8 moduri de a scăpa de respirația neplăcută

 

Mirosul neplăcut al cavității bucale îi face pe mulți să se simtă inconfortabil în prezența altor oameni. Cauzele respirației urât mirositoare sunt multiple, de la igiena orală precară sau obiceiuri defectuoase până la afecțiuni ale sistemului digestiv și boli ale organismului. Halena, așa cum mai este denumită, poate afecta interacțiunile sociale. Din fericire, există o mulțime de modalități prin care se poate preveni sau estompa această problemă stânjenitoare. Iată opt moduri prin care poți neutraliza halena.

1. Spală-te pe dinți de două ori pe zi

Cavitatea bucală conține milioane de bacterii care se înmulțesc cu fiecare secundă ce trece. În cazul unei igiene dentare necorespunzătoare, resturile alimentare rămân pe limbă, pe gingii sau între dinți. Bacteriile formează sulfuroși volatili răspunzători de depunerile de placă bacteriană, carii, afecțiuni gingivale și respirație neplăcută. Prin periaj regulat, de două ori pe zi, sunt ținute la distanță parodontoza, cariile sau gingivita care conduc la apariția halenei.

2. Folosește ața dentară zilnic

Ața dentară este la fel de importantă ca periajul deoarece curăță foarte bine spațiile dintre dinți. Periuța nu poate ajunge peste tot, însă ața reușește să scoată cele mai fine resturi rămase între dinți, eliminând până la 80% dintre bacteriile care cauzează halena.

3. Curăță-ți limba

Nu doar dantura necesită îngrijire, ci și limba care poate fi gazda bacteriilor și a resturilor alimentare. Periajul ei trebuie efectuat în partea superioară și cea inferioară, cu o periuță specială. Foarte eficient în curățarea limbii este bicarbonatul de sodiu deoarece e alcalin și înlătură acizii toxici.

4. Folosește apă de gură

Extrem de indicată pentru calitatea sa de a distruge bacteriile, apa de gură este una dintre metodele uzuale care te ajută să scapi de respirația neplăcută. Împrospătarea durează însă destul de puțin timp, de aceea e indicat să folosești apa de gură împreună cu un periaj corespunzător al dinților. Clătirea gurii cu o astfel de soluție ar trebuie să devină un ritual zilnic, mai ales după masă.

5. Mergi la stomatolog

O vizită la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, va ține la distanță orice problemă apărută la dinți și implicit, respirația neplăcută. Un control poate determina și cauzele apariției halenei, iar astfel ți se va recomanda un tratament care să îți redea o respirație proaspătă. De asemenea, medicul stomatolog va efectua și o curățare profesională a dinților pentru îndepărtarea plăcii și a tartrului, împiedicând în acest mod dezvoltarea problemelor dentare. Probleme pot apărea și dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți. Un implant realizat la Denttaglio te poate ajuta mai mult decât crezi, redând funcționalitatea dinților, aspectul estetic și respirația proaspătă. Afecțiunile dentare trebuie tratate cât mai degrabă, nefiind o opțiune, ci o metodă imperativă de ținere a sănătății sub control.

5. Lasă-te de fumat

Fumatul pătează dinții, contribuie la o respirație urât mirositoare și la apariția anumitor infecții sau boli ale cavității bucale. La persoanele care fumează se depune mai multă placă pe dantură și se produce mai puțin salivă, favorizând o înmulțire mai rapidă a bacteriilor.

6. Mestecă gumă fără zahăr

Guma de mestecat ajută la creșterea fluxului de salivă, care are un important rol protector în cavitatea bucală. Totuși, nu sunt indicate produsele care conțin zahăr pentru că contribuie la înmulțirea bacteriilor și doar maschează mirosul neplăcut. Așadar, dacă ai nevoie de o soluție de moment, folosește gumă de mestecat fără zahăr.

7. Consumă legume și fructe

Alimentația influențează foarte mult respirația, însă există și produse sănătoase, cu gust puternic, care acționează ca un purificator intern. Legumele, fructele proaspete și plantele verzi curăța cavitatea bucală de resturile care rămân pe limbă și dinți după fiecare masă. Morcovii, țelina sau merele îndepărtează acumularea de placă bacteriană și mențin respirația proaspătă. Fructele bogate în vitamina C, precum cele de pădure sau citricele, sunt ideale deoarece omoară germenii. Pătrunjelul proaspătă, menta, rozmarinul sau salvia sunt bogate în clorofilă care e recunoscută pentru eliminarea mirosului neplăcut al gurii.

 O igienă orală corespunzătoare și vizitele regulate la medicul stomatolog reprezintă cele mai simple metode de îngrijire a cavității bucale pentru a te bucura mereu de o respirație proaspătă. Halena poate fi și un semn al unei afecțiuni mai grave, așa că dacă ai încercat deja o mulțime de soluții pentru îndepărtarea ei și n-au funcționat, cel mai sigur ar fi să te prezinți la medic.

 

 

 Sursa foto: https://pixabay.com/photos/woman-dentist-toothbrush-tooth-2099474/

 

Comentarii

20/06/19 13:04
cititor

Iti " tragi o punga-n cap " ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5