IMPLICARE PENTRU SCHIMBARE!

Deputat Cristina Iurişniţi: În epoca Dragnea, educaţia este pusă la zid!

OUG 90/2017  va instaura o noua  criză în Educaţie! Trecerea în sarcina ISJ-urilor a plăţii salariilor în calitate de ordonatori de credite permite, în contextul politizării generalizate a sistemului, un control politic ticălos şi ipocrit! 

Începand de la 1 septembrie 2018, în zeci de judeţ din ţară, şcolile se vor comasa sau vor fi închise, mulţi  profesori îşi vor pierde posturile! Suntem într-o ţară în care Revoluţia fiscală provoacă haos în Educaţie! 

Pentru că a minţit, PSD e obligat acum, cu cel mai scăzut buget din Europa pentru Educaţie, de aproximativ 3% din PIB, să închidă şcoli începând din anul şcolar următor,  pentru a-şi putea respecta otrăvitele promisiuni electorale de creştere a salariilor de la 1 martie! Reţeaua şcolara e decisă la nivelul CL la propunerea ISJ-urilor, dar fără dezbateri, fără analiza de nevoi şi impact! 

Însă MEN, condus încă de sindicalistul Pop, nu are altă sarcină de partid decât respectarea pomenilor electorale fără să se gândească la consecinţe! Nu  interesează pe nimeni din MEN  că elevii vor fi din ce în ce mai numeroşi într-o clasă, depăşindu-se cifra legală de 30 de elevi. Şi în prezent, în majoritatea şcolilor din mediul urban, grădiniţele şi şcolile au clase suprapopulate, se comasează clase, tocmai pentru a reduce costurile! Numărul minim legal pentru ciclul primar primar este de 12 elevi, respectiv 15 elevi într-o clasă pentru ciclul gimnazial şi liceal! 

Trebuie precizat de asemenea că în multe şcoli nu este respectat nici dreptul profesorilor de limbi straine de a preda pe grupe de elevi, daca există clase cu predare în regim intensiv sau bilingv, tot din considerente politico- financiare, deşi există un ordin de ministru care stabileşte acest drept. ( "Ordinul de ministru nr 4797/ 31.08.2017. Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a claselor cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv, respectiv bilingv").  În epoca actuală, a globalizării şi a mobilităţii forţei de muncă, a burselor Erasmus şi a documentelor Europass,  a restrânge accesul elevilor de a învăţa limbi straine, care indubitabil constituie un instrument important în dezvoltarea lor personală şi profesională, este cel puţin o mentalitate retrogradă, lipsită de echitate,  împiedicând  progresul la nivel de individ şi societate! Noile planuri cadru de la nivel liceal, puseîin dezbatere publică până în 26 ianuarie, prevăd şi astfel de propuneri discriminatorii şi abuzive! 

Celebrul cost standard pentru un elev din Romania este de 355 RON pe an! Atât valorează educaţia şi evaluarea unui elev pentru actuala putere! Nu interesează pe nimeni că lipsa de finanţare cronică din sistem la care se mai adaugă şi aberantele decizii politice duc la scăderea calităţii actului educaţional! 

"Un popor fără cultură este un popor uşor de manipulat",  spunea marele filosof german Immanuel KANT!  Acesta este preţul plătit în ultimii ani de către români şi cauza crizei sociale, politice şi morale în care ne afundăm! 

Depolitizarea şi profesionalizarea sistemului de Educaţie, pentru a face faţă la cerinţele europene de pe piaţa muncii, reducerea abandonului şcolar prin finanţarea Programului "Şcoală după şcoalăa" nu se pot face decât cu o altă clasă politică, în niciun caz cu cea actuală care promoveaza haos şi instabilitate! 

Condamn cu fermitate aceste măsuri abuzive care aduc atingere dreptului constituţional al copiilor noştri la educaţie! Fiecărui copil din mediul urban sau rural trebuie să îi fie asigurat accesul la Educaţie. El nu va deveni om, decât dacă este educat, dupa cum spunea pedagogul Comenius în lucrarea sa Didactica Magna! 

Dreptul la educaţie este primordial! Şcolile trebuie să funcţioneze conform Legii Educaţiei Naţionale 1/2011!

 

Comentarii

22/01/18 20:19
Gavrilă Moldovan

Doamna profesor - deputat, pe ici, pe colo, aveți dreptate. Dar dracul nu este chiar așa de negru cum îl vedeți dumneavoastră. Cadrele didactice sunt angajate prin decizia ISJ și pot fi plătiți ca atare. Nu văd aici nici o politizare.
E normal să se facă comasări de școli sau chiar desfințări unde nu sunt copii în clase la baramele minimale. Titularii nu rămân fără post.Sunt repartizați cu prioritate în alte școli. Incetul cu încetul vom renunța la pensionari și la necalificați.

25/01/18 11:27
Ideie ...

Mereti ma... ca de la Revolutie incoace, toti cei care v-ati perindat la butoane, ati distrus complet invatamantul . Ati umplut societatea de licente si mastere la "pune x-ul " care nu stiu sa faca absolut nimic si ati desfiintat scolile de meserii, iar cele existente sunt in totala contradictie cu ceea ce se cere in industrie, comertz, agricultura... cercetare, inginerie si c.a. ...
Bune erau scolile lui Ceausescu, asa cum erau si nu accesa nimeni mai departe la facultati decat numai cu examene de admitere, indiferent ce note obtinea in sc generala ori liceu... si dupa absolvirea facultatilor, toti gaseau un loc de munca ... iar cei care nu iubeau scoala si nu aveau aptutudini ptr asa ceva , aveau locuri de munca calificate in productia de bunuri materiale si servicii, asa... toti sunt studentii , licentiatii si masteranzii lui "peste "... si nimeni " meserias "... adica este plin de tineri cu "tzidule" si "patalamale "... fara nici o valoare, care efectiv nu stiu sa faca nimic nici 20% din ei si care n-au nici o valoare sociala, alta decat faptul ca sunt "oameni "... si atat , iar cei 20% pleaca sa faca plusvaloare in strainatati, pentru altii... ASTA ATI FACUT TOTI si cei de stanga si cei de dreapta . Daca se scoala Ceusescu "crapa si moare inapoi de inima rea" ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5