ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE

Dr. Marius Nicolae Pop: 90% dintre şcolari au carii dentare. A fost demarată o amplă acţiune de conştientizare a unei tehnici corecte de menţinere a igienei cavităţii bucale

Pe 20 martie, din iniţiativa Federaţiei Dentare Internaţionale (FDI), se serbează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale pentru a celebra beneficiile unei guri sănătoase şi pentru a sublinia importanta igienei orale în vederea scăderii incidenţei bolilor cavităţii orale.

Statistica ne arată că aproape 90% dintre şcolari au carii dentare şi cazurile de cancer oral la 100000 de oameni se situează între 1-10. Cauzele principale pentru această situaţie sunt uşor de identificat: lipsa unui control bianual la medicul stomatolog, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, precum şi consumul regulat de băuturi alcoolice şi tutun.

În judeţul nostru, pe data de 21 martie se va desfăşura o activitate de profilaxie dentară în comuna Uriu, la Şcoala Generală, copii clasele 0-4. Medicul stomatolog Florin Moldovan, împreună cu asistenta cabinetului, vor susţine o lecţie de educaţie sanitare stomatologică şi igiena individuală acestor elevi, ocazie cu care vor împărţi o serie de produse pentru igiena cavităţii bucale, oferite cu generozitate de către firmele Colgate, Orbit, Listerine, Phillips, Henri Schein şi Unilever aflate într-un parteneriat constant şi benefic cu Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR).

De asemenea, începând cu luna martie a acestui an şi continuând până spre luna mai, Clubul Lions Bistriţa, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti BN, Direcţia de Sănătate Publică BN şi Inspectoratul Şcolar Judeţean BN desfăşoară o amplă acţiune de conştientizare şi deprindere a unei tehnici corecte de menţinere a igienei cavităţii bucale în judeţul nostru.

Această activitate profilactică, interesează elevii claselor 0-4 din şcoli generale aflate în zone defavorizate unde medicii stomatologi de acolo, împreună cu asistenţi medicali, sustin lecţii de profilaxie a cariei dentare şi afecţiunilor orale, precum şi noţiuni de igienă individuală. Pe această cale mulţumim din suflet membrilor clubului Lions Bistriţa şi cadrelor didactice pentru ajutorul şi implicarea deosebită în derularea acestui proiect. Până acum au fost vizitate zonele: Livezile, Dorolea, Cuşma, Orhei, Pietriş, Cetate, Budacu de Sus, Dumitriţa, Reteag, Susenii Bârgăului. Urmează Ciceu Mihăieşti şi împrejurimi, Ciceu Giurgeşti, Şieu Măgheruş şi împrejurimi, Josenii Bârgăului etc.
Datorită generozităţii companiei elveţiene TRISA care a oferit pentru judeţul nostru un număr de 2700 periuţe dentare, importatorului ZASS România, Clubului Lions Tg-Mureş, intermediarul acestei acţiuni, Clubului Lions Bistriţa, care a achiziţionat un număr de 2700 de paste de dinţi şi 2700 de pliante cu tehnica periajului dentar corect şi voluntariatului partenerilor sus menţionaţi, avem tabloul unei reuşite spectaculoase care sperăm să se repete şi în viitor. În concluzie: minte sănătoasă, corp sănătos, cavitate bucală sănătoasă.

Dr. Marius Nicolae Pop, preşedinte CMD-BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5