Cristina Iurişniţi: Orice tânăr are dreptul constituțional la Educație și informație din surse sigure

Orice copil,tânăr are dreptul constituțional la Educație și informație din surse sigure. Legea educației pentru SĂNĂTATE, cu componenta educației sexuale adaptate vârstelor, prevede minimum 2 sesiuni de informare in regim formal/ nonformal, pentru o corectă informare , prevenirea sarcinilor accidentale la minore și traficul de minori unde suntem campioni în Europa, boli cu transmitere sexuală, lista e lunga, până la igienă, stil de viață sănătos, educație nutritionala.

Optionalul Educație pentru sănătate cu o programă aprobată încă din 2004 ajunge în momentul de față doar la 7% dintre dintre copiii României. Aici e problema.

Aceste informații trebuie sa ajungă în școlile din România cel puțin 1 dată pe ciclul de studiu.

Ca inițiator al Legii 45/ 2020 promulgată de președintele Iohannis, pe care am am reușit să adopt in Parlament cu vot din tot spectrul politic în martie 2020 , tin sa atrag atentia ca legea este in vigoare si prevede implicarea Ministerului Educației ca noutate pe lângă cel al Sănătății care exista in lege.
Accesul tuturor copiilor la aceste informații trebuie garantat.

Pe termen mediu si lung Opționalul Educație pentru sănătate în școli cu programă aprobată din 2004 trebuie asumat de unitățile de învățământ preuniversitar cel puțin o dată pe ciclul de studiu. E vorba de educație pentru viață, gestionarea situațiilor de risc pentru adolescenți, gestionarea emoțiilor, recunoașterea și identificarea soluțiilor in situatii de abuz sexual, identificarea soluțiilor pentru dezvoltarea de relații sănătoase pe lângă partea strict fiziologică.
Iar aceste aspecte se pot regăsi în mod integrat, transversal, transcurricular în viitoarele programe de liceu/ planuri cadru. Cu cat mai multa informație provenită din surse sigure cu personal calificat, psihologi, medici școlari, diriginti care au urmat o formare profesionala dedicată, adaptată vârstelor, cu atât mai bine pentru dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor noștri.

Politizarea unei măsuri remediale de bun simț, este absolut de condamnat.

Soluția complementară este ca printr-un OM acest opțional cu programă adoptată din 2004 să fie asumat de către unitățile de învățământ preuniversitar cel puțin o dată pe ciclul de studiu.
Evident e nevoie de cursuri de formare dedicate pentru profesorii diriginti, inclusiv consilierii/ psihologii scolari, personalul de medicină școlară, inclusiv de educația parentala , susținută de ministrul actual al Educației, la care
s-a renunțat în 2008 tot din motive de calcul politic

Marți, în Senatul României va avea loc un vot pentru modificarea legii pe care am initiat-o în 2019. Modificarea inadecvată cu secolul în care trăim, presupune eliminarea componentei educației sexuale adaptate vârstelor pentru prevenirea sarcinilor accidentale la minore și existența acordului părinților, aceasta ingradind accesul constituțional la educație și informare din surse sigure.
Cine va preda? Medicii școlari, personalul medical din DSP-uri , #profesorii de biologie și dirigintii care vor urma cursuri de formare continuă dedicate acestui domeniu.
USR PLUS propune începerea programelor de informare începînd cu clasa a V-a , cu posibilitatea ca părintii să aibă posibilitatea de a-și retrage copiii de la aceste activități de informare științifică din surse sigure si nu la întâmplare de pe site-uri obscure.

Iata textul legii
Propunerea de modificare a Legii 272/ 2004, legea protectiei copilului, cu votul parlamentarilor din tot spectrul politic în martie 2020 arată că:
1. Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor;
2. Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”.
3. Aceeași lege prevede şi obligatia facilitării accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar.
https://www.usr.ro/2020/04/06/legea-usr-educatie-pentru-sanatate-in-scol...

Votul final va fi la toamnă, în Camera Deputaților.
Până atunci, MS si MEN sunt obligate conform legii in vigoare să organizeze programe de Educatie pentru sănătate în școli, minim o dată pe semestru.
Cristina Iurişniţi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5