Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie de la Silivaşu de Câmpie – o autentică sărbătoare a folclorului românesc

În ultima duminică a lunii iunie, întotdeauna, avea loc la Silivaşu de Câmpie, Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie. Devenit tradiție, festivalul a ajuns la cea de-a 52 ediție, fiind un eveniment ce s-a organizat în această localitate din zona de Câmpie începând cu anul 1972 și până în prezent, devenind o acţiune cultural-artistică reprezentativă a judeţului Bistrița-Năsăud.
Acest eveniment cultural-artistic a avut continuitate și succes datorită implicării dedicate a organizatorilor, respectiv: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale.
Duminică, 30 iunie 2024, s-a desfășurat o nouă ediție a acestei manifestări cultural-artistice județene ce a reunit oaspeți de seamă din județul nostru, dar și din județele limitrofe.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular la care au participat formaţiile artistice invitate și oficialitățile județului Bistrița-Năsăud, iar pe scena amplasată în Parcul cu castani din centrul comunei a avut loc un amplu și valoros spectacol folcloric. Publicul prezent a fost ca de fiecare dată în număr foarte mare și a apreciat evoluţia artiştilor populari invitați în recitaluri și programele susținute de formațiile de dansuri tradiționale din județul Bistrița-Năsăud, bucurându-se de organizarea acestei sărbători a satului, mult îndrăgită de toți locuitorii comunei Silivașu de Câmpie.
Festivalul a fost deschis de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, dirijor plutonier principal Chișu Onorel care a creat o atmosferă înălțătoare prin intonarea Imnului Național al României și prin interpretarea unor piese muzicale specifice muzicii de fanfară militară.
Pe scena festivalului au fost invitate pentru scurte alocuțiuni oficialitățile județului Bistrița-Năsăud prezente la acest eveniment: doamna prof. Camelia Tabără – vicepreședintele Consiliului Județean BN, domnul Ioan Palfi – directorul Curții de Conturi a județului BN, domnul Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură BN, domnul Ioan Mate – primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, și desigur gazda locală a acestui festival primarul Ioan Cămărășan, un om distins și respectat, prețuit de comunitatea din Silivașu de Câmpie pe care a susținut-o mereu, și căruia i-a fost înmânată o diplomă de onoare pentru întreaga sa activitate în slujba culturii și administrației din comuna sa natală.
În continuare programul artistic al festivalului a cuprins evoluțiile artistice ale următorilor invitați de onoare:
Ansamblul folcloric „Dor de pe Câmpie” din Silivașu de Câmpie, instructori artistici: Aurel și Paul Munteanu, doi fii ai satului, formație compusă din trei generații de dansatori care împreună au interpretat îndrăgitul joc din zona de Câmpie a județului Bistrița-Năsăud, spre încântarea publicului spectator; alături de silivășeni a urcat pe scenă tânăra interpretă Andreea Moldovan, înzestrată cu o voce foarte frumoasă;
Formația de dansuri populare „Jucăușii din Frata”, județul Cluj a prezentat deasemenea jocuri tradiționale din Câmpia Transilvaniei, instructor artistic: director Romulus Bucur;
Ansamblul „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor al CCE Vatra Dornei care a susținut jocuri din bazinul Dornelor și Bucovina, alături de solistele Maria Apetri și Denisa Pintilescu, instructor coregraf: Sânziana Paula Isopel.
Ansamblul folcloric „Roua Țibleșului” din Căianu Mic cu suite de pe Valea Șieului și Valea Someșului împreună cu solistele Ana Roxana Pop și Raluca Nicolae Caian, coregrafi: Adrian Pașcu și Daniel Caia. Tânăra interpretă de muzică populară Raluca Nicolae Caian, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud a impresionat audiența prin valoarea și frumusețea vocii sale, dovedind încă o dată că merită premiile valoroase câștigate în concursurile folclorice naționale. Ana Roxana Pop este elevă a Școlii de Arte Bistrița, anul III, secția Canto popular.
Grupul vocal „Flori de pe Someș”, coordonat artistic de interpretul de muzică populară prof. Daniel Rațiu, ne-a introdus în atmosfera tezaurului folcloric românesc prin interpretarea unor valoroase cântece populare din repertoriul personal, dar și din cel al unor îndrăgiți interpreți din județul Bistrița-Năsăud, grupul a reunit frumoase voci ale tinerilor interpreți de muzică populară: Maia Zăpîrțan, Victor Nicoară, Maria Veja, Sonia Pop, Ioana Cîmpan, Tudor Nicoară, Lorena Cucură, Ștefan Veja, Briana Pop, Anamaria Seni, Robert Avram și Lavinia Pop, cu toții oferind un regal folcloric;
Ansamblul de dansuri „Cununa de Sânziene” din Dipșa, comuna Galații Bistriței a prezentat scenic frumoase tablouri artistice cu jocuri din Câmpia Transilvaniei, fiindu-le alături, ca și invitată, cu un frumos recital muzical interpreta Cristina Encean;
Au fost invitați în recital interpreții de muzică populară din județul Bistrița-Năsăud: Olimpia Deneș și Daniel Rațiu, iar într-un amplu recital muzical îndrăgitul interpret din zona Maramureșului Alexandru Pop.
Acest minunat festival folcloric organizat în comuna Silivașu de Câmpie spre bucuria locuitorilor și cu scopul de a pune în lumină frumusețea și valorile artistice din zona de Câmpie a județului Bistrița-Năsăud și de această dată a fost o reală reușită!
Felicitări și alese mulțumiri tuturor!
Photocredit: Arhiva Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Material îngrijit de Emilia Ometiță, Șef serviciu - Cultură Tradițională din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5