Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie – laureat la Tulcea pentru evoluţia artistică excepţională

Emilia Ometiţă – Şef – Serviciu CJC BN

Pornind de la ideea de a crea o adevărată sărbătoare a folclorului de pretutindeni, în perioada 7-12 august 2013 în oraşul Tulcea s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur”, ediţia a XXI-a. Scopul acestei acţiuni culturale internaţionale a fost acela de a aduna la Gurile Dunării pe toţi copiii mesageri ai folclorului din ţară şi de peste hotare, de a împărtăşi bucuria aceasta cu copiii din întreaga lume, de a face ca prietenia, bucuria şi iubirea dintre ei să dăinuiască peste timp.
Festivalul s-a desfăşurat într-un cadru magnific, acolo unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, în cadrul mirific al Deltei Dunării, aceasta din urmă fiind inclus în patrimoniul mondial.
Acest schimb cultural-artistic internaţional având ca deviză „Pacea de mâine începe cu prietenia de azi” a adunat ca în fiecare an ansambluri folclorice din ţări precum: Algeria, Armenia, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Cipru, Croaţia, Geogia, Macedonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Ucraina şi România.
Juriul festivalului a fost compus din următoarele personalităţi ale vieţii culturale şi artistice din România: Prof. Theodor Vasilescu – maestru coregraf, artist emerit şi preşedinte ACAFR – preşedintele juriului, membrii: Marin Barbu – maestru coregraf; Elise Stan – producător de emisiuni TV; Emilia Bubulac – etnomuzicolog; Nicolae Gălăţean – profesor şi valoros om de cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud; Romeo Tălmaciu – dirijor; Damian Dumitru – inspector general ISJ Tulcea, Ştefan Coman – maestru coregraf şi director al Ansamblului Folcloric „Baladele Deltei” – directorul festivalului.
România fost reprezentată de judeţele: Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Iaşi, Maramureş, Mureş, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui.
Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost prezent în acest prestigios concurs folcloric internaţional prin participarea – ca delegat al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud - Ansamblului Folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie în frunte cu domnul primar Ioan Cămărăşan, coordonat artistic de coregrafii: Aurel Muntean şi Paul Muntean; acompaniat muzical de Taraful tradiţional format din: Remus Moldovan (vioară) şi George Cinca (brace). Alături de aceşti talentaţi dansatori au fost prezente şi două tinere şi valoroase interprete de muzică populară din judeţul nostru: Florina Bălan din Prundu Bârgăului şi Mălina Pop din Şintereag.
Comuna Silivaşu de Câmpie face parte dintr-o străveche şi valoroasă zonă etnofolclorică a judeţului Bistriţa-Năsăud, remarcându-se prin jocul, cântecul şi portul popular păstrate şi transmise din generaţie în generaţie. În cadrul festivalului-concurs de la Tulcea, ansamblul din Silivaş a prezentat un tablou muzical-coregrafic intitulat generic: „Jocul bătrânesc de la bunici la nepoţi”.
Bucurându-se de aprecierea juriului şi a publicului spectator care a putut viziona o reprezentaţie artistică a jocurilor bătrâneşti din zona de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi evoluţia scenică a tinerilor şi copiilor care le-au preluat şi le duc mai departe cu talent şi dăruire, Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie a cucerit Premiul II şi Trofeul Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, ediţia 2013.
Acest valoros colectiv artistic compus din trei formaţii de dansuri populare organizate pe trei grupe de vârstă, respectiv cuprinzând trei generaţii de dansatori, au meritul de a fi fost mesagerii folclorului din judeţul Bistriţa-Năsăud şi de a fi păstrătorii unei valoroase moşteniri culturale cu care se mândresc şi pe care o transmit mai departe tinerei generaţii.
Primarul comunei Silivaşu de Câmpie, domnul Ioan Cămărăşan, ne-a declarat următoarele impresii despre această participare internaţională: „Sunt bucuros de premiul obţinut la Festivalul de la Tulcea, sunt bucuros de faptul că o comună mică a judeţului Bistriţa-Năsăud, Silivaşu de Câmpie, a reprezentat cu cinste judeţul nostru, demostrând încă o dată că Silivaşu de Câmpie a reuşit să menţină de-a lungul timpului frumuseţea Jocului, Cântecului şi Portului Popular Românesc. Pentru rezultatele obţinute în ceea ce priveşte păstrarea şi promovarea culturii populare româneşti trebuie să mulţumim Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, mulţumim de asemenea domnului Muntean Aurel şi Muntean Paul care au asigurat coregrafia formaţiilor de dansuri populare tradiţionale din Silivaşu de Câmpie. Trebuie să spun şi să mulţumesc încă o dată Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, pentru încrederea acordată în ceea ce priveşte nominalizarea formaţiilor din Silivaşu de Câmpie, pentru participarea la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „PEŞTIŞORUL DE AUR” - Tulcea, 2013. Trebuie să-i mulţumesc domnului Nicolae Gălăţean, pentru gândurile bune, pentru indicaţiile şi sfaturile pe care ni le-a dat pe toată durata desfăşurării festivalului de la Tulcea şi nu numai.
În încheiere aş vrea de asemenea să mai mulţumesc tuturor membrilor delegaţiei de la Silivaşu de Câmpie care a participat la festivalul de la Tulcea. Cu titlu informativ aş dori să informez cititorii ziarului dumneavoastră, că cei care doresc să vizioneze spectacolul de la Tulcea, că vineri 23.08.2013,orele 19.00, va fi transmis pe TV FAVORIT.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5