nu aduce voturi...

Am luat puţine medalii: 4 aur, 1 argint şi 3 bronz; gimnastica este nevoită să facă schimbul de generaţii, naţionala de handbal feminin a dezamăgit, iar la canotaj nu mai reprezentăm demult o forţă. În box am ratat complet, iar atletismul fără Gabriela Szabo nu mai e la fel... Să nu mai vorbim de sporturile de iarnă, unde nu prea contăm!!!

Comunismul a fost bun ( nu credeam a spune asta vreodată)... bun pentru sport; existau concursurile „Daciada”, ce au lansat campioni olimpici şi au format antrenori pentru loturile care încă aduc performanţă...exista infrastructură, baze sportive şi condiţii pentru „şoimii patriei” şi pionerii „Epocii de aur”!!!

Imediat după Revoluţie au dispărut bazele sportive şi s-au desfiinţat ramuri de sport in toate judeţele ţării, antrenorii devenind buticari...adică...patroni!!!

Acum, tinerii generaţiei libere, ai democraţiei, nu au condiţii de pregătire pentru sporturile olimpice, ei refugiindu-se în alfel de jocuri...neolimpice, jocurile video! Fără o bază de selecţie şi fără condiţii de pregătire moderne, sportul românesc va trăi din amintiri, cu o generaţie de telespectatori sau, în cel mai bun caz de amatori ai fotbalului pe teren sintetic...afacere înfloritoare în oraşul nostru...

Dacă nu se vor face investiţii serioase, la următoarele Jocuri Olimpice, vom trăi mari decepţii... nu vom mai avea modele ale democraţiei „înfloritoare”!

Sălile de sport, inaugurate cu mare fast în timpul guvernării Năstase, au adus multe voturi... e bine...pentru sport, dar parcă prea puţin pentru 20 de ani de... „libertate, egalite, fraternitate”!

Cosmin Botezat

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5