CJC între „Peştişorul de aur” şi „Cerbul de Aur”
Nu mai puţin de 22 de ansambluri, din ţară şi străinătate s-au întrecut, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a festivalului de folclor „Peştişorul de aur” din Tulcea. După cum ne comunică directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Gălăţean, membru al juriului, în competiţie au fost înscrise atât ansambluri din România, cât şi din Armenia, Lituania, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia şi Ucraina. Judeţul nostru a fost reprezentat de ansamblul „Izvorul Someşului” din Şanţ, care a reuşit, prin prestaţia foarte bună, să obţină locul I. Cu toate acestea, Nicolae Gălăţean afirmă că ansamblul a fost neîndreptăţit, fiind cel mai bun din competiţie, atât prin prestaţia artistică, cât şi prin costumele noi, adevărat model pentru ansamblurile profesioniste. Ansamblul, instruit de coregraful Adrian Paşcu, a fost însoţit de primarul Cornel Moisil, adevărat susţinător al culturii tradiţionale.
Miercuri seara, orchestra profesionistă „Dor Românesc”, dirijată de maestrul Ştefan Cigu, a acompaniat artiştii prezenţi în recital la Callatis 2008. Recitalurile de folclor au fost transmise, în direct, pe TVR2 şi TVR Internaţional. Ieri, delegaţia bistriţeană a fost primită la Prefectura Galaţi, unde directorul Nicolae Gălăţean a susţinut o alocuţiune despre rolul folclorului în societatea românească.. Aseară, ansamblul profesionist „Dor Românesc” s-a aflat pe scena Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, unde soliştii profesionişti s-au aflat într-o adevărată simbioză cu dansatorii de la ansamblul „Păuniţa” Sângeorz-Băi.
În cadrul aceluiaşi festival, au evoluat ansamblurile profesioniste „Doina Gorjului” Târgu Jiu, „Balada” Botoşani, „Mureşul” Târgu Mureş, „Baladele Deltei” Tulcea, „Doina Covurluiului” Galaţi, dar şi din Ucraina, Republica Moldova, Găgăuzia, Grecia, Turcia şi Bulgaria. Directorul CJC, Nicolae Gălăţean este membru de onoare al juriului, alături de personalităţi ale vieţii culturale. O veste bună pentru noi este faptul că ansamblul profesionist „Dor Românesc” va evolua, pe 9 septembrie, la invitaţia realizatorului Mărioara Murărescu, de la televiziunea naţională, pe scena Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”.
Citiţi şi:
- De excepţie – Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, câştigat de Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ
- Felicitări! Tradiţiile din Silivaşu de Câmpie, laureate ale Festivalului Peştişorul de Aur
- Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie – laureat la Tulcea pentru evoluţia artistică excepţională
- Dor românesc a strălucit la Cerbul de Aur
- Dor Românesc- orchestra care a cucerit festivalurile profesioniste
Adaugă comentariu nou