Documentele Unirii, în expoziţie la Bistriţa

În 27 martie/9 aprilie 1918, Basarabia a proclamat Unirea cu România. Vin zvonuri că şi în Bucovina se va proclama Unirea. E rândul nostru să le urmăm exemplul ca să se îndeplinească idealul secular al românilor...”

 

 Gavril Tripon- președinte al Consiliului Național Român al Comitatului Bistrița -  Năsăud și primul prefect al județului după Marea Unire

 

Marea Unire de la 1918 s-a realizat datorită caracteristicilor de unitate care veneau din trecut (limbă, istorie, tradiții) la care se adaugă componenta politică internațională și organizarea politică internă excepțională a liderilor românilor din Transilvania. Printre ei s-au numărat și personalitățile provenite din Bistrița-Năsăud, artizani ai acestui act istoric care au fost la înălțimea momentului.

O poveste a lor, a și a felului în care au trăit evenimentul de la 1 Decembrie 1918 locuitorii acestui județ veți putea afla în cadrul evenimentului organizat luni, 26 noiembrie 2018, de la ora 12.00, de către Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Este vorba despre vernisajul expoziției foto-documentare ”Documentele Unirii” care prezintă, în premieră pentru public, mărturii importante referitoare la Unirea din 1918, expuse în original. Evenimentul expozițional va fi completat de vizionarea filmului documentar ”Decembrie 1918 - Portrete ale Marii Uniri”, realizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneritat cu Lifevision Films, după un scenariu semnat de Lavinia Moldovan și Corneliu Gaiu, imagine: Vasile Stejerean și Anca Stejerean. Filmul prezintă opt dintre personalitățile locale implicate în organizarea evenimentelor din 1918.

Manifestarea, desfășurată sub egida CENTENAR România, se va desfășura la sediul Arhivelor Naționale Bistrița, ora 12.

Dedicăm acest eveniment tuturor celor care, prin faptele lor, au contribuit la realizarea României Mari.

Vă așteptăm cu drag!

Șef Serviciu Cornelia Vlașin-Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Director Lavinia Moldovan- Muzeul Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5