Drapelul cu care ţăranii din Pinticu Tecii au participat la Marea Adunare din 1918 expus la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Pentru a marca istorica Mare Adunare Națională ”a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 Noiembrie / 1 Decembrie 1918 ” care a decretat Unirea ”acelor Români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud expune în perioada 27 noiembrie - 30 decembrie 2018 un obiect cu o valoare istorică semificativă pentru comunitatea județului: drapelul cu care ţăranii din Pinticu Tecii, o comunitate mică dar puternic încărcată de românism, au participat la Marea Adunare din 1918.
Vernisajul micro-expoziţiei intitulată ”ACUMU ORI NICIODATĂ”, se va desfășura marți, 27 noiembrie 2018, de la ora 13:00, la sediul muzeului din str. General Grigore Bălan, nr.19 din Bistrița.
Steagul tricolor purtat cu mândrie de grupul de țărani din Pinticu Tecii la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse vertical, cu albastrul în partea stângă, galbenul la mijloc şi roşul în partea dreaptă. Confecționat din pânză, cu ciucuri de mătase, pe drapel stă scris ”ACUMU ORI NICIODATĂ”. Astăzi, steagul de la Pinticu Tecii face parte din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, fiind recent conservat de către specialiștii Muzeului Național Brukenthal, din Sibiu.
În cadrul micro-expoziţiei vor fi prezentate publicului vizitator cele 8 filme referitoare la personalitățile locale care s-au implicat în organizarea evenimentelor anului 1918: Laurențiu Oanea, Grigore Pletosu, Iulian Marțian, Solomon Haliță, Victor Onișor, Gavril Tripon, Enea Grapini și Nicolae Anton. Proiectul media intitulat „DECEMBRIE 1918 - PORTRETE ALE MARII UNIRI” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de către Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu LifeVision Films.
Micro-expoziția va fi deschisă în perioada 27 noiembrie - 30 decembrie 2018 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5