Ministrul Doina Pană: Un dolar investit în educaţie şi sport aduce trei dolari profit în sănătate

Ministrul Adriana Doina Pană consideră că propunerea premierului Victor Ponta de creştere a numărului orelor de educaţie fizică în şcoli este una binevenită, chiar dacă nu poate fi aplicată radical, la toate nivelurile de învăţământ.
“Din nefericire, chiar dacă internetul înseamnă la ora actuală o sursă imensă de informaţie şi oferă bazele unei dezvoltări foarte largi a tinerilor, are şi aspectele sale negative. Nu numai că nu poţi controla informaţia cu care vin ei în contact, dar a generat …o generaţie de tineri foarte sedentari.
Foarte mulţi părinţi, şi asta vă spun prin prisma studiilor Asociaţiei Naţionale de Părinţi, se plâng de faptul că ore întregi copiii lor stau pe internet, nu mai fac mişcare, nu mai participă la activităţi recreative care presupune mişcare.
Studiile arată că un dolar investit în educaţie fizică şi sport adduce peste treo dolari profit, prin faptul că starea de sănătate creşte, frecvenţa bolilor cardiovasculare şi a diabetului scade, şi atunci apar economii pentru costurile în sănătate”, a argumentat oficialul guvernamnetal, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a adăugat că sunt puţini părinţi care îşi permit să îşi trimită copiii la săli de sport, la “activităţi plătite”.
“Au fost demarcate nişte studii şi ministrul Educaţiei a venit ăn şedinţa de Guvern de miercuri cu primele rezultate. Normal, nu poate fi luată nicio măsură fără studii de impact. La ora actuală, nu am avea suficienţi profesori de sport ca să acoperi catedrele de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. În plus, ar fi şi problema bazelor sportive. Fiecare şcoală are cel mult o sală de sport, şi atunci judecându-se prin prisma unei şcoli medii, cu 800-1000 elevi, între 38-40 clase, la patru ore de sport pe săptămână, cu trei clase maximum în sala de sport, ar fi necesare 10 ore pe zi. Deocamdată nu s epoate implementa radical, şi atunci concluzia ministrului Educaţiei a fost să se înceapă cu ciclul primar”, a explicat Doina Pană, şi în calitate de cadru didactic.
Aceasta a menţionat că, în viitor, împreună cu administraţiile locale, vor fi găsite soluţii pentru spaţiile necesare, dar şi pentru asigurarea resurselor umane, astfel încât din clasa pregătitoare şi până la absolvirea liceului să fie minimum trei ore de educaţie fizică.
***
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să prezinte, în şedinţa Guvernului, modalitatea de aplicare a unui program care să asigure organizarea a patru ore de sport pe săptămână în şcoli.
“Am şi eu câteva puncte fixe şi nu mă las până nu le realizez. Cred că dacă reuşiţi şi implementaţi programul cu până la patru ore de sport pe săptămână în şcoli, nu într-un an sau doi, dar pe termen mediu şi lung, cred că am făcut ceva pentru ţara asta şi pentru tineri”, i-a spus Ponta lui Pricopie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5