Dragostea de țară se învață la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița

Motto:

”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,

Țara mea de glorii, țara mea de dor...” Mihai Eminescu

      Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița a sărbătorit  Ziua Națională a României cu bucurie și mândrie. Semnificația  zilei de 1 Decembrie a reunit elevii și profesorii școlii, alături de care au sosit părinți, bunici, frați, surori în cadrul unei manifestări vibrante prin care fiecare dintre participanți a avut ocazia să rostească din suflet: ”La mulți ani, România!” 

       Proiectul CAES ” Din suflet de român”, aflat la a doua ediție, este coordonat de doamnele învățătoare Tocianiuc Gabriela și Mureșan Crina și de doamna profesoară Ciubotariu Alina. Manifestarea cuprinde un repertoriu de suflet pentru ceea ce înseamnă mândria de a fi român, datoria față de țară și neam. Prin cântece, poezii, jocuri tradiționale, copiii au avut ocazia să își exprime sentimentul de recunoștință pentru trecutul glorios, să cinstească eroii neamului, să realizeze un arc peste timp. Scopul coordonatoarelor proiectului a fost de a scoate în evidență bucuria de a fi român, asociind-o cu vârsta fragedă. Portul popular, stegulețele tricolore, confecționarea de mici obiecte tradiționale precum vase ceramice, broderii, pictură pe sticlă, lemn au fost doar câteva dintre modalitățile creative de a marca evenimentul. Porumbelul păcii a fost un simbol pe care elevii din clasa pregătitoare A l-au extins la nivelul întregii sărbători. Cu mare bucurie au rostit ”La mulți ani, România!” elevii din Columbia, Ucraina și India care învață în școală și care au purtat frumosul port tradițional românesc.

        Pentru elevii de la gimnaziu, marcarea evenimentului a valorificat latura craetivă și universul interior al elevilor. Prin muzică, dans, creații literare proprii, elevii au conceput un univers de simțire autentică, originală. Partea muzicală a fost coordonată de domnul profesor Gergely Arnold.

         Elevii participanți au fost felicitați de conducerea școlii, doamnele director Hădărău Cristina și Jancsika Luciana. Au fost apreciată și munca elevilor care au ales să își exprime patriotismul prin realizare de afișe și postere prin intermediul aplicațiilor digitale, coordonați de profesoarele Moldovan Roxana și Lolici Simona.

         Îndemnul din versurile poetului Nicolae Labiș ” Învățați-i, mame, dragostea de țară” a răsunat pentru fiecare suflet de românaș și româncuță. Școala, care este a doua casă a oricărui copil, are menirea de a sădi aceste comori sufletești, adânc în inimile celor mici, purtându-i pe căile vieții. 

 

Prof. Mureșan Crina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5