Dorin Dobra, senator PNL: Actualul proiect de buget dovedeşte că USL şi-a ţinut promisiunile

Grupul PNL din Senatul României a dezbătut cu atenţie bugetul prezentat de Guvern pentru anul 2014. Membrii PNL din Senat şi-au exprimat punctele de vedere atât în dezbaterile interne, cât şi în şedinţele din comisiile de specialitate ale Parlamentului care au discutat şi avizat punctual bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de sănătate pentru anul viitor.

Proiectul prezentat Parlamentului aduce alocări pozitive pentru toate sectoarele de activitate, deci toate categoriile sociale şi vine să susţină sectorul economic printr-o serie de măsuri care au ca rezultat final stimularea şi creşterea economice bazate în principal pe investiţii.

Sectorul sanitar are un buget în creştere la fel şi bugetul Educaţiei. Dacă este să ne referim la bugetul sectorului sanitar am putea face referire, pe scurt, la bursa lunară pentru medicii rezidenţi, în valoare de 150 de euro şi la creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu 2,7 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte Educaţia, o zonă importantă pentru dezvoltarea viitorului României, bugetul acesteia prevede sume considerabile pentru infrastructura şcolară şi plata profesorilor. Profesorii debutanţi din învăţământul preuniversitar vor beneficia de o creştere de 10 procente, acelaşi barem urmând a fi aplicat şi pentru preparatorii şi asistenţii universitari.

Ştim cu toţii că sunt persoane care susţin că valoarea acestor creşteri este una mică, dar un lucru este esenţial de reţinut: în timp ce unii au redus veniturile acestor categorii sociale sau au redus investiţiile în sectoare importante de activitate, actualul Guvern creşte salariile şi alocările bugetare pentru investiţii strategice la nivel naţional.

Cofinanţarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene este asigurată prin prezentul proiect de buget, esenţa unei astfel de prevederi fiind tocmai creşterea numărului de locuri de muncă, crearea unei infrastructuri solide în orice sector de activitate şi în final asigurarea unei dezvoltări durabile şi echilibrată a tuturor judeţelor ţării.

Actualul proiect de buget prezintă câteva linii directoare pe care dorim să le subliniem:
- menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, proiectul cel mai important de care Partidul Naţional Liberal şi-a legat acţiunile politice şi deciziile la nivel naţional şi local reprezintă principala acţiune care arată direcţia coerentă şi stabilă a poziţiei USL în construcţia bugetului de stat.
-stabilirea schemelor de garanţii de stat şi a ajutoarelor de stat în special pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, sprijinul acordat agricultorilor şi continuarea politicilor de protecţie socială prin creşterea salariului minim cu 12,5%, a pensiilor cu 3,76% şi a venitului minim garantat cu 5% sunt doar câteva dintre măsurile care fac din proiectul de buget pe anul 2014 unul viabil.

Actualul proiect de buget dovedeşte că USL şi-a ţinut promisiunile, cifrele bugetului arătând o creştere a PIB-lui de la 625,6 miliarde de lei în 2013, la 658,6 miliarde de lei. Toate analizele naţionale şi internaţionale arată că România se află pe o pantă ascendentă şi acest lucru nu ne face să ne oprim aici cu măsurile de stimulare a creşterii economice.

În aceste condiţii, bugetul trebuie adoptat pentru ca măsurile anunţate de guvern să poate fi aplicate şi să pregătim anul fiscal 2014 pentru accesarea programelor europene aferente perioadei 2014-2020.

Ne dorim mult să avem aprobat şi adoptat bugetul pentru anul viitor, astfel încât din prima zi a anului să ne putem preocupa de fiecare măsură ce aduce creştere şi bunăstare românilor, aşa cum ne-am angajat încă de la câştigarea alegerilor şi mai ales, aşa cum îşi doreşte fiecare cetăţean al acestei ţări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5