Directorul DSVSA: Din cele 8 probe recoltate, pe 2 probe a fost confirmată E- Coli

Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 01 august - 01 septembrie 2016

În perioada 01.08.2016 - 01.09.2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au prelevat şi au transmis pentru analiză, către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, un număr de 8 probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din cadrul abatoarelor din judeţ.

Din cele 8 probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, un număr de 2 probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine (teste de sanitaţie), a fost izolată şi confirmată Escherichia Coli verotoxigenă.

În conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016 – Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, Anexa 2, Capitolul I, Secţiunea 1 - Depistarea principalilor agenţi zoonotici la animale şi în alimente de origine animală, pentru carnea provenită de la carcasele se aplică următoarele măsuri:
Carne:
1. În cazul izolării E. coli verotoxigene (VTEC) în probele recoltate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, la nivelul abatoarelor, carnea şi organele vor fi supuse tratamentului termic înainte de a fi consumate, nefiind supuse restricţiilor sanitare veterinare.
2. În cazul izolării E. coli verotoxigene (VTEC), carnea tocată de bovine şi ovine, carnea tocată tocată amestec, care conţine carne de bovine şi/sau ovine, precum şi carnea preparată de bovine şi ovine se confiscă şi denaturează.

Măsurile aplicate de către inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au fost următoarele:
- reţinerea oficială- aplicată după obţinerea carcaselor în abator;
- pentru carcasele depistate cu E. Coli s-a trimis, pentru distrugere, la o unitate de neutralizare - în data de 08.09.2016, cele două carcase de ovine (greutate 29 kg reprezentand 15, respectiv 14 kg) cu Documentul de reţinere oficială nr. 31/05.09.2016.
- revizuirea, de către operatorul economic a procedurilor de igienă;
- aplicarea de măsuri suplimentare de igienizare a unităţii de abatorizare;
- recoltarea de probe în cadrul programului de autocontrol al operatorului în vederea analizării E. coli (VTEC).
Medicul veterinar oficial din abator controlează prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe: respectarea bunelor practici de fabricaţie şi igienă, a programului HACCP în toate unităţile de abatorizare bovine şi, în mod special, a formulelor de tratament termic în toate unităţile de procesare; evitarea contaminării carcaselor cu fecale în abatoarele de bovine, ovine si caprine; respectarea măsurilor de prevenire a contaminării încrucişate în toate unităţile de procesare

În judeţul Bistriţa-Năsăud, Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din cadrul abatoarelor, transmite directorul executiv DSVSA Bistriţa-Năsăud, dr. Sorin OROS – MĂNARCĂ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5