Azi, 6 ani de la incendiul Simbolului Bistriţei ! Rugăciune ecumenică şi Concert în Biserica Evanghelică

Urmele incendiului care, în seara zilei de 11 iunie 2008, a cuprins turnul şi o parte a acoperişului Bisericii Evanghelice din municipiul Bistriţa, nu mai există. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că mii de oameni s-au alăturat efortului municipalităţii pentru refacerea edificiului – simbol al acestui oraş.
Împlinirea a şase ani de la incendiu va fi marcată chiar în Biserica Evanghelică, unde va avea loc o rugăciune ecumenică urmată de un concert vocal simfonic.

Rugăciunea ecumenică va începe la orele 19.40, iar concertul este programat pentru orele 20.00.

În program:
- "Missa Încoronării” de Wolfgang Amadeus Mozart;
- Simfonia a VIII-a „Neterminata” de Franz Schubert.

Concertul va fi susţinut de:
Noua Orchestră Transilvană
Filarmonica Transilvania Cluj
Corul „Excelsior” – Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Municipal Cultural „George Coşbuc” Bistriţa, în colaborare cu Societatea de Concerte Bistriţa.
.......................
În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 20.00, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Incendiul a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea „sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice.
Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru.
După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor „de furnal” din timpul incendiului.
Prin anvergură, importanţă, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului vechi, dominat de silueta acesteia şi verticala turnului ei. Din vechea piaţă în centrul căreia această clădire se află, s-a dezvoltat de fapt toată structura urbană a Bistriţei medievale. Ceea ce înfăţişarea monumentului actual pune în evidenţă, chiar la o primă privire, este structura şi spiritul unei construcţii gotice târzii pe care s-au grefat, într-o fericită îngemănare, elemente renascentiste.
Ştirile documentare referitoare la Biserica Evanghelică sunt puţine şi relativ târzii, astfel că ipoteze despre începuturile activităţii constructive în zona în care se ridică actualul monument sunt dificil de formulat.
Pe parcursul veacurilor, biserica şi-a schimbat de mai multe ori înfăţişarea. În evul mediu, ajungând în stare proastă, a ea fost reînnoită, iar desele perioade de refacere au marcat profund evoluţia monumentului spre imaginea lui actuală.
Construcţia bisericii, în vechea ei înfăţişare, a început probabil în secolul al XIV-lea. A doua jumătate a acelui veac a fost, de altfel, un moment important în evoluţia arhitecturii religioase în Transilvania; puterea economică a centrelor urbane permite acestora închegarea unor şantiere de artişti şi meşteri, ele putându-şi înălţa marile biserici parohiale. Bistriţa a fost şi ea parte a acestui curent, cu atât mai mult cu cât dezvoltarea ei - în condiţiile în care obţinuse chiar în acel veac privilegii importante - i-a dat puterea să zidească acum edificii pe măsură.
Astăzi, 11 iunie 2010, la doi ani de la dezastru, Biserica Evanghelică se „vindecă încet şi sigur”, lăsând trecutului umbra incendiului.
S-a realizat, în totalitate, învelitoarea şarpantei peste navă, au fost înlocuite fermele distruse ale şarpantei şi au fost înlocuite elemente ale fermelor şarpantei peste navă; la turn a fost refăcută şarpanta şi învelitoarea din tablă de cupru.
Tradiţia meşterilor fierari din Passau a făcut ca acesta să fie o primă opţiune în ce priveşte locul turnării clopotelor Bisericii Evanghelice din Bistriţa.
Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009.
Clopotele au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009, zi în care sute de oameni, indiferent de confesiune, au fost martori ai acestui eveniment alături de primarul municipiului şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei locale, de dr. Christoph Klein – episcopul Bisericii Evanghelice C.A. de la Sibiu, Bruno Frolich – protopop, preotul paroh Johan Dieter Krauss, preotul decan Gunter Klass Schuster, preotul paroh (catolic) Peter Gered, protopopul (ortodox) Alexandru Vidican, secretarul general Friedrich Gemesch, curatorul general Friedrich Philippi, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania - Hans Georg Franchy şi mulţi, mulţi alţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5