De excepţie – Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, câştigat de Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ

În perioada 7-12 august, la Tulcea s-a desfăşurat cea de a XXV-a ediţie a Festivalului – Concurs Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur”, un eveniment cultural extraordinar organizat de Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria şi Consiliul Local Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi Palatul Copiilor Tulcea.

            Anul acesta, în cadrul festivalului au participat 27 de ansambluri folclorice de copii şi tineret din Senegal, Sri Lanka, Polonia, Columbia, Macedonia, Cipru, Bulgaria, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova şi România.

            Festivalul Internaţional „Peştişorul de Aur” a debutat marţi, 8 august, cu parada portului şi dansului popular, evenimente la care au fost prezenţi cei peste 1.400 de dansatori ai ansamblurilor folclorice invitate din toată lumea, pancarta cu însemnele festivalului fiind purtată cu mândrie de două perechi de dansatori ai Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ.

            După deschiderea oficială care s-a făcut în prezenţa organizatorilor, a membrilor juriului şi ai presei, la scena amenajată în Piaţa Civică a început concursul propriu-zis, ce s-a desfăşurat pe parcursul a trei seri de spectcole.

            În cadrul secţiunii de concurs dedicate formaţiilor din ţara noastră au participat 13 ansambluri folclorice din judeţele Suceava, Iaşi, Mureş, Bihor, Hunedoara, Covasna, Argeş, Dolj, Olt, Tulcea şi Bistriţa-Năsăud. Judeţul nostru a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric ”Ciobănaşul” din Şieuţ, avându-l ca instructor coregraf pe domnul învăţător Pantea Ignat, conducerea muzicală a tarafului tradiţional fiind asigurată de Ioan Dumbrăvan. Delegaţia culturală a fost coordonată de domnişoara etnolog Smaranda Mureşan de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a ocupat îndeaproape de buna organizare şi desfăşurare a programului prezentat de artiştii judeţului nostru.

            Juriul festivalului a fost prezidat de profesorul Theodor Vasilescu, maestru coregraf, artist emerit şi preşedinte de onoare al ACAFR (Asociaţia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România). Se cuvine să amintim aici faptul că, în cadrul acestui festival, membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ au avut parte de o întâlnire de suflet cu maestrul coregraf prof. Theodor Vasilescu, căruia i-au acordat, într-un cadru oficial, o „Scrisoare de mulţămire” din partea comunităţii, pentru contribuţia adusă de domnia sa la culegerea şi promovarea dansurilor tradiţionale din Şieuţ.

De asemenea, juriul festivalului i-a avut ca membri pe profesor Marin Barbu, maestru coregraf, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Bucureşti, preşedinte executiv al ACAFR şi al secţiei CIOFF România; prof. Florentina Satmari – realizator spectacole şi emisiuni TV; prof. dr. Maria Tănase Marin – producător emisiuni la Televiziunea Română; prof. Adriana Mihai – realizator emisiuni muzicale la Societatea Română de Radiodifuziune; prof. Nicolae Gălăţean – fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud; prof. Adrian Ardeleanu – director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi; prof. Mihai Stroe – Inspector General, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi prof. Ştefan Coman – maestru coregraf, director al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea şi director al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”.

            Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ s-a prezentat la acest festival cu 18 perechi de dansatori (copii şi tineri) şi a evoluat în cea de a treia seară de concurs, prezentând atât juriului, cât şi publicului spectator prezent în număr deosebit de mare în Piaţa Civică din Tulcea un program artistic deosebit, ce a cuprins dansul Căluşarul, suite de dansuri de pe Valea Şieului (Bărbunc, Rară, Brâu, Şchioapă, Învârtită), dar şi piese vocale în interpretarea solistelor Nicoleta Dornean şi Denisa Gliga.

            În urma deliberărilor, juriul festivalului a decis în unanimitate să acorde Trofeul şi Marele Premiu al Festivalului „Peştişorul de Aur”, Tulcea, 2017 – Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ! O bucurie nespusă pentru toţi cei care au muncit, au sprijinit şi încurajat membrii colectivului artistic, dar şi o recompensă binemeritată pentru întreaga comunitate, dovadă a faptului că la Şieuţ tradiţiile populare, cântecul, dansul şi portul se află încă la loc de cinste.

            Pe această cale se cuvine să adresăm mulţumiri şi domnului primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean-Bortăş, pentru tot sprijinul acordat Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” în vederea efectuării deplasării la festivalul internaţional concurs de la Tulcea.

             Aşadar, trofeul festivalului „Peştişorul de Aur” a ajuns la Şieuţ! Un premiu mult dorit, mult aşteptat şi binemeritat, un trofeu câştigat cu trudă şi multe sacrificii din partea tuturor celor care au muncit şi au repetat intens timp de aproape 8 luni de zile expres pentru programul artistic prezentat în cadrul concursului! Felicitări, dansatori! Felicitări, Pantea Ignat! Felicitări tuturor! E meritul vostru! Însă trebuie să ştiţi că Marele Premiu câştigat acum vă responsabilizează şi vă obligă la noi succese! Bucuraţi-vă şi continuaţi! Fie ca „Peştişorul de Aur” să vă îndeplinească toate dorinţele!          

 

Etnolog Smaranda Mureşan

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5