DATUL CU O MÂNĂ ŞI LUATUL CU AMÂNDOUĂ

De când gura premierului grăi-ta precum că, începând cu Ziua morţilor 08, nivelul de viaţa al pensionarilor va spori prin punctul de pensie, cu încă 20 de … puncte procentuale, respectiv, de la 581,3 la 697,5 lei din cei noi, ei şi noi, întreţinuţi şi întreţinători sau viceversa, de-a valma, o dăm în bâlbâială. Desigur, numai şi numai de … fericire. Pe de-o parte, pe bună dreptate, pentru că vine sezonul rece şi trebuie făcut antrenamentul la zdrăngănitul de buze şi dinţi, iar pe de altă parte, din pricină că e musai, să mulţumim din inimă, nu unui singur partid, precum în odioase vremuri, cum ar fi de-o pildă cel al peneliştilor, ci şi altor formaţiuni politice, majuscule ori minuscule, ce au „luptat ca la Verdun” pentru încartiruirea între meterezele bugetului de asigurări sociale a unor sume suplimentare, emanate de o economie aflată în stadiul capitalist al supra încălzirii.

Aşadar şi… prin urmare, de la-ntâi de brumar, numai şunci şi grătare pe mese proletare şi vetust ceapiste, doar plăcinte sfinte, pe talere tărăceniste, unse cu dulceaţă din alge marine, conformă cu reţeta cu salut la cozoroc şi expectoraţia cu semn de exclamare „să trăiţi bine”. La capitolul, uscat gâtlej piaţa independenţei, stop – apa chioară va să dispară, iar în locul ei, până şi la robinete o să ne cuplăm, evident după preferinţe, dar mai ales putirinţe, doar la cisternele cu sucuri naturale din fructe ecologice, ca şi la butoaiele de tip cisternă, doldora cu licoarea zeilor, din cramele de la Jidvei, Murfatlar sau Cotnari, refuzându-le pe cele cu iz local, precum: Lechinţa, Teaca şi Dumitra, pe bază de … ieşire din peisaj, mintenaş după triumful revoluţiei involuţiei.

Cât priveşte, ţoalele şi înţolirea, dar mai ales, costurile gazelor naturale şi a combustibililor lichizi, „nema problema” întrucât „casa noastră UE” nu e şuie şi, prin şuieratul în seamă de nimic a ruşilor la ofsaid, ne va facilita, în sfârşit, încălzirea pe seama emanaţiilor proprii de flatulaţii şi a deplasărilor numai şi numai cu automobile ultra, din generaţii de tip „pepea” ce decriptat semnifică: „per pedes apostolorum” că doar şi aşa, în exclusivitate, ”mersul pe jos face piciorul frumos”.

Vă mai putem face capul calendar şi cu alte tănoase, poate chiar mai groase decât cele invocate, dar tare ne e teamă că de-o ţinem tot aşa ne apucă şi mărirea miloagei de la anul. Ca urmare, pentru a nu abuza de răbdare, că şi aşa unora le lăcrimează ochii de numărul dioptriilor din lentile, vom spune după cum urmează:

Dacă schimbarea domnilor este bucuria nebunilor şi modificare pomenii despre care facem vorbire este aşişderea. Pentru că, pe seama imposibilităţii de aplicare a zăgazului la preţuri, că aşa-i în economia de piaţă, ce s-a dat cu o singură mână, se va lua cu „ambele-amândouă”. Ba chiar, la unele poziţii din galantarul globalizării, şi în condiţiile unor conjuncturi internaţionale turbulente, în care domnii se „bat”, iar proştii o încasează, vă şi ne putem aştepta, la mai rău decât este la ceasul de faţă. În planul real al puterii de cumpărare, nu sunt relevante măririle, fie şi relativ spectaculoase , ci menţinere şi scăderea preţurilor cu amănuntul în sume absolute. Altfel totul, dar absolut totul, nu reprezintă decât gargară de sorginte politicianistă.

Mai pe înţeles, ce se câştigă la podul veniturilor salariale sau la pensii, se pierde, îndoit ori întreit, la vama suspinelor ce se cheamă inflaţie. Vorba lui Puradel: „să dea Dumnezău să minţeşte gura noastră”, dar tare ne este teamă că finalul lui 2008 ca şi începutul lui 2009, vor fi cât un an întreg, de recurgere la strânsul curelei. Ca atare, atenţie mărită şi cumpătare la promovatorii consumismului, pentru că nu va fi lesne celor cu remuneraţii modeste şi medii, ce vor fi obligaţi să fredoneze, sub bagheta hazului de necaz, precum odinioară, regele teatrului de revistă de pe Dâmboviţa: „Iarăşi s-a scumpit mălaiul, şi susaiul şi … amorul”. Şi când te gândeşti că, iată, totul creşte, numai tinereţea omului ba, nu-ţi vine să spui că, oricum o dai, tot înainte era mai bine … ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5