Prof. Cristina Iurişniţi: Ministerul Educației trebuie să respecte legea în vigoare! Educaţia pentru SĂNĂTATE trebuie să ajungă în școli nu doar dacă rata de infectare va fi peste 2 la mie si afara timp nefavorabil!

Educaţia pentru sănătate, potrivit Legii 45/ 2020 pe care am reușit să o adopt în  Parlament în legislatură anterioară,   trebuie să ajungă în şcoli obligatoriu, nu opțional cum este în momentul de față! 
Programele de Educație pentru sănătate, in prezent optionale, trebuie organizate obligatoriu potrivit legii in vigoare cel puțin o dată pe semestru prin organizarea de sesiuni de informare și conștientizare cu privire igienă, stil de viață sănătos, educație nutriţională, educație pentru sănătatea reproducerii și a sexualității pentru prevenirea sarcinilor accidentale la minore unde suntem campioni în Europa, a bolilor si abuzurilor sexuale, informații adaptate vârstelor și predate de medici școlari, psihologii/ consilierii școlari, profesorii diriginti.
 
Potrivit oficialilor MEN, şcolile sunt pregătite să înceapă anul școlar mai bine decât anul trecut.  În cazul în care rata de infectare va fi peste 2 la mie, orele de educație fizică și sport din școli se vor face în exterior, dar dacă va fi frig și acestea nu se pot desfășura, elevii vor face alte activități în timpul acelor ore, cum ar fi „Educație pentru sănătate”.
Propunerea venită din partea ministerului ca elevii să aibă acces la informații legate de educația pentru sănătate în timpul orelor de sport în condiții meteo nefavorabile este binevenită.
Cu toate acestea, reamintim  Ministerului Educației că Legea 45/ 2020 în vigoare, prin art 46 litera j si art 52, trebuie respectate:
 
Art. 46 lit. j :
 Derularea sistematică cel putin o dată pe semestru de programe de Educatie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competențe lor sociale și interpersonale.
 
Art. 52 alin. 1 lit. g : 
Facilitarea accesului la programe de Educație pentru sănătate a tuturor elevilor înscriși în învățământul preuniversitar. 
 
Prof. Cristina Iurişniţi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5