Desăvârşirea omului – tema Cercului preoţesc Ilva Mică, reunit la Poiana Ilvei

pr. Cornel Coprean

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Ilva Mică, coordonaţi de pr. IuliuBrici, s-au întâlnit în Duminica a 19-a după Rusalii în Parohia Poiana Ilvei din Protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 16.00, în Biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 12 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Leon Pop, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalulslujbei, pr. Victor Alexandru Brici de la Parohia Lunca Ilvei a vorbit credincioşilor despre desăvârşirea creştină care, în tradiţia răsăriteană, se defineşte ca viaţă în Hristos.Părintele a evidenţiat, în acelaşi timp, că scopul vieţii duhovniceşti a omului este îndumnezeirea deplină şi desăvârşită, la care ne îndeamnă Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte: „fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Mt. 5,48).

Seara duhovnicească de la Poiana Ilvei continuă activitatea misionară a Cercului preoţesc Ilva Mică,prin care Mântuitorul Iisus Hristos este mărturisit în parohiile arondate cercului.

Date istorice – Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Ilvei a fost ridicată între anii 1900-1903 şi este zidită din piatră şi cărămidă în stilul „baroc de provincie”, însă, înainte de actuala biserică memoria satului păstrează amintirea a trei biserici de lemn.

De-a lungul timpului actuala biserică a fost supusă unor ample lucrări de reparaţie. Între anii 1998-1999 iconostasul vechi a fost înlocuit cu unul nou sculptatîn lemn de stejar, iar între anii 2000-2002 biserica a fost înfrumuseţată cu pictură realizată în tehnica tempera grasă. La finalul acestor lucrări biserica a fost resfinţită de P.S. Episcop vicar Irineu Pop-Bistriţeanulîn ziua de 7 iulie 2002.

Din anul 2009 comunitatea credincioşilor ortodocşi din Poiana Ilvei este păstorită de părintele paroh Leon Pop.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5