Comemorare Alexandru Vaida-Voevod
-
View the full image
Alexandru Vaida Voevod Bistrița, str. Gării
La inițiativa Asociației Culturale „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița, în ziua de 28 aprilie 2017, a fost dezvelit, la Bistrița, bustul lui Alexandru Vaida-Voevod (1872-1950), lucrare din bronz și piatră a sculptorului Ilarion Voinea din Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost precedat de Seminarului de istorie „Marea Unire a românilor”, organizat la Bibliteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la care au conferențiat Acad. Ioan-Aurel Pop, Prof. Univ. Ioan Bolovan, Prof. Univ. Liviu Maior, Prof. Univ. Mircea Gelu Buta, Prof. Univ. Mircea Vaida Voevod - nepotul marelui om politic și Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii din acea vreme. Lucrările sunt cuprinse în „Arhivele Bistriței”, anul II, fascicula 4 (8), coordonator: Mircea Gelu Buta, apărută în anul 2017 la Editura Presa Universitară Clujeană și editată cu sprijinul Asociației Culturale „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița.
Acest chip modelat în bronz așezat în fața clădirii Policlinicii de copii din Bistrița pe lângă care trecem, uneori, indiferenţi este al Dr. Alexandru Vaida-Voevod, cel care, în ședința din 18 octombrie 1918, în Parlamentul maghiar, a făcut istorica declarație în care proclama dezlipirea Ardealului de Ungaria.
A fost unul dintre iniţiatorii şi liderii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care a proclamat unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. Vicepreşedinte al Guvernului Dirigent, Alexandru Vaida Voevod a făcut parte din delegaţia care i-a remis Regelui Ferdinand I Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918.
În anul 1919, în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, menită să stabilească noile frontiere ale statelor europene, Alexandru Vaida Voevod a fost unul dintre membrii marcanţi ai delegaţiei române, preluând de la Ion I.C. Brătianu conducerea acesteia, reușind să dezamorseze relațiile tensionate dintre București și Paris.
Alexandru Vaida Voevod a fost de trei ori preşedinte al Consiliului de Miniştri în epoca interbelică, deţinând concomitent portofolii ministeriale (de două ori Afacerile Străine şi o dată Internele). Fiind, prin excelență, un bărbat de cultură cu vederi democratice, pe deplin la curent cu principalele mișcări ale civilizației din Europa, Alexandru Vaida Voevod a luptat să-și asocieze țara la acestea. Marele bărbat de stat își doarme somnul de veci la Sibiu, în cimitirul Bisericii «Dintre Brazi».
Chipul și numele lui Alexandru Vaida Voevod să rămână pe veci inscripționat prin această lucrare, pentru că el a fost unul dintre cei care au contribuit la desăvârșirea cauzei neamului românesc, cea a solidarității în suflet și gândire.
Adaugă comentariu nou