Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor” - a transformat comuna Prundu Bârgăului în capitala folclorului mondial
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”, ediţia a XIV-a, s-a desfăşurat în comuna Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioda 14-18 august 2015.
Organizatorii acestui prestigios festival internaţional de folclor sunt: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (Preşedinte Emil Radu Moldovan), Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local al comunei Prundu Bârgăului, Căminul Cultural Prundu Bârgăului. Festivalul are ca obiective: promovarea şi păstrarea cântecului, dansului şi portului popular în spiritul folclorului autentic; promovarea prieteniei şi armoniei între popoare; valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor, muzicii şi jocului popular din ţările participante, din România şi zona Văii Bârgăului.
Festivalul a început în anul 1967 ca şi concurs judeţean de muzică populară şi s-a desfăşurat în toamna fiecărui an timp de aproape un deceniu într-un amfiteatru natural din „Pasul Tihuţa” la umbra Molidului Candelabru denumit de localnici „Regele Brazilor” declarat în perioada respectivă monument al naturii. Anul 1977 a fost unul nefast pentru acest festival deoarece o furtună a întrerupt viaţa acestui „rege al brazilor”, şi implicit această manifestare folclorică. Momentul prielnic a apărut în vara anului 2001 când un grup de iubitori de folclor au hotărât continuarea festivalului. „Regele Brazilor” a devenit unicul festival internaţional de folclor din mediul rural desfăşurat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Originalitatea acestui festival internaţional de folclor constă în promovarea bradului – drept simbol emblematic al Văii Bârgăului, sub denumirea de „Regele Brazilor”.
Festivalul a debutat sâmbătă, 15 august 2015, când a avut loc Primirea formaţiilor participante la sediul central al Primăriei din comuna Prundu Bârgăului, Parada portului popular şi Deschiderea oficială a festivalului care a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnului Europei, în acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa (dirijor: locotenent Florin Sanaploianu), continuând cu programe artistice demonstative susţinute de ţările prezente pe scena din Parcul cu Castani. Gazda acestui eveniment cultural artistic internaţional a fost Comuna Prundu Bârgăului, condusă de primarul Doru Crişan, care susţinut de Consiliul Local Prundu Bârgăului s-a implicat în derularea acestui amplu şi important proiect care poate deschide noi şi durabile perspective de dezvoltare cultural-turistică pentru comuna sa şi întreaga Vale a Bârgăului.
În deschiderea Galei Folclorului Internaţional, desfăşurată duminică, 16 august 2015, pe scena din Parcul cu castani, în comuna Prundu Bârgăului, a fost prezent adresând cuvântul său de bun venit invitaţilor din străinătate, domnul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a subliniat importanţa acestui proiect cultural pentru judeţul Bistriţa-Năsăud şi pentru România, subliniind faptul că pentru câteva zile comuna Prundu Bârgăului a devenit capitala folclorului mondial, prin prezenţa formaţiilor participante care s-au aflat pentru prima oară în România, mulţumindu-le tuturor pentru faptul că reprezintă cu cinste folclorul din ţările de provenienţă oferindu-ne tuturor posibilitatea de a ne bucura de frumuseţea costumelor populare, a obiceiurilor şi jocurilor tradiţionale specifice.
Gala Folclorului Internaţional a cuprins evoluţiile artistice ale valoroaselor ansambluri folclorice din următoarele ţări: Turcia, Polonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia şi România (Tulcea şi Prundu Bârgăului).
Ansamblul folcloric “Pandelaşul” – Tulcea, România. Între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Tulcea de ani buni există o fructuoasă colaborare cultural-artistică, motiv pentru care a fost prezent ca invitat special Ansamblul folcloric “Pandelaşul” care funcţionează sub egida Casei de Cultură a Sindicatelor Tulcea. Acest prestigios colectiv artistic a fost înfiinţat în anul 2014 de maestrul coregraf Ştefan Coman (vicepreşedinte CIOFF România) şi a participat la numeroase manifestări culturale cum ar fi: Festivalul Internaţional al Păstoritului Tulcea, Festivalul Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur” Tulcea, Spectacolul dedicat Zilei Dobrogei – 14 noiembrie, Festivalul de Datini şi Obiceiuri Tulcea, Spectacol dedicat Zilei Universale a Iei, Spectacol dedicat Zilei Mondiale a Dansului, Spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Dunării, etc. Coregrafia: profesor Ştefan Coman, asistenţi coregrafi: Marian şi Mirela Coman. În spectacolele folclorice ale festivalului, ansamblul a prezentat folclor muzical coregrafic din zona Dobrogei.
Ansamblul folcloric Kapantsi din Sadina, Bulgaria. Ansamblul a fost creat în anul 1951, având în componenţa sa: un grup vocal, o formaţie de dansatori şi un taraf tradiţional (cimpoi, scripcă şi tobă). A participat la festivaluri internaţionale de folclor în Bulgaria, România, Serbia, Croaţia, Polonia, Spania, Turcia. În 2006 la Festivalul Internaţional din Zakopane, Polonia, ansamblul a câştigat “Toporul de argint” cu programele artistice “Crăciunul în piaţă” şi “Nuntă Kapanska”. Ansamblul este condus de director: Ilka Decheva, coregraf: Mineva Nedealca, conducerea muzicală: Gheorghe Gheorghiev.
Ansamblul folcloric Gkud Smederevo din Smederevo, Serbia. Acest remarcabil colectiv artistic provine din oraşul Smederevo, una dintre cele mai vechi aşezări din Serbia. Ansamblul folcloric a fost întemeiat în 1946, şi poartă cu mândrie numele oraşului începând din 2005. Grupul a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale, câştigând valoroase premii. Programul folcloric al ansamblului a cuprins un repertoriu bogat şi atractiv, caracterizat printr-o varietate de cântece şi dansuri din diferite regiuni ale ţării, în acompaniamentul unei orchestre tradiţionale. Prin participarea la festivalul internaţional Regele brazilor, artiştii populari sârbi au oferit publicului oportunitatea de a promova cultura şi tradiţiile Serbiei. Director Nenad Bajic.
Asociaţia de păstrare a tradiţiei “Bogár István” din Öcsény, Ungaria. Asociaţia a luat fiinţă în 1931. A devenit o asociaţie culturală în 1993, iar în 1998 a fost numită după Bogár István, un profesor născut în sat, care nu doar a menţinut tradiţia, dar a şi transmis-o generaţiilor tinere. Numărul membrilor este în prezent 50, cu vârste între 8 şi 70 de ani. Obiectivele asociaţiei sunt: păstrarea, valorificarea şi prezentarea tradiţiilor populare din Sárköz. Nunta din Sárköz reprezintă o serie de evenimente cuprinzând întregul Sárköz, deoarece an de an diferite aşezări din Sárköz organizează programe de nunţi, cât şi “Sărbătoarea strugurilor”. În cadrul festivalului a prezentat un atractiv program artistic care a pus în valoare sărbătoarea de recoltare a viilor, dar şi frumoasele costume populare, dansurile şi cântecele tradiţionale maghiare. Directoarea asociaţiei este doamna Scultéty Erzsébet.
Ansamblul folcloric Assiros din Assiros, Grecia. Această asociaţie culturală a luat naştere în anul 1977 cu scopul conservării şi promovării tradiţiilor culturale din această regiune. În componenţa sa se află opt grupuri folclorice, un cor, un grup de dans modern şi un grup de balet. Grupul a fost laureat la numeroase festivaluri internaţionale de folclor din: Ungaria, Italia, Cipru, Turcia, Austria, România, Serbia etc. Conducerea ansamblului este formată din directoarea Chiota Kamparmaki şi Giorgos Kapsalis.
Ansamblul folcloric Wesele Krzemienickie din Krzemienica, Polonia. Ansamblul a fost întemeiat în 1947 de către un locuitor din Krzemienica, Józef Kluz, care participa la nunţile săteşti din secolul 19. Actualii conducători ai grupului sunt fraţii Zenon şi Walerian Buk. Grupul este compus din 40 de persoane, dintre care 7 reprezintă orchestra, cu instrumente tradiţionale: clarinet, vioară, ţambal, acordeon şi contrabas. Repertoriul grupului polonez cuprinde: Obiceiul Prăjinii, Urarea de “Noapte bună” din casa miresei, Ziua Nunţii şi Obiceiurile de după nuntă. Grupul îşi desfăşoară activitatea de 68 de ani: pe plan local, naţional şi internaţional. A luat parte la diferite festivaluri şi concursuri, câştigând adesea principalele premii (8 până în momentul de faţă). Din 2010 ansamblul este membru al Organizaţiei CIOFF, fiind delegat pentru a reprezenta secţiunea poloneză a Organizaţiei în străinătate, ca de exemplu în Ucraina, Slovacia, Ungaria, Lituania şi Spania. Au fost recompensaţi de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia pentru întreaga activitate. În ce priveşte programul grupului în cadrul festivalului, acesta a inclus fragmente din Ziua Nunţii şi de după nuntă: venirea de la biserică; obiceiuri de nuntă şi dansuri; cântece şi dansuri executate de două grupuri de dansatori, cei tineri, numiţi “swaty”, şi cei bătrâni, “sąsiady”.
Ansamblul folcloric Şişli - Istanbul, Turcia. Un extraordinar program artistic a fost susţinut de colectivul artiştilor populari turci, care a prezentat o nuntă tradiţională, cu ritualurile specifice, străvechi cântece şi dansuri populare de o mare virtuozitate şi spectaculozitate, programul lor fiind apreciat de întreaga audienţă. Asociaţia cultural-turistică Şişli a fost întemeiată în 1992. Obiectivele asociaţiei constau în: evidenţierea diversităţii culturii turceşti, promovarea prieteniei şi păcii mondiale, expunerea valorilor populare mai puţin cunoscute ale Turciei într-un scop cultural, cât şi promovarea dansurilor populare turceşti la nivel naţional şi internaţional. Asociaţia Şişli a reprezentat Turcia cu succes în străinătate câştigând numeroase premii de-a lungul existenţei sale. Directorul ansamblului: Husein Güler.
Ansamblul Folcloric “Plaiurile Bârgăului” al Căminului Cultural din Prundu Bârgăului a luat fiinţă în anul 1976 şi este un simbol al Văii Bârgăului prin valoarea şi autenticitatea costumelor populare, a muzicii şi jocurilor populare strămoşeşti şi promovarea lor cu aleasă măiestrie artistică. Acest prestigios colectiv artistic al judeţului Bistriţa-Năsăud este format din: două generaţii de dansatori, solişti vocali reuniţi într-un grup vocal feminin şi o orchestră tradiţională, compusă din instrumentişti de mare talent, condusă de artistul popular Dumitru Ciupa, un virtuoz al instrumentelor de suflat (fluier, caval, taragot). Repertoriul ansamblului cuprinde: obiceiuri de nuntă, datini şi obiceiuri de iarnă, cântece, jocuri populare din zona Văii Bârgăului precum şi din subzonele judeţului Bistriţa-Năsăud. A participat la renumite festivaluri folclorice atât în ţară (Suceava, Tulcea, Vrancea, Harghita, Cluj, Bistriţa) cât şi în străinătate (Bulgaria, Ungaria, Turcia, Franţa etc.). Ansamblul Folcloric “Plaiurile Bârgăului” este coordonat artistic de directoarea Ioana Suciu şi coregraful Valentin Ciurea.
Organizatorii au decernat ansamblurilor folclorice participante simbolurile festivalului reprezentând plachete, diplome, insigne şi trofeul constând într-un brad natural, care să le amintească peste ani de aceste frumoase meleaguri româneşti.
Prezentarea festivalului din acest an a fost asigurată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin reprezentantele sale: Emilia Ometiţă şi Cristina Bălan. Comitetul de organizare al festivalului şi de această dată s-a preocupat de buna desfăşurare a acestui proiect cultural internaţional, remarcându-se prin dăruire şi implicare deplină în asigurarea unei derulări exemplare a tuturor evenimentelor din cadrul programului stabilit.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: Dr. Gavrilă Ţărmure – manager, Dana Bonczidai - contabil şef, Serviciul cultură tradiţională şi multimedia - CJC BN: Emilia Ometiţă - şef serviciu (coordonatorul proiectului), Ioan Simionca - maestru dans; referenţii de specialitate: Anca Simionca, Cristian Vrăzmaş, Dalma Szabő, Smaranda Mureşan; Constantin Şomfelian – administrator, Vasile Ardelean; ghid Salomea Vrăzmaş, translator: Antonia Chifa.
Primăria şi Consiliul Local Prundu Bârgăului: Doru Crişan – primar; Ioan Cioncan – viceprimar; Ioana Suciu - director Căminul Cultural; Delia Moroşan – contabil-şef; Unlu Sedat – ghid pentru Turcia; Personalul Primăriei: Florica Ianiş, Lenuţa Bugnariu, Mariana Corciu, Marcela Brumă, Swoboda Eluţa, Cristina Man, Viorica Praşca, Turdean Lenuţa, Dumitru Vlad.
Alese mulţumiri tuturor celor care au fost implicaţi în organizare şi au susţinut acest festival folcloric care cu siguranţă va deveni un reper în plan naţional şi internaţional.
Ansamblurile folclorice prezente la Festivalul Internaţional Regele Brazilor au susţinut spectacole în cadrul unor manifestări culturale ale judeţului Bistriţa-Năsăud desfăşurate în această perioadă: Festivalul Rapsodia Trişcaşilor – Leşu, Zilele comunei Lunca Ilvei; Zilele comunei Telciu, aducând bucurie conjudeţenilor noştri prin varietatea şi frumuseţea programelor artistice care au fost extrem de apreciate de publicul spectator.
Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor” se desfăşoară în colaborare cu Organizaţia Mondială de Folclor CIOFF şi deschide o perspectivă amplă spre cunoaşterea culturii naţiunilor participante, fiindcă educaţia prin cultură şi folclor utilizează un limbaj universal: muzica, dansul şi portul popular.
Citiţi şi:
- Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”- un nume coborât în legendă
- Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”
- Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”- sărbătoare a folclorului internaţional la Prundu Bârgăului
- Aromânii au câştigat trofeul „Regele Brazilor”
- Oaspeţi de peste mări şi ţări, la Prundu Bârgăului, primiţi de primarul Doru Crişan şi mii de spectatori
Comentarii
"Capitala folclorului mondial"! Avem oare proprietatea termenilor?
Adaugă comentariu nou