( Video) După 460 de ani, perla Bistriţei şi-a recăpătat strălucirea. Slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Zi de sărbătoare pentru întreaga comunitate bistrițeană, odată cu slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice. Bistrițeni și sași deopotrivă, invitați din țară și de peste hotare, au fost părtași la un moment important din viața orașului.
De dimineață, după parada portului popular săsesc pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Centrală – Parohia Evanghelică, în acordurile fanfarelor reunite din Bistrița, Germania și Austria, la intrarea principală a bisericii a avut loc ceremonia de predare a cheii Bisericii Evanghelice.
Slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice, oficiată de Episcopul Bisericii Evanghelice Reinhart Guib și de preotul paroh Johann Dieter Krauss, alături de alți preoți, a adus împreună toate cultele religioase din Bistrița. Pr. Alexandru Vidican, protopopul ortodox de Bistrița, pr. Cristian Goia, protopop Greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna, Peter Gered - protopop pParoh la Parohia Romano-Catolică Bistrița, Andras Peter - pastor paroh la Oficiul Parohial Reformat Bistrița, Zoltan Csaba Toth - pastor paroh la Biserica Evanghelică Luterană, Iosif Valter - președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, Ioan Ardelean - pastor Biserica Baptistă „Golgota”, pr. Prof. Nicolae Feier au dat curs invitației de a participa la ceremonialul religios.
Un alt moment marcant a fost cel de de donare a Turnului Dogarilor, de către Biserica Evanghelică către Municipiul Bistrița, pentru a putea fi pus în valoare.
Au fost alături de primarul Ioan Turc și de bistrițeni, invitați precum Hans Franchy - președintele HOG Bistritz - Noesen, consilierul prezindeţial Sergiu Nistor, deputaţii Diana Morar, Robert Sigheartău, Daniel Suciu, senatorul Ovidiu Florean, prefectul Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, vicepreședinții Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Camelia Tabără și Ciprian Kecskes Simionca, viceprimarii Sorin Hangan şi Călin Stan, foştii primari Ovidiu Creţu şi Vasile Moldovan, șefi de instituții deconcentrate.
"Este un moment înălţător, spre care s-au îndreptat gândurile şi speranţele, dar şi nedumeririle şi îndoielile şi temerile celor care au purtat răspundere în acest mare proiect în ultimul deceniu şi jumătate. (...) Această biserică, după lungi ani de restaurare, străluceşte din nou într-o nouă lumină, după ce o perioadă îndelungată decăzuse treptat şi prin incendiul devastator din 11 iunie 2008 a fost în bună parte distrusă", le-a spus preotul paroh Johann Dieter Krauss celor prezenţi la slujba de resfinţire.
După-amiaza a fost rezervată unui spectacol folcloric cu participarea Ansamblului profesionist ”Cununa de pe Someș” și a formațiilor de dansuri din Reghin, Sighișoara, Wels și Bistrița, fanfarelor Drabenderhohe și Bistrița, pe scena de pe pietonal.
De asemenea, au fost prezentate lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice și a fost lansat albumul colecției de covoare orientale, fiind organizate vizite ghidate, proiectări ale unui film documentar la Biserica Evanghelică. De la ora 18, Biserica Evanghelică a avut loc un concert cu Corul Bach din Brașov, cu participarea domnului Stephan Schlandt, iar apoi un concert de orgă susţinut de Erich Turk și Flauto Dolce.
Noaptea albă a Bisericii Evanghelice a cuprins rondul Gărzii de Bistrița, istoria turnului, dansuri medievale- NOSA, concert- TRUVERII, animație cu foc- SIRIUS, povestea paznicului turnului și alte momente istorice realizate de Asociația Culturală Bistrița Medievală. Saşii Nord-transilvăneni - Asociaţia HOG Bistritz- Nösen– şi-au dat întâlnire la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.
Duminică, după slujba religioasă festivă de la Biserica Evanghelică, bistriţenii vor putea asista la un concert de fanfară din Drabenderhohe și Fanfara din Traun - scenă pietonal. Seara, Biserica Evanghelică a găzduit un concert de orgă al lui Eduard Antall în turneul național „Orgile României”. Muzica de fanfară a răsunat în Parcul „Regele Mihai I al României”, în interpretarea fanfarelor invitate din Germania și Austria. La Turnul Dogarilor, publicul bistriţean şi-a dat întâlnire la un concert de jazz ”Bigg Dima”.
În această perioadă, în zona pietonală Liviu Rebreanu a avut loc Târgul breslelor moderne, organizat de Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud, la care au participat meşteşugari, artizani locali şi invitaţi din alte zone ale Transilvaniei.
Bistriţenii şi nu numai au putut descoperi oraşul prin tururi ghidate în centrul istoric al Bistriţei - sub egida Asociaţiei Culturale Bistriţa Medievală în parteneriat cu Facultatea de Geografia Turismului din cadrul UBB Cluj-Napoca, extensia Bistriţa şi Centrul Europe Direct Bistriţa-Năsăud - care s-au derulat pe parcursul celor trei zile.
Video aici:
Citiţi şi:
- Resfințirea Bisericii Evanghelice Bistriţa. Program
- (Video) Biserica Evanghelică, perla arhitecturală a Bistriţei, se resfinţeşte şi capătă frumuseţea de acum 460 de ani. Trei zile de sărbătoare în cetatea medievală
- Biserica Evanghelică, în pregătiri pentru redeschidere! Evenimente religioase și culturale, în perioada 12-14 mai
- Azi, 6 ani de la incendiul Simbolului Bistriţei! Rugăciune ecumenică şi Concert în Biserica Evanghelică
- La Bistriţa istoria zâmbeşte
Comentarii
Cu emoții, o zi minunată!
Felicitări
Adaugă comentariu nou