Frumuseţea jocului şi portului popular de sub Poiana Tomii au încântat publicul la sărbătoarea tradiţională „De praznic la Şieuţ”
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
De Sfântul Dumitru, a avut loc prima ediţie a sărbătorii tradiţionale „De praznic la Şieuţ”, o acţiune culturală deosebită organizată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul de Conservare, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Şieuţ.
Fiind prima ediţie a manifestării şi având în vedere faptul că de foarte mult timp nu s-a mai organizat un spectacol folcloric la Şieuţ, evenimentul a fost aşteptat cu nerăbdare de toţi sătenii, dar nu numai, sala Căminului Cultural din localitate dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru sutele de spectatori care au dorit să-i vadă pe artiştii invitaţi în spectacol.
În cadrul acestuia, pe scenă au urcat Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa, Ansamblul Folcloric „Cetina Călimanului” din Şaru Dornei (judeţul Suceava), Grupul vocal folcloric „Floare de cireş” din Uila, comuna Batoş (judeţul Mureş) şi Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, cu toţii oferind momente artistice de mare calitate.
De asemenea, gazdele evenimentului, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, au prezentat un program artistic complex ce a cuprins cântece şi jocuri tradiţionale româneşti în interpretarea celor patru generaţii de dansatori ale ansamblului, aflaţi sub coordonarea instructorului coregraf, învăţător Pantea Ignat. Însumând peste 50 de artişti, şieuţenii au demonstrat încă o dată valoarea incontestabilă a frumuseţii tradiţiilor locale, a costumelor şi jocurilor româneşti.
Astfel, grupele de copii şi tineri ale ansamblului au prezentat suite de dansuri specifice satului Şieuţ, dar şi dansul „Căluşarul”, iar însuraţii şi bătrânii au jucat Sârba şi o învârtită, ce au readus în atenţie farmecul de altădată al jocului duminical organizat la Şieuţ. Alături de dansatori, pe scenă au urcat şi solistele vocale Nicoleta Dornean şi Teodora Simionca, dar şi rapsodul popular Ion Moldovan, conducerea muzicală fiind asigurată de Ioan Dumbrăvan.
O surpriză pentru toţi cei prezenţi a constituit-o dansul ţigănesc interpretat de grupa de copii a Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ. Tainele acestui dans au fost însuşite de la Ovidiu Totti, cunoscutul dansator şi instructor al Ansamblului „Romafest”, pregătirea fiind continuată acum de către coregraful ansamblului, domnul Pantea Ignat.
Spectacolul folcloric s-a încheiat cu un moment special, în sala Căminului Cultural având loc şi un joc tradiţional cu dansatorii ansamblului şi spectatorii prezenţi. Demn de menţionat este şi faptul că primarul comunei, domnul Ioan Dedean-Bortăş, dar şi viceprimarul Mihai Ivan au făcut parte din colectivul de dansatori al ansamblului din Şieuţ. Pe această cale, dorim să le mulţumim tuturor şieuţenilor care s-au implicat activ în organizarea spectacolului folcloric, precum şi doamnei prof. Dorina Fiscutean, director al Şcolii Gimnaziale din Şieuţ.
Din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, spectacolul a fost organizat şi prezentat de Smaranda Mureşan, iar la eveniment au fost prezenţi domnul Nicolae Gălăţean, fost director al instituţiei, dar şi domnul senator Ioan Simionca.
În cadrul acţiunii culturale au fost acordate şi câteva distincţii şi diplome celor care au contribuit esenţial la promovarea şi valorificarea tradiţiilor româneşti din satul Şieuţ. Aşadar, pentru întreaga sa activitate cultural-artistică desfăşurată pe parcursul a peste trei decenii, dar şi pentru rezultatele deosebite obţinute în calitate de instructor coregraf al ansamblului folcloric din localitate, domnului învăţător pensionar Pantea Ignat Senior i-a fost acordată o diplomă de merit din partea organizatorilor.
De asemenea, fiului acestuia, domnului învăţător Pantea Ignat Junior, actualul instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, i-a fost acordată o distincţie pentru munca neobosită depusă în vederea conservării, promovării şi valorificării jocurilor tradiţionale din Şieuţ. Cu un palmares deosebit obţinut în decursul ultimului an de zile, cu peste 30 de spectacole şi participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, dar şi cu premii câştigate la concursurile de profil, culminând cu obţinerea Trofeului „Peştişorul de Aur”, instructorul şieuţenilor se dovedeşte a fi un demn urmaş al înaintaşilor săi, al jucăuşilor vestiţi din Şieuţ care, în urmă cu decenii, au dus faima comunei peste tot în ţară, dar şi în lume.
Aşadar, Şieuţul are cu ce se mândri! Cu oameni frumoşi, muncitori, talentaţi şi iubitori de tradiţii şi de adevăr, dar şi cu un ansamblu folcloric de excepţie, jocul tradiţional al şieuţenilor are viitorul asigurat!
Citiţi şi:
- De excepţie – Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, câştigat de Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ
- Tinerii dansatori ai Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ – premianţi ai Festivalului de la Apahida
- La Ciocăneşti, şieuţenii au rupt scena, la propriu. Spectacole la Botoş şi Drăgoieşti ale Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ
- Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ – succes răsunător la Plovdiv, în Bulgaria. Artiştii români, aplaudaţi de mii de spectatori pe scena amfiteatrului antic roman
- Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, prezent în Bucovina la Festivalul Obiceiurilor Păstoreşti „Răscolul Oilor” de la Ciocăneşti
Adaugă comentariu nou