Pilula de sănătate

Despre igiena orală

            În ciuda multiplelor materiale de igienă orală și a informațiilor care se propagă în mediu on-line, cariile și afecțiunile gingivale sunt foarte frecvente. Între 60 și 90% dintre școlari au cel puțin o carie dentară; aproape 100% dintre adulți au și ei cel puțin o carie dentară; între 15 și 20% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani suferă de afecțiuni severe ale gingiilor; aproximativ 30% dintre persoanele din întreaga lume cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani nu mai au dinți naturali; în majoritatea țărilor, din fiecare 100.000 de persoane, există între 1 și 10 cazuri de cancer oral (bucal).

        Din fericire, există numeroase metode prin care îți poți menține sănătatea cavității bucale. De exemplu, afecțiunile orale pot fi evitate prin: periajul cavității bucale de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă cu fluor; folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi; limitarea consumului de zahăr; consumul de fructe și legume; evitarea produselor din tutun; consumul de apă fluorizată; vizitele regulate la cabinetul stomatologic – doua consultații pe an sunt suficiente pentru a detecta o problemă a cavității bucale înainte ca simptomele sa apară.

      Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre urmatoarele semne ce pot indica probleme ale sănătății orale, contactați medicul stomatolog cât mai repede cu putință pentru o programare: ulcerații sau răni ale cavității bucale care nu se vindecă într-o săptămână sau două; sângerarea sau umflarea gingiilor după periaj sau folosirea aței dentare; respirație urât mirositoare; sensibilitate bruscă la temperaturi calde și reci; durere de dinți; dinți care se mișcă; gingii retrase; durere la mestecare; umflarea feței; zgomot la deschiderea/închiderea gurii (în timpul procesului de masticație); dinți crăpați sau rupți;  uscăciunea cavității bucale. Dacă simptomele pe care le experimentați sunt însoțite de febră și umflături la nivelul feței sau gâtului, apelați de urgență la un consult stomatologic.

      Când avem în vedere cauzele celor mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale, discuția pleacă de la faptul că, cavitatea orală colectează tot felul de bacterii, viruși și ciuperci. Unele dintre acestea fac parte din flora cavității bucale. În cantități mici, ele sunt, în general, inofensive. Dar o dietă bogată în zahăr creează condiții în care bacteriile ce produc acid se pot înmulți necontrolat. Acest acid dizolvă smalțul dinților și cauzează apariția cariilor dentare.

      Bacteriile din apropierea gingiilor se dezvoltă într-o masă lipicioasă numită placă. Dacă nu este îndepartată  prin periaj și folosirea aței dentare, placa se acumulează, se întărește și migrează pe lungimea dinților. Acest lucru poate duce la inflamarea gingiilor și poate provoca afecțiunea cunoscută sub denumirea de gingivită.

       Inflamația determină gingiile să înceapă să se retragă, îndepărtându-se treptat de dinți. Acest proces creează niște buzunare ce pot colecta puroi. Aici vorbim despre un stadiu avansat al afecțiunii gingiilor, care se numește parodontită sau boala parodontală.

      Există o serie de factori care contribuie la gingivită și parodontită, precum: fumatul; periajul dentar insuficient și/sau incorect; o dietă bogată în zahăr; diabetul; folosirea medicamentelor care reduc cantitatea de salivă din cavitatea bucală; istoricul familiei sau bagajul genetic; anumite infecții, cum ar fi HIV sau SIDA; modificările hormonale ce au loc în corpul femeilor; refluxul gastroesofagian și arsurile gastrice; vărsăturile frecvente din cauza acidului.

    Cele mai bune metode de a vă bucura de o sănătate orală excelentă și de a preveni afecțiunile cavității bucale sunt: periajul corect al dinților, de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă dentară ce are fluor în compoziție; folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi; periajul și detartrajul profesional realizat o dată la șase luni (de două ori pe an); evitarea produselor din tutun; consumul de alimente bogate în fibre și sărace în zahăr și grăsimi nesănătoase.

     Sănătatea orală nu are efect doar asupra cavității bucale. O igienă orală precară poate contribui la apariția problemelor legate de stima de sine, de pronunție a cuvintelor și de nutriție. Confortul și calitatea vieții vor fi, așadar, afectate. Este bine de știut că multe afecțiuni orale se dezvoltă fără simptome. Prin urmare, vizitele regulate la medicul stomatolog reprezintă cel mai bun mod de a detecta o problemă înainte ca aceasta să se agraveze.

                                           Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP-BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5