La noi

Dar pe elevi nu-i întreabă nimeni?

Educația fizică din școli a provocat în ultima vreme năstrușnicii – „la rampă” - din partea ministrului învățământului, dar și reacții neașteptate din partea unor părinți.
Mirarea mea dintr-un dialog cu tatăl unui școlar din vecini m-a determinat să înșir aceste rânduri.
Eram de acord amândoi pe seama aberației manualului de educație fizică pentru clasa a V-a. Chiar ideea de a se concepe așa ceva e de tot râsul, d-apoi ca un ministru să aprobe o astfel de tipăritură. Mai facem doi pași și concepem – mai știi? - un manual pentru depilare la clasa a X-a.
Tatăl avea însă o nemulțumire (pentru mine) completamente surprinzătoare: Da, - zicea el -, sunt de acord cu orele de educație fizică în școli, dar cele cu precumpănire de gimnastică. De ce și sport?! – se irita tăticul. La astfel de ore să se facă exerciții fizice, să nu mai trebuiască, după școală să meargă la sălile de sport pentru așa ceva.
Am încercat să-i demonstrez de ce nu are dreptate, dar mi-am dat seama la timp că am de a face cu acel gen de oameni de o miopie… fermă.
Jocul, nevoia de joc unde să fie educate, disciplinate, cultivate dacă nu în școli? A! că mai nu se face așa ceva sau, dimpotrivă, exercițiul fizic e minim, asta e altceva. Că nu se mai organizează activități sportive la școală după amiaza și competiții sportive între școli sau de anvergură județeană și națională e încă o hibă - și una de toată jena.
Îmi vine să fac o paranteză. Când am intrat în județul nostru, ca profesor, am primit o suplinire (eu, dascăl de limba și literatura română) la Bozieș, pentru orele de… agricultură și educație fizică. În privința agriculturii, ce să zic? am tot vândut castraveți grădinarului… Era altceva cu cealaltă componentă a catedrei mele improvizate: Peste drum de școală era terenul de sport al satului. Acolo făceam ore de sport, mai cu seamă fotbal, handbal și atletism. Cum fetele și băieții erau într-un număr apropiat, ne distram, și ei și eu, să urmărim confruntările între echipa fetelor cu cea a băieților; mai ales fetele (chiar și femeile) au un fel de farmec, de nostimadă când le vezi cu câtă ardoare se aruncă în confruntarea jocului.
Revenind la tăticul de care vorbeam: În final, am ajuns, totuși, la un consens, privind inoportunitatea notelor în catalog, la rubrica „Educație fizică”. Ar fi suficient doar un calificativ; de pildă: „Promovat(ă)”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5