E. Coli verotoxigenă, depistată pe 3 carcase de ovine, într-un abator din judeţ

În luna octombrie 2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă (VTEC) în produse alimentare de origine animală, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au prelevat şi au transmis pentru analiză, către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, un numar de 11 probe (teste de sanitaţie), din cadrul abatoarelor din judeţ, din care 8 au fost  prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 3 de pe suprafata carcaselor de ovine.

« La o probă recoltată de pe suprafaţa carcaselor de bovine au fost detectate genele stx1 şi stx2, dar nu a fost izolată şi confirmată VTEC; în 3  probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, a fost izolată şi confirmată Escherichia Coli verotoxigenă: gena O 111- pentru o probă şi gena stx1 pentru 2 probe”, informează directorul executiv al DSVSA BN, Sorin Oros Mănarcă.

         Potrivit susrsei citate, inspectorii DSVSA au reţinute oficial cele 3 carcase de ovine, în greutate de 41 kg, pe care a fost confirmată prezenţa E. Coli verotoxigenă, urmând să fie dirijate, pentru distrugere, la o unitate autorizată pentru neutralizare. De asemenea, operatorul economictrebuie să revizuiscă planul HACCP. Au fost impusă aplicarea de măsuri suplimentare de igienizare a unităţii de abatorizare, verificarea stării de sănătate a personalului abatorului, dar şi recoltarea de probe în cadrul programului de autocontrol al operatorului în vederea analizării E. coli (VTEC).

Medicul veterinar oficial din abator controlează prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe: respectarea bunelor practici de fabricaţie şi igienă, a programului HACCP în toate unităţile de abatorizare bovine şi, în mod special, a formulelor de tratament termic în toate unităţile de procesare; evitarea contaminării carcaselor cu fecale în abatoarele de bovine, ovine si caprine; respectarea măsurilor de prevenire a contaminării încrucişate în toate unităţile de procesare.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din cadrul abatoarelor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5