Documentar Grecia – Romania

Mă termină specialiştii lu’ peşte congelat din presa românească cu discuţiile lor economice în care compară România cu Grecia în ce priveşte situaţia publică. Hai să vă ofer nişte cifre furate de pe CIA - The World Facebook ca să vedeţi ce departe suntem noi, cu toată ciolaniada rromânească, de situaţia Greciei.

Grecia

Datoria publică (banii împrumutaţi de guvern prin emisiuni de obligaţii) - 310 miliarde euro, adică 120% din PIB.

Produsul intern brut - 257 miliarde euro în 2009.

PIB per cap de locuitor – 22.815 euro în 2009.

Procentul din PIB care se distribuie la 10% din populaţie (indice de inechitate socială) - 12%

Populaţie sub limita de sărăcie - mai puţin de 2%.

Exporturi în 2009 - 14 miliarde euro

Importuri în 2009 - 45 miliarde euro

Datoria externă - 400 miliarde, care se adaugă la datoria publică. Deci Grecia datoreaza în total 710 miliarde euro

Venituri la buget în 2009 - 80 miliarde euro

Cheltuieli în 2009 - 107 miliarde euro

Rezerve valutare – 2,6 miliarde euro

România

Datoria publică - 38 miliarde euro, adica 20% din PIB

Produsul intern brut - 186 miliarde euro în 2009

PIB per cap de locuitor – 8.691 euro în 2009

Procentul din PIB care se distribuie la 10% din populatie (indice de inechitate socială) - 25%

Populaţie sub limita de sărăcie - 25%

Exporturi în 2009 - 29 miliarde euro

Importuri în 2009 - 36 miliarde euro

Datoria externă - 74 miliarde, care se adaugă la datoria publică. Deci România datorează în total 112 miliarde euro

Venituri la buget în 2009 - 38 miliarde euro

Cheltuieli în 2009 - 45.5 miliarde euro

Rezerve valutare - 32.3 miliarde euro

Acum, la o primă vedere, putem trage următoarele concluzii:

- Grecia datorează în total cam de şapte ori mai mult decât datorează România. Şi cu noul împrumut, cam de 8 ori mai mult. Avantaj România !

- România a datorat în 2008 mai mulţi bani decât în 2009, dar şi-a plătit cam 10% din datorie, anul trecut. Problema e că după aceea s-a împrumutat iar. În schimb, Grecia n-a dat o leţcaie înapoi de foarte mult timp. Avantaj România !

- Grecia are exporturi anuale cifrate la o valoare de 50% din cât exportă România şi asta le afectează drastic bugetul. Iar de aici se vede că-i vai de fundul lor cu industria ! Avantaj România !

- Grecia cheltuie într-un an cam cu 33% mai mult decât încasează la buget, pe când România cheltuie cu 19% mai mult decât încasează. Avantaj România !

- Grecia n-are rezerve valutare nici cât praful de pe tobă, România având de 10 ori mai mulţi bani în teşcherea, datorită politicii BNR. Slam dunk România !

Bine, celelalte cifre nu-s în avantajul României: piaţa Greciei valorează mai mult, PIB per cap de locuitor e mai mare (nu uitaţi că Grecia are de două ori mai putini locuitori ca România, dar care produc de vreo trei ori mai mult ca noi), doar 2% din populaţia Greciei trăieşte sub limita de sărăcie pe când în România situaţia e groasă, sunt mult mai mulţi super-bogaţi în România decât în Grecia (deci inechităţi sociale mai mari la noi), etc.

Dar dincolo de asta, Grecia are nevoie de foarte mulţi bani ca să iasă din găleată, pe când România, cu toată inepţia politicienilor ei, e departe de faliment. Grecia are nevoie de 110 miliarde Euro în următorii trei ani (din care 45 miliarde numai anul ăsta) care se adaugă la aia de 710 miliarde de euro pe care-i deja datorează. Comparaţi cu cei 20 miliarde de la FMI luaţi de România ! Parfum, nene! Ţările din zona Euro îi iau acum dobândă Greciei de 5%, ceea ce e mult când te gândeşti câtamai catralioanele datorează Grecia.

La valorile astea incredibile, mai bine vine Canada sau SUA, cumpără Grecia cu totul şi o fac teritoriu canadian sau american (pentru curioşi, PIB-ul canadian este de 1.330 miliarde de euro, depozitele bancare şi bursiere ale populaţiei, companiilor şi instituţiilor atinge astronomica sumă de 1.100 de miliarde de euro, veniturile bugetare sunt de 500 miliarde euro anual şi rezervele valutare, pe la 350 miliarde, fiind a 5-a ţară, cea mai bogată din lume. Adică poate cumpăra România mâine, cu banii jos. Problema Canadei e că datorează la rândul ei un trilion - o mie de miliarde - la extern şi la intern, LOL!).

Patru ţări europene stau mai prost cu banii decât Romania: Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia. Datoria totală a acestor ţări se ridică la fabuloasa sumă de 2.619 miliarde euro. Înainte să falimenteze România, falimentează alea patru. Aşa că mai încetişor cu panica, ok ?

PALADE TEODOR

http://teopal.com/.

Comentarii

08/11/10 23:12
Vizitator

hai sa iti spun eu cum sta treaba cu Grecia ta.nu 2% sunt sub limita saraciei ci 20%.Portugalia sau grecia sunt tari f asemenatoare cu Romania.PIB/capita nu are mare legatura cu nivelul de trai iar in f multe cazuri statisticile te pot induce intr-o eroare gigant.iti spun doar la prima vedere:toate cele 3 tari au un procent al saracilor cam la fel de mare(vezi Pt sate saracacioase mai rau ca la noi)vezi in toate 3 maidanezi pe strazi sau carute.intr-adevar au alta infrastructura si clar sunt un pic mai civilizati.istoria si cultura lor sunt mult mai vaste.avantajul nostru este ca suntem abia la inceputul constructiei si avem tot timpul din lume sa ii devansam lejer in 1-2 decenii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5