Felicitări! Tradiţiile din Silivaşu de Câmpie, laureate ale Festivalului Peştişorul de Aur

Ansamblul folcloric „Dor de pe Câmpie” a reprezentat cu cinste judeţul nostru la Festivalul-concurs internaţional de folclor „Peştişorul de Aur”, ediţia a XXVII-a. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Local Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Consiliul Județean Tulcea, Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Palatul Copiilor Tulcea. Condus de primarul Ioan Tiberiu Cămărăşan, ansamblul a scos din lada de zestre a judeţului nostru momente autentice ce au impresionat juriul condus de renumitul Puiu Vasilescu. Festivalul a reunit la Tulcea peste treizeci de ansambluri, dintre care douăsprezece de peste hotare, din Argentina, Armenia, Norvegia, Georgia, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Vietnam, Bosnia şi Herţegovina, Moldova, Ucraina. Pe lângă reprezentaţiile de pe scena din Piaţa Civică, care au contat pentru concursul propriu-zis, tulcenii, dar şi turiştii aflaţi în aceste zile în municipiu au putut asista la spectacole oferite în diferite puncte ale oraşului.
„Festivalul-Concurs Internațional de folclor «Peștișorul de Aur» a ajuns în timp o tradiție și un standard de calitate al folclorului național și internațional. În condiţiile actuale, festivalul tulcean «Peştişorul de aur» transmite de la o generaţie la alta moştenirea culturală a grupului sau a naţiunii respective, ideologia ei: o anumită viziune asupra trecutului, prezentului şi a viitorului lumii. Aceasta este un amestec de mituri, de tradiţii, de valori şi de principii care îi conferă individului o identitate etnică sau naţională, îl ajută să se descopere şi să se integreze”, a spus managerul Ștefan Coman de la Ansamblul Artistic Profesionist "Baladele Deltei".
Merită felicitaţi tinerii ce au urcat pe scenă – Paul şi Roxana Munteanu, Alin Gherman şi Georgiana Nicoară, Teodor Cherecheş şi Iulia Sabău, Cosmin Budălăcean şi Oana Furnea, Raul Şopterean şi Melisa Griga,Bogdan Beldean şi Alexia Pop, Vlăduţ Culpean şi Patricia Boantă, Ionuţ Silvăşan şi Bianca Pop, Dăniluţ Cătană şi Magdalena Huzdup, Raluca Cornea şi Ionuţ Răzoare. Coregrafia a fost asigurată de Paul Munteanu, conducerea muzicală i-a aparţinut lui Remus Moldovan, primarul declarând că ansamblul s-a prezentat foarte bine, fiind adevărat ambasador al satului românesc, impresionând prin autenticitate, atât în ceea ce priveşte costumele, cât şi dansul, dovedind că, prin seriozitate şi dragoste pentru tradiţii, poţi face performanţă.
Dansurile tradiţionale din zona de Câmpie – Românescu, Ungurescu, Hărţagul, Bărbuncul, Purtata - au fost aplaudate la scenă deschisă de miile de spectatori. Tinerele artiste Teodora Simionca şi Cornelia Hoha au prezentat cele mai frumoase şlagăre din folclorul bistriţean.
Din delegaţia prezentă la „Peştişorul de Aur”, alături de primarul Ioan Cămărăşan, au făcut parte viceprimarul Avram Cornea, Teodor Cherecheş, prof. Liana Nicoară (directorul şcolii), alături de prof. Gheorghe Nicoară, învăţătoarea Anicuţa Cămărăşan.
Pentru modul în care au promovat cultura tradiţională, adevărată carte de vizită pentru meleagurile noastre, artiştii de la Silivaşu de Câmpie merită felicitări. De asemenea, primarul Ioan Cămărăşan, împreună cu echipa lui, trebuie felicitat pentru faptul că nu uită de identitatea străbunilor noştri, cântecul, dansul şi portul fiind cea mai frumoasă imagine a acestui colţ de pământ românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5