Declaraţia de la Bistriţa a şase biserici istorice

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului a fost prezent duminică, în  mijlocul credincioşilor din Municipiul Bistriţa. Înaltpreasfinţia sa a fost întâmpinat de un sobor de preoţi şi mulţime de credincioşi la biserica protopopiatului, unde a săvârşit Sf. Liturghie. Din sobor a facut parte şi protopopul de Bistriţa, pr. Alexandru Vidican.
După momentul citirii pericopei evanghelice, aceea a Umblării pe Mare, ÎPS Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură intitulat Biserica este corabia salvatoare: “Steagul sub care înaintează Corabia mântuirii, care este Biserica, este Sf. Cruce. Suntem încredinţaţi de acest lucru pentru că atâta vreme cât rămânem în Corabia mântuirii, valurile nu ne înghit. În această Corabie a mântuirii Domnul Iisus Hristos este Cel care conduce Corabia înspre limanul nemuririi. Iar în Corabie, pe lângă mulţimea Sfinţilor lui Dumnezeu este şi Maica Domnului.”
            Apoi, Înaltpreasfinţia sa a luat parte la evenimentele legate de împlinirea a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. ÎPS Andrei a mulţumit celor care au avut această iniţiativă şi a făcut un apel la unitate în credinţă. Pentru omul religios, biserica, spaţiul sacru are o importanţă unică. Acum noi împărtăşim bucuria comunităţii evanghelice şi împreună cu dânşii sărbătorim această biserică, care are 450 de ani. Dânşii ştiu că şi pentru noi, pentru comunitatea ortodoxă română, biserica are o importanţă absolută. Dacă punem pe primul plan preocuparea spirituală, atunci şi România, şi întreaga comunitate europeană capătă un sens, o valoare”. 

"Acum avem din nou o biserică, o cetate, o catedrală unde ne putem uni glasurile spre preamărirea lui Dumnezeu şi ne bucurăm că aţi dat curs invitaţiei noastre de a fi împreună, de a arăta oamenilor, semenilor noştri, că Biserica, în faţa lui Dumnezeu, este una, chiar dacă noi trăim într-o diversitate. (...) Ce frumos este când fraţii sunt laolaltă, nu numai cu gândurile, dar şi cu rugăciunile, cu trupul ca şi cu sufletul nostru. Domnul aici, în Bistriţa, a lucrat între oameni şi faptul că ne aflăm astăzi aici este lucrarea Domnului", a afirmat episcopul evanghelic Reinhard Guib.

Reprezentanţii a şase biserici istorice din Transilvania au semnat o declaraţie ecumenică de „colaborare şi conlucrare frăţească", cu ocazia celebrării a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. La slujba ecumenică au participat reprezentanţii bisericilor istorice din Transilvania - Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică, Evanghelică-Lutherană şi Reformată şi Evanghelică Confesiunea Augustană.
            La finalul slujbei, la care au participat peste o mie de reprezentanţi religioşi şi laici, cei şase reprezentanţi au înălţat rugăciunea „Tatăl nostru", în limbile română, germană şi maghiară.

 

 

Declaraţia de la Bistriţa

 

 

Noi,

 

Înalţii prelaţi ai bisericilor istorice din Transilvania

 

Semnatarii acestei Declaraţii, bazându-ne pe valorile fundamentale ale creştinismului, pe dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, reafirmăm dorinţa noastră de a dezvolta relaţii corecte şi principiale între bisericile noastre istorice.

Susţinem dreptul la o exprimare liberă bazată pe bunăcredinţa credincioşilor şi milităm pentru protejarea integrităţii şi a caracterului nostru multicultural, multietnic şi multiconfesional.         

Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic, interconfesional, bazat pe respect şi toleranţă, poate conduce la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase, în folosul comunităţilor noastre.

Într-o lume complexă şi mereu în schimbare dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, zidit după chipul lui Dumnezeu, trebuie să rămână elemente esenţiale ale unirii oamenilor în numele lui Hristos.

Să respectăm cultura şi religia aproapelui nostru, să îl iubim ca pe noi înşine şi în felul acesta să lăsăm moştenire generaţiilor următoare, cultura comuniunii şi a diversităţii în unitatea dragostei creştineşti pentru oameni.

Aşa să ne ajute Dumnezeu !

 

 

Dată la Bistriţa, în 25 august 2013

Cu ocazia aniversării a 450 de ani de la sfinţirea Biserici Evanghelice din Bistriţa

 

Andrei Andreicuţ Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Episcopul greco - catolic de Cluj – Gherla, PS Florentin Crihălmeanu Biserica Română Unită cu Roma, Greco - Catolică

Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. România, Reinhart Guib

Köncze Gereb Árpád, protopop Evanghelic – Luteran, Cluj

Episcopul Bisericii Reformate, Eparhia Reformată din Ardeal, Kató Béla, reprezentat prin Kovács István, Consilier episcopal

Excelenţa Sa Înalt Preasfinţitul Msgr. Dr. Jakubinyi György, Arhiepiscop Romano – Catolic de Alba Iulia, reprezentat prin Msgr. Gered Peter, Capelan papal, Protopop – paroh romano – catolic de Bistriţa

 

Comentarii

26/08/13 14:48
Vizitator

Referitor la ecumenism, toti declara ca sunt trup si suflet pentru refacerea unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic. In realitate, doar vorbe, nimic concret; fiecare o tine pe a lui. Dupa cum se stie ca IPS Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă organizat pe criterii ecumenice. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma să fie amenajat muzeul. Odata cu lucrarile de reabilitare si restaurare a cladirii fostei filiale BNR, au fost refacute toate detaliile arhitecturale initiale ale cladirii, inlaturandu-se adausurile facute in decursul anilor. In plus s-a facut o extindere in spatele cladirii, marind astfel spatiul expozitional, prin adaugarea a doua galerii de sticla pe structura metalica, astfel incat sa nu agreseze elementele arhitecturale originale. Cand totul a fost gata s-au gasit unii sa schimbe destinatia cladirii, mutand acolo biblioteca judeteana. In prezent a fost trecuta total in uitare dorinta mitropolitului Bartolomeu, desi s-ar putea gasi o alta cladire in acare sa fie organizat muzeul. Apoi, cat ecumenism este in gestul bisericii ortodoxe de a se face stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista? Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi. In acest caz, biserica si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate.

27/08/13 15:10
gogu de la gaze

Stimate "vizitator", dar cu bisericile si manastirile ortodoxe daramate de generalul cacatolic bukov cum ramane? Pt voi greco-cacatolicii istoria incepe numai din 48 ca asa va convine voua, si uitati de anul 1700.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5