Guvernul României, domnului Emil Boc, Prim Ministru

Scrisoare deschisă

Bucureşti, 6 noiembrie 2009

Domnule Prim Ministru,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” salută iniţiativele privind referendumul, întrucât apreciem că un referendum naţional pentru consultarea cetăţenilor în chestiuni de ordin major este un instrument de bază în construirea unei democraţii solide şi reale.

Totuşi, suntem de părere că orice exces în utilizarea acestui instrument fără o informare riguroasă a cetăţenilor cu privire la modalitatea efectivă de lucru a Legislativului în noile condiţii, nu poate decât să transforme referendumul într-o unealtă cu efect opus, adică într-o manipulare.

CNS „Cartel ALFA” este de părere că, pentru ca cetăţenii să poată vota la referendum în deplină cunoştinţă de cauză, este nevoie de o campanie susţinută de informare şi explicare.

Dacă în privinţa reducerii numărului de parlamentari lucrurile par a fi clare pentru toata lumea, în privinţa modului de funcţionare a unui Parlament unicameral, respectiv bicameral, şi a avantajelor sau dezavantajelor unei opţiuni faţă de cealaltă, mai ales în adoptarea legilor şi pentru construcţia statului de drept, se pare ca nu multă lume este pe deplin edificată. Votul ca efect al manipulării, pe fondul lipsei de informare, nu reprezintă expresia unei libertăţi de exprimare a opiniei, într-o reală democraţie!

CNS „Cartel ALFA” consideră că este de datoria Guvernului să iniţieze şi să pună la punct, măcar acum, pe ultima sută de metri, o campanie de informare corectă a cetăţenilor, cu dezbateri publice, în cadrul cărora specialişti în domeniul constituţional să expună avantajele şi dezavantajele unui Legislativ unicameral vs. bicameral, astfel încât cetăţenii României să poată opta în cunoştinţă de cauză.

În condiţiile actuale, în care cetăţeanul nu este deloc informat, suntem de părere că organizarea unui referendum pe acest subiect de o reală importanţă, este practic o manipulare, extrapolată într-o democraţie originală.

Bogdan Iuliu Hossu,

Preşedintele CNS „Cartel ALFA”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5