Descoperirea unei “ţări ascunse”

Joi, 4 octombrie 2012, la ora 18:00, Centrul Multicultural-Sinagoga bistriţeană a găzduit un deosebit eveniment cultural având ca obiect lansarea romanului “Ţara Ascunsă”, semnat de scriitorul Alexandru Uiuiu, care a invitat publicul "... într-o ţară împăcată cu ea însăşi care are ca personaj zâmbetul", o ţară care nu putea fi alta decât cea a Someşului Mare, locul de baştină al autorului, o “ţară ascunsă” acum descoperită.
Lansarea de carte a fost un adevărat cenaclu literar, având ca moderator pe prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul Societăţii de Concerte Bistriţa, la provocarea căruia au vorbit, aplicat, scriitorii Ioan Groşan, Ioana Bradea şi criticul filolog, prof. George Ţâra.
Alexandru Uiuiu este un foarte bine cunoscut scriitor bistriţean, absolvent şi doctor în filozofie al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în prezent manager al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud.
Activitatea sa culturală este bine cunoscută, Alexandru Uiuiu a fost director la cultură între 1990-1992, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (1998-2002), fiind fondator al revistei de Cultură Etnologică şi Etnografică "Zestrea" şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu.
Creaţia literară a lui Alexandru Uiuiu este foarte bogată şi aproape toate cărţile sale au fost premiate, începând cu debutul său în volum, care nu a fost deloc amar, deşi povestirile sale erau cuprinse sub titlul “Felia amară”, Sibiu, 1993 (premiul pentru debut al "Salonului Naţional de Carte", Cluj-Napoca, 1994). Au urmat “Povestiri din pădurile fanteziei”, (premiul pentru "Carte pentru Copii", Galele Multimedia, Bistriţa, 2000), "Ridicare în genunchi", roman, 1999 (premiul pentru proză, al Salonului Naţional "Liviu Rebreanu", Bistriţa, 2000; premiul pentru roman "Liviu Petrescu", Galele Radio, Cluj-Napoca, 2001), "Socrate - Poetul", versuri, 2000 (premiul U.S. la Festivalul Naţional de Poezie "George Coşbuc", 2000), "Aşteptând-o pe Godette", teatru, 2003 (premiul U.S., filiala Sibiu, pentru dramaturgie; nominalizare la Premiile Uniter pentru "Cea mai bună piesă a anului" cu "Marea scofală sau Aşteptând-o pe Godette", 1999, şi cu "N-ai să-nţelegi nimic sau cât teatru e-n teatru", 2000).
Volumul lansat se încadrează între marile romane ale mediului rural românesc, prin care Alexandru Uiuiu aprinde o nouă făclie a acestui gen literar. Mesajul cărţii pare să anunţe transformările actuale suferite de viaţa de la ţară, în sensul regretabil că şi aici tradiţia dispare iar “veşnicia” satului românesc este în real pericol.
Lansarea cărţii a fost asociată cu un veritabil recital muzical realizat de Lenuţa Purja şi formaţia “Iza”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5