Particularități ale sănătății orale la vârstnici!

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

        Înaintarea în vârstă lasă urme asupra întregului organism, afectând nu numai culoarea părului și netezimea pielii, dar și organele interne. Dantura nu este nici ea scutită de efectele devastatoare ale trecerii timpului. Odată cu înaintarea în vârstă gingiile se retrag, dinții se sensibilizează și se degradează și apar urme de uzură, aceștia suferă diverse degradări, de la pete de culoare, fisuri și ciobiri, la carii, paradontoze și chiar la pierderea totală a dințiilor.

         Incidența bolilor gingivale și a cariilor este mai crescută la vârstnici, mai ales în contextul neglijării igienei dentare. Cel mai adesea, scăderea dexterității, problemele fizice și psihice specifice vârstei pot fi învinuite de neglijarea aspectelor importante privind igiena cavității bucale. De aici rezultă și riscul crescut al pierderii dinților. De aceea, înaintarea în vârstă reclamă o atenție mărită pentru îngrijirea dentiției, controale medicale regulate și monitorizare.

      Cariile dentare pe suprafeţele radiculare sunt mai frecvente la vârstnici. De aceea sunt importante folosirea pastei de dinţi fluorurate, curăţarea zilnică cu aţa dentară şi controalele de rutină.

       Sensibilitatea dentară se poate amplifica odată cu înaintarea în vârstă. În timp, gingiile suferă un fenomen de retracţie, expunând zonele neprotejate de smalţ ale dinţilor. Aceste zone sunt deosebit de sensibile la durerea provocată de alimentele şi băuturile prea reci sau prea calde. În cazurile severe, dinţii manifestă o sensibilitate la aerul rece şi la băuturile şi alimentele prea acre sau prea dulci. Dacă aveţi dinţi sensibili, încercaţi să folosiţi o pastă de dinţi specială. Dacă problema persistă, mergeţi la medicul dentist; această sensibilitate poate indica o afecţiune mai gravă, cum ar fi caria dentară, fisurarea sau fractura unui dinte.

      Gura uscată este o afecţiune des întâlnită la vârstnici, fiind provocată de unele medicamente şi de anumite boli. Netratată, problema gurii uscate poate duce la distrugerea dinţilor. Medicul dentist poate recomanda diverse metode de stimulare a fluxului salivar, tratamente sau medicamente adecvate pentru prevenirea problemelor asociate gurii uscate.

     Sănătatea orală poate fi afectată de afecţiuni preexistente ca diabetul, bolile cardiace sau cancerul. Nu ezitaţi să-l informaţi pe medicul dentist despre ele, pentru ca acesta să aibă o imagine globală a stării dvs. de sănătate şi să vă ajute să rezolvaţi problemele specifice.

     Protezele dentare vă pot face viaţa mai uşoară, însă nu uitaţi că au nevoie de o îngrijire specială. Respectaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dentist şi nu ezitaţi să vă adresaţi medicului dacă apar probleme. În cazul celor care poartă proteze dentare pe termen lung, se recomandă un control anual.

     Afecţiunile gingivale sunt boli potenţial grave care ne pot afecta la orice vârstă, mai ales după 40 de ani. Un număr de factori pot amplifica severitatea afecţiunilor gingivale: dieta neechilibrată, igiena orală precară, bolile sistemice ca diabetul, bolile cardiace şi cancerul, factorii comportamentali ca stresul şi fumatul, anumite medicamente care au efecte secundare la nivelul gingiilor.

      Afecțiunile dinților și gingiilor pot afecta întregul organism. Prima soluție la îndemână pentru conservarea danturii o perioadă cât mai lungă este igienizarea zilnică.

     În cazul vârstnicilor, periajul dinților de două ori pe zi, folosirea pastei de dinți cu fluor și aplicațiile cu fluoruri trebuie să facă parte din ritualul obligatoriu de igienă zilnică. Pentru uzul vârstnicului sunt recomandate periuța de dinți delicată și ața dentară. La fel de indicate sunt igienizările profesionale, fapt pentru care vârsticul ar trebui să beneficieze de controale regulate și de o monitorizare atentă.

Specifică vârstnicilor este xerostomia (uscarea gurii ca urmare a administrării anumitor medicamente), fapt pentru care cu ocazia controalelor regulate se impune verificarea medicației și actualizarea acesteia. Din același motiv, apa de dinți aleasă ar trebui să fie fără alcool și nu trebuie folosită mai des de o dată pe zi - alcoolul usucă gura.

         Este important ca o afecţiune gingivală să fie depistată de timpuriu, deoarece procesele din primul stadiu sunt reversibile. Controalele dentare de rutină pot garanta detectarea precoce şi implicit începerea tratamentului la timp. La modul ideal, este mai uşor să prevenim instalarea unei afecţiuni gingivale printr-o igienă orală corectă.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5