Delegaţia Ambasadei Republicii Belarus, primită la Primăria Bistriţa

În cadrul vizitei pe care o desfăşoară la Bistriţa, Excelenţa Sa Shemetov Dmitri – însărcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Belarus la Bucureşti, a fost primit de primarul municipiului Ov. Creţu. Au fost prezenţi preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, reprezentanţi ai executivului municipal, jurnalişti.

Adresându-se oaspetelui, primarul Ov. Creţu a exprimat onoarea de a-l primi pe Excelenţa Sa Shemetov Dmitri în acest cadru şi a prezentat oaspetelui repere ale istoriei municipiului Bistriţa – “o istorie nescrisă de milenii şi o istorie scrisă de 740 de ani” -, devenirea sa până în zilele prezentului. Una din cele 7 cetăţi săseşti din Transilvania, unde de la început s-au dezvoltat meşteşugurile. Exodul populaţiei săseşti începând din 1945, care a avut loc şi din alte localităţi. Astăzi municipiul Bistriţa are 81.000 de locuitori. Structura politic-administrativă, oraşul fiind condus de consiliul local şi executivul format din primar şi viceprimar, aleşi în iunie a.c.

Au fost menţionate legăturile de înfrăţire cu oraşe din SUA şi Europa, legăturile foarte strânse din domeniul industriei cu ţări din Uniunea Europeană. “Nu cunosc şi nu cunoaştem multe lucruri despre ţara Dv., d-le ambasador… Bine-aţi venit, la Bistriţa!” şi-a încheiat alocuţiunea primarul.

“Pentru mine este o foarte mare plăcere să vizitez acest oraş, acest judeţ – a spus Excelenţa Sa Shemetov Dmitri. Relaţiile dintre Belarus şi România se dezvoltă foarte dinamic în domeniul economic, la nivel înalt, de stat; dorim ca şi la nivel regional să se dezvolte relaţiile. Dv. nu ştiţi decât foarte puţin despre ţara noastră. Din păcate, şi pentru noi este la fel, despre ţara Dv. Chiar dacă de la Bistriţa la Belarus sunt numai 700 de km. Această vizită încearcă să sprijine colaborarea dintre Bistriţa şi un oraş din ţara noastră. Pentru Belarus există imposibilitatea de a livra, spre exemplu, maşini agricole… Mai mult de 500 de autobuze fabricate la Minsk, sunt astăzi în România, printre care şi în Tg. Mureş…

Sperăm că vizita noastră este o vizită de cunoaştere şi un prim pas spre colaborare. Vom sprijini mai buna cunoaştere dintre culturile noastre” – a spus însărcinatul cu afaceri al Belarus în România.

Primarul Ov.Creţu a fost invitat să participe la discuţiile, într-un cadru neoficial, privind disponibilităţi care să se concretizeze în relaţii de colaborare între municipiul Bistriţa şi localităţi din Belarus. Relaţii economice-comerciale au existat între Bistriţa şi parteneri din această zonă, din Est, înainte de anul ’90. “O mare parte din producţia de mobilier din Bistriţa pleca spre Est. De asemenea, din domeniul industriei uşoare…” – a menţionat preşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar.

Ov. Creţu a invitat, cu acest prilej, un ansamblu folcloric din Belarus care să participe la festivalul internaţional de folclor de la Bistriţa “Nunta Zamfirei”. “Mai înainte de ce vom face în domeniul colaborării pe partea economică, invităm să vină şi un “ambasador cultural”, un ansamblu folcloric. Nu trebuie să aşteptăm vara…” – a spus primarul.

Excelenţa Sa Shemetov a fost însoţit de Zhartun Serghei – consilier economic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5