CERŞETORIA: TOLERANŢĂ, ZERO!
Fenomenul cerşetoriei care, cum bine se cunoaşte, este răspândit şi în municipiul Bistriţa, nu trebuie tolerat! În preajma sărbătorilor – spune primarul Ov. Creţu – fenomenul acesta tinde să se amplifice… Primarul face apel şi la presă, pentru a lua poziţie şi a-i sensibiliza, în primul rând pe cei care dau de pomană – cei cu “inima bună”, care făcând acest lucru încurajează un fenomen dăunător şi degradant… Cetăţenii care doresc să ajute pe nevoiaşi – continuă primarul – pot s-o facă în mod instituţionalizat.
Cât despre demersurile făcute privind măsurile pe care le va aplica, Ov. Creţu a menţionat, în cadrul conferinţei de presă, de ieri, că săptămâna trecută a discutat, problema şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi, ai Inspectoratului Poliţiei Judeţene, cu participarea şi a protopopului Alexandru Vidican. Astfel, a reieşit că la fiecare biserică din oraş se colectează sume mici pentru ajutorarea celor nevoiaşi – aceasta fiind una dintre modalităţile instituţionalizate, care se practică şi în Occident.
Informaţiile primite de la Poliţie şi Jandarmerie spun că şi în municipiul Bistriţa există un număr de circa 15 persoane care practică cerşetoria în mod organizat şi care obţin, astfel, câştiguri zilnic de 1 milion de lei vechi.
Câteva exemple din rândul acestora. Tompău Vasile, care are o indemnizaţie de 450 lei/lună şi un ajutor pentru persoane cu handicap de 271 lei, în total peste 700 lei. Dar apelează şi la mila publică şi, nu în puţine cazuri, adună astfel mai mult decât are venit cel care îi dă de pomană… Lazăr C-tin, zis “Costan”, are o pensie lunară de 370 lei, iar Moldovan Gavrilă refuză să-şi întocmească dosarul de pensionare, cu sprijinul Primăriei, şi preferă să cerşească.
Primarul Ov. Creţu anticipează, ca o soluţie, pentru limitarea, chiar înlăturarea, fenomenului cerşetoriei, înfiinţarea unui “stabiliment” la nivel judeţean unde să fie cazaţi toţi aceştia. În primă instanţă, cei ridicaţi de pe stradă să fie îndrumaţi la Centrul de cazare temporară.
Strategie ecologică
PRODUCI OXIGEN, BENEFICIEZI DE REDUCERE A IMPOZITULUI
Între măsurile vizate de primarul Ov. Creţu, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local municipal, din 27 noiembrie, figurează concesionarea unor terenuri pentru agenţii economici pe o durată de 99 de ani, cu condiţia ca acestea, situate fiind în preajma respectivelor firme, să fie amenajate şi întreţinute ca spaţii verzi. Prin aceasta se urmăreşte creşterea suprafeţelor de spaţiu verde pe care îi deţine municipiul.
Oferta nu se limitează la atât, întrucât pentru spaţiile verzi private, inclusiv cele deţinute de persoane fizice, impozitul va fi redus foarte mult – spune edilul Bistriţei.
A.D.S. n-are încotro
311 HA TEREN AGRICOL VA FI PUS ÎN POSESIA PROPRIETARILOR
Primăria a câştigat în instanţă litigiulprivind o suprafaţă agricolă de 311 ha revendicată, conform legii, de proprietari şi pentru care s-a tergiversat punerea în posesie – a informat primarul. Mai exact: 25 de hectare în zona Staţiunii Pomicole, 34 ha la Sigmir şi 251 ha în zona Ghinda (fostul IAS). Astfel, vor putea fi puse în posesie un număr de 109 persoane din municipiu.
Şi alte 130 de hectare de teren agricol urmează să fie preluate, în continuare, spre a puşi în posesie proprietarii, conform legii – a menţionat Ov. Creţu.
Soluţie:
DACĂ “PROTAN” (de la Dej) SE ÎNCHIDE, FACEM CIMITIR DE ANIMALE
În perspectiva închiderii activităţii “PROTAN”, de la Dej, unde este arondat şi oraşul Bistriţa, soluţia – spune primarul, pentru că alta nu vede care ar putea fi – rămâne deschiderea, la Bistriţa, a unui “cimitir de animale”, întrucât “PROTAN” Dej este singurul colector de leşuri de animale din zonă.
Problema nu ţine de autorităţile locale – a precizat Ov. Creţu, ci de Guvern.
Adaugă comentariu nou