Sub semnul culturii, invitaţi de onoare la Silivaşu de Câmpie. Înfiinţarea Fundaţiei Culturale, realizarea unui muzeu al satului, promovarea tradiţiilor
Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie au organizat un eveniment cultural care a adus în mijlocul comunităţii invitaţi ce au vorbit despre valorile culturii rurale. Într-o ambianţă de sărbătoare, la Căminul Cultural, pe a cărui simeze a fost o expoziţie de pictură semnată de Ana Selegean. Primarul Ioan Cămărăşan a fost gazda manifestărilor în care literatura şi tradiţiile au fost aşezate la loc de cinste. Invitaţi: senatorul Ioan Simionca -Comisia pentru cultură şi media a Senatului, Alexandru Uiuiu - director Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure -manager Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, scriitorul Menuţ Maximinian, istoricul Andrei Păvălean, muzicianul Nicu Rus Vasile Lechinţan, profesor de istorie, Cluj.
Odată cu înfiinţarea Fundaţiei Culturale, intelectualii din Silivaşu de Câmpie, în frunte cu primarul Ioan Cămărăşan, îşi propun realizarea unui muzeu al satului, promovarea tradiţiilor locale şi a culturii acestor meleaguri.
În acest cadru a avut loc lansarea romanelor „Ţara ascunsă”, prezentat de preotul Vasile Pintea şi „Agentul de vânzări”, despre care a vorbit directoarea şcolii, Liana Valeria Nicoară.
„Această carte este o operă monumentală, cum foarte puţine se scriu în ziua de azi. Romanul „Ţara ascunsă” este un omagiu memoriei părinţilor, satului, în acelaşi timp o mare realizare literară, nominalizată la cele mai importante premii ale ţării”, a declarat editorul Gavril Ţărmure.
„Vă felicit pentru acest eveniment cultural prin care au venit în faţa dumneavoastră oameni pe care îi respect foarte mult, care dau un plus culturii bistriţene prin ceea ce au demonstrat. Îmi doresc să fiu un pion în angrenajul în care se doreşte să punem umărul la evenimentele culturale în zona dumneavoastră, iar în ceea ce priveşte promovarea romanului „Ţara ascunsă”, o să propun Institutului Cultural Român să-l traducem, astfel încât să fie cunoscut şi peste graniţele ţării. Împreună cu Alexandru Uiuiu gândim un album de artă de promovare al judeţului”, a declarat senatorul Ioan Simionca.
În acelaşi timp, acesta a anunţat că ansamblul de aici va fi prezent în perioada următoare la festivalul „Peştişorul de aur”, de la Tulcea.
„Să mergem împreună cu devotament şi solidaritate faţă de valorile culturale. În trecutul nostru sunt resurse pentru viitor şi probabil de aceea şi scrierile mele au atras atenţia să ne păstrăm ce ne-au lăsat strămoşii şi vom avea numai de câştigat”, a declarat Alexandru Uiuiu.
Un punct aparte l-a constituit sesiunea de autografe, la care s-a stat minute întregi pentru a primi un gând scris din partea prozatorului.
A fost o zi în care s-a vorbit despre acel loc ideal din romanul Ţara ascunsă – Limpeziş – în care, adunaţi în jurul unui pom verde, dătăror de viaţă, oamenii vorbesc despre frumuseţea vieţii trăite în sinceritate, cu dragoste pentru pământul sfânt şi cu credinţă în Dumnezeu.
A fost un eveniment cultural cum rar întâlneşti în viaţa satului, motiv pentru care primarul Ioan Cămărăşan împreună cu colegii din primărie şi dascălii satului merită felicitări !
Citiţi şi:
- Alexandru Uiuiu revine în “Ţara Ascunsă”
- Descoperirea unei “ţări ascunse”
- Romanul “Țara ascunsă”, lansat oficial
- Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie de la Silivaşu de Câmpie – o autentică sărbătoare a folclorului românesc
- IOAN CĂMĂRĂŞAN: „Suntem în stadiul de întârziere accentuată a lucrărilor pe Măsura 322”
Adaugă comentariu nou