CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ SINDICALĂ "CARTEL ALFA"

Doamnelor şi domnilor Parlamentari, domnule Prim ministru,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” este profund îngrijorată de faptul că bugetul pe anul 2010, bugetul asigurărilor sociale şi legea responsabilităţii fiscale vor fi elaborate „pe genunchi” şi votate în grabă, excluzându-se, din acest proces, dialogul social.

Înţelegem de ce clasa politică s-a hotărât să rezolve brusc problemele urgente ale ţării dar nu suntem de acord cu stilul hei-rup-ist şi vă reamintim, doamnelor şi domnilor parlamentari, domnule prim-ministru, că legile trebuie să fie rezultatul consultărilor, al dezbaterilor si discuţiilor, cu alte cuvinte al dialogului social real (nu simulat), ca pârghie de bază a dezvoltării solide europene.

CNS “Cartel ALFA” dezaprobă sistemul de lucru actual şi cere cu insitenţă ca:

 Legea bugetului pe 2010 sa fie discutată atât la nivelul ordonatorilor de credit cât şi la Ministerul de finanţe (ca şi integrator), cu partenerii sociali. Altminteri ne vom afla încă o dată în situaţia de a avea in criza un buget făcut pe fugă, cu efect negativ asupra economiei, a unităţilor şi a situaţiei lucrătorilor;

 Legea unitară pensii să fie discutată cu partenerii sociali (nu ne referim aici la problema pensiilor speciale ci la celelalte subiecte mult mai importante şi cu efect asupra a multor categorii de lucrători);

 Legea răspunderii fiscale, susţinută de principiu, să fie discutată cu partenerii sociali

Cunoaşteţi, fireşte, doamnelor si domnilor parlamentari, domnule prim-ministru, că toate aceste legi au, de principiu, susţinerea partenerilor sociali. Guvernul, însă, a facut "exces de zel" şi a profitat de faptul că există o cerere imperativă, din partea FMI, de a introduce măsuri care în realitate duc la dereglementări şi reduc drepturile lucrătorilor, transferând toate costurile, riscurile şi responsabilităţile către aceştia.

Nu vom permite evitarea consultării partenerilor sociali în actul de legiferare. Pentru a nu escalada situaţia actuală, confruntată cu o criză politică dublată de o criză economică, prin declansarea si a unei crize sociale.

Deoarece România trebuie să intre pe un făgaş normal.

Bogdan Iuliu Hossu,

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel ALFA”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5