Despre sănătatea dentară!
E posibil să nu ai nici o carie. Dar la fel de posibil e şi să ai, fară să ştii şi fară să te doară vreun dinte. De aceea, e bine să te duci macar odată la şase luni la stomatolog pentru un control preventiv. Numai dentistul, în urma unui control de rutină, poate să-ţi spună dacă ai sau nu carii la rădăcina dinţilor. În caz afirmativ, e bine să le tratezi imediat. Daca ai tartru, apelează la tratamentele de îndepartare a lui.
Placa bacteriană este o peliculă invizibilă formată din bacterii. Ea poate fi îndepartată printr-un simplu periaj dentar. Puţină pastă de diţti şi o perie bună rezolvă problema. Din nefericire, potrivit studiului UNAS, romanii îşi schimbă periuţa de dinţi în medie la doi – trei ani. Dar, în mod normal, aceasta se schimbă la trei luni. Şi pasta de dinţi e folosită cu zgârcenie de către romani! Ei consumă doar un tub şi un sfert de pastă într-un an.
Alte probleme de igiena orala
Dacă fumezi, bei cafea, cola, mănânci multă ciocolată, te poţi alege cu pete pe dinţi. Acestea se pot scoate cu ajutorul tratamentelor de albire. Dar nu te grăbi! Înainte se tratează diţii cariaţi şi toate afecţiunile bucale, apoi treci la albire.
Dacă faci depozit de placă bacteriană, gingiile tale se vor irita, se vor inflama şi se vor produce o serie de afecţiuni la nivelul lor. Deci, ai grijă şi de gingii, masează-le din când în când şi curăţă-le sistematic.
Dacă stai prost la capitolul respiraţie proaspătă, încearcă să foloseşti mai des periuţa de dinţi, aţa dentară şi apa de gură. O bomboană mentolată sau o gumă îndepărteaăa doar pe moment mirosul neplăcut. Dacă, după un consult stomatologic, se constată că nu cavitatea bucală este sursa respiraţiei urît mirositoare, ar fi bine să cauţi alte cauze. Bolile pulmonare, insuficienţa renală, insuficienţa hepatică sau diabetul pot da miros urît respiraţiei. Herpesul simplu poate aparea în zona facială, chiar în cavitatea bucală.
Semnal de alarmă!
Numărul cazurilor de cancer la nivelul cavităţii bucale este în creştere, în special cel al cancerului de limbă şi de mucoasă bucală. Nu strică să faci acasă din cînd în cînd cîte o autoexaminare. Cancerul apare de obicei pe o latură, pe varful limbii sau pe planşeul ei. Tumorile nu sunt dureroase la început, dar de cele mai multe ori sunt vizibile cu ochiul liber sau pot fi simţite cu degetul. Nu trebuie sa fii expert ca să te uiţi în oglindă cu atenţie la limbă şi în gură şi să te pipăi. Dacă observi vreo modificare a aspectului şi sensibilităţii ţesuturilor moi ale cavităţii bucale, du-te la dentist imediat. Aproape 25% dintre bolnavii de cancer al cavităţii bucale mor din cauza depistării şi tratării tardive.
Probleme ale danturii
Stomatita aftoasă apare de obicei pe ţesutul moale: limba, palatul moale, în interiorul obrajilor. Stresul, agresiunea acelor ţesuturi, anumite alimente (fructe, nuci, roşii) pot determina apariţia stomatitei. Se pare că femeile sunt mai afectate decît bărbaţii. Dacă te confrunţi cu o stomatită, evită alimentele acide, produsele condimentate, cele abrazive, căci pot accentua durerea. Pune gheaţă pe leziunea ulceroasă, chiar şi un unguent topic pe baza de fenol. Cînd te speli pe dinţi, evită zona respectivă, să nu o iriţi mai tare prin frecare. Foloseşte o apă de gură şi, eventual, un analgezic. O mare parte a populaţiei se confruntă cu o problemă gravă: pierderea danturii. Aceasta poate rezulta fie accidental, printr-un traumatism, fie datorită unor afecţiuni sau pur şi simplu datorită unei igiene şi a unei profilaxii deficitare. Întotdeauna, regulile de igienă dentară trebuie respectate cu sfinţenie.
Măsuri de prevenire
Spală-te pe dinţi (minim cinci minute încontinuu) dimineaţa şi seara, cît şi după fiecare masă. Foloseşte aţa dentară pentru locurile mai greu accesibile periei de dinţi. Chiar dacă crezi că nu ai nici o carie, mergi regulat la medicul dentist pentru a te consulta. Numai el cunoaşte cel mai bine starea de sănătate a danturii tale. Renunţa la dulciuri sau, daca nu reuşeşti, măcar ai grijă să te speli pe dinţi după ce le-ai mîncat. Dacă nu ai această posibilitate, mestecă o gumă cu Ph neutru. Oricine poate face tartru, iar acesta nu se poate îndeparta decît dacă mergi la cabinetul stomatologic. Aşadar, programează-te acum!
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN
Citiţi şi:
- 8 moduri de a scăpa de respirația neplăcută
- Despre igiena orală
- „Ziua mondială a sănătăţii orale”
- Albirea dintilor in cabinet vs acasa
- Dr. Marius Nicolae Pop: 90% dintre şcolari au carii dentare. A fost demarată o amplă acţiune de conştientizare a unei tehnici corecte de menţinere a igienei cavităţii bucale
Adaugă comentariu nou